JULERUSH I VENTE: Mange setter seg i bilen og kjører ut av Oslo-området fredag.

Advarer:

Fredag blir julas verste trafikkdag

Fredag blir den store utfartsdagen før jul, varsler Statens vegvesen. Sjekk været og trafikkmeldinger før du drar, og ta deg god tid, lyder oppfordringen.

Publisert Sist oppdatert

– Kanskje kan du heller reise lille julaften, foreslår Guro Ranes, avdelingsdirektør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen.

For fredag kan det i verste fall bli kaos – særlig i Oslo-området. Ifølge en undersøkelse Norstat har gjort for Vegvesenet, skal nesten halvparten – 46 prosent – av Oslo-boerne reise et annet sted i landet i jula.

For hele landet er tallet 23 prosent, og nesten halvparten av alle disse vil av gårde i ukedagene før julehelgen. Nesten én av fem skal reise fredag 22. desember.

57 prosent av dem som skal reise i jula, planlegger å bruke bilen.

– Ikke stress!

I en varslet kø ut av hovedstadsområdet vil man med stor sannsynlighet finne direktør Ranes selv. Hun skal nemlig til hytta i Ål.

– Jeg kommer til å havne midt i det verste. Det får bare ta den tiden det tar, sier hun.

Det er også hennes varmeste råd til alle andre som er ute på veien før jul: Ikke stress! Du må bare regne med at det kommer til å gå sakte.

– Beregn god tid og ikke mas med å komme fram. Det viktigste er at vi kommer fram, minner hun om.

Hvis du uansett må dra fredag, kan det være en god idé å unngå de vanlige rushtidene.

Full tank, godt skodd

Hun har flere råd:

● Last ned Vegvesenets app eller sjekk www.vegvesen.no/tafikk og oppdater deg på hvor det er veiarbeid, kolonnekjøring eller andre hendelser like før du drar.

● Ha full tank eller fullt batteri før avreise

● Sørg for at bilen har gode vinterdekk

● Ta med ekstra klær, mat og drikke – særlig hvis du skal over fjellet.

Snøfokk og vind

Torsdag kan været by på utfordringer, særlig for dem som skal krysset fjellet i Sør-Norge. Det er sendt ut farevarsel for vind og kraftig snøfokk. Snø som pakker seg i veibanen kan gjøre det vanskelig å kjøre og det kan bli dårlig sikt. Det kan bli innført kolonnekjøring på kort varsel, ifølge Yr.no.

På Sør- og Vestlandet er det varslet kraftige vindkast torsdag ettermiddag og kveld.

Det som er vanskeligere å varsle, er effekten av julestressede sjåfører på veiene.

– Det er mange på veien, og da er sannsynligheten større for at det kan skje noe. Det er nok en del som kommer til å oppleve mindre hendelser, fordi man kanskje er litt stressede, sier Ranes.

Hun kommer med en siste påminnelse, særlig til dem som skal ut på landeveiene, der fartsgrensen i utgangspunktet kan være høy.

– Kjør etter forholdene. Fartsgrensa er ikke et påbud.

(©NTB)