GÅR TIL SAK: Tesla hindres i å forsyne nye biler med registreringsskilter i Sverige. Bildet er fra Norge.

Ble nektet bilskilt:

Tesla saksøkte den svenske staten, fikk støtte i retten 

Oppdatert: Tingretten støtter Tesla. Selskapet gikk til søksmål mot den svenske staten, fordi det ikke fikk tilgang på nye bilskilt.

Publisert Sist oppdatert

Det var regler fra myndighetsorganet Transportstyrelsen som hindret leveringen av nye registreringsskilter til Teslaer, skriver Dagens Industri [for abonnenter].

PostNord er tildelt eneansvar for å levere skiltene, etter en avtale med myndighetsorganet Transportstyrelsen. Men som en del av de pågående aksjonene i Sverige har PostNord sluttet å frakte bilskilt til nye Teslaer.

– Streikeretten er så sterk at den regnes som force majeure. Det betyr at vi ikke bryter med samfunnsoppdraget, har PostNords pressesjef Anders Porelius tidligere sagt til Dagens Industri

«Diskriminerende»

Tesla svarte mandag med å saksøke både svenske myndigheter, gjennom Transportstyrelsen, og PostNord.

– Beslaget av bilskilt utgjør et diskriminerende angrep rettet mot Tesla uten noen som helst støtte i loven, skriver selskapet i søksmålet som ble levert til Norrköping tingrett mandag morgen.

Tesla krevde at tingretten skulle gi selskapet mulighet til å hente skiltene selv, rett fra fabrikanten. 

Det ga Norrköpings tingrett dem lov til sent mandag, ifølge nyhetsbyrået TT.

Transportstyrelsen argumenterte mot direkteutlevering og viste til både sikkerhetsårsaker og avtalebrudd vis-à-vis PostNord.

Transportstyrelsen har nå 14 dager på seg til å anke, skriver Dagens Industri.

Teknisk mulig

Ifølge Vi Bilägare ville det uansett vært mulig å omgå skilt-leveringsproblemet, i hvert fall teoretisk. Nettstedet skriver at Tesla kan overføre bilene til kjøperne, som deretter kan bestille skilter direkte fra Transportstyrelsen.

Streiken i Sverige bunner i en protest mot at de ansatte nektes tariffavtaler.

Les mer om streiken her