HAR FÅTT STØTTE: Bildet er fra bygningen til batteriprodusenten Freyr i Mo i Rana.

EU-forslag:

35 mrd. i støtte til batteri­produksjon

EU-kommisjonen foreslår å sette av 3 milliarder euro til å støtte batteriproduksjon i Europa. Samtidig snur kommisjonen om elbil-import fra britene.

Publisert Sist oppdatert

Batteripakken skal finansieres gjennom EUs innovasjonsfond, opplyser EU-kommisjonens visepresident Maros Sefcovic på en pressekonferanse onsdag.

Samtidig gjør kommisjonen helomvending og foreslår å utsette innføringen av en egen tollsats på 10 prosent for elbiler som importeres fra Storbritannia i samme periode.

Brexitavtale

Slike biler går ofte på batterier fra land utenfor EU, som Kina, og tollen skulle egentlig begynne å gjelde fra neste år i tråd med opptrappingsplanen i brexitavtalen.

For å unngå toll, må mer enn 70 prosent av batteriene bestå av komponenter produsert i EU.

Kommisjonen har vegret seg for å utsette, men lot seg til slutt overbevise av bilindustrien. Fra den kanten har det vært påpekt at siden bilbatterier enn så lenge er umulige å få tak i på det europeiske markedet, vil den nye tollen gjøre elbiler uforholdsmessig dyre.

Også i Norge satses det stort på produksjon av bilbatterier eller batteri­materialer. Men EUs opprinnelsesregler kan bety at biler med for stor andel av norskproduserte deler blir omfattet av de nye tollreglene, som altså skal gjelde fra 2027.

Norsk batterifloke

Ifølge Energi og Klima skapte brexit en spesiell batterifloke, nemlig at norske batterier etter 2027 ikke kan monteres i elbiler produsert i Storbritannia eller EU, dersom disse skal selges tollfritt i EU og De britiske øyer.

Sefcovic sier at onsdagens forslag ikke kommer til å løse opp i floken.

– Dette er et forslag som skal bidra til å løse problemer for EU og britisk industri. Når det gjelder Norges spesielle situasjon, er det noe vi må håndtere separat, sier han.

To norske bedrifter har i år fått store beløp i støtte fra EU til batteri­produksjon: Selskapene Freyr og Vianode ble tildelt henholdsvis 100 og 90 millioner euro i sommer.

(©NTB)