GIR SEG IKKE: Giuseppina «Giose» Molinari (103, faksimile) ble stoppet i en Fiat Panda (illustrasjonsbilde), men akter å forbli mobil.

Verdens eldste trafikksynder?

Giose (103) fratatt bilen: «Nå kjøper jeg scooter!»

Giuseppina «Giose» Molinari har ingen planer om å sitte hjemme, selv om 103-åringen nettopp mistet bilen – og har vært uten førerkort en god stund.

Publisert Sist oppdatert

Den lille nyhetsnotisen gikk verden rundt og nådde også Norge:

Politiet i Bondeno i Italia hadde stoppet en 103 år gammel kvinne i trafikken.

Det lokale politiet grep inn da de så kvinnens bil passere samme punkt flere ganger rundt klokken 01 natt til 12. mars.

Hovedårsaken til at kvinnen ble vinket inn, var at hun kjørte for fort.

Politet oppdaget kjapt at det var flere momenter å anføre.

Vil være uavhengig 

Førerkortet var ikke gyldig, det utløp for to år siden. Og kjøretøyet var ikke forsikret. Følgelig ble bilen beslaglagt og tauet bort. Kvinnen, som var på vei til venner et stykke unna, ble eskortert hjem. 

Siden har den italienske TV-kanalen Rai fått trafikksynderen i tale. 

– Akkurat nå bruker jeg sykkelen min. Men jeg skal skaffe meg en scooter, erklærer Giuseppina «Giose» Molinari.

– Jeg kan ikke gi slipp på uavhengigheten min. Jeg vil fortsette å handle selv, besøke venner og spille kort, sier hun med et bredt smil. 

Fikk ikke fornyet førerkort

Molinari synes i det hele tatt å være nokså uanfektet av de siste dagers hendelser, inkludert tapet av en hvit Fiat Panda. Hun skal ha vært noe gretten under selve konfiskeringen, men i ettertid omtaler hun møtet med politiet som hyggelig – «de oppførte seg bra!».

UANFEKTET: Giuseppina Molinari (103).

Ifølge avisen Il Resto de Carlino har den tilårskomne kvinnen vært i kontakt med myndighetene flere ganger nokså nylig. 

Hun ble stoppet av politiet for bare et par måneder siden, da slapp hun tilsynelatende unna med en advarsel, i hvert fall tok ingen seg bryet med å sjekke papirene. Og hun fikk avslag da hun forsøkte å fornye førerkortet enda litt tidligere.

Det hindret henne ikke å sette seg bak rattet, noe man kanskje kunne gjettet ut fra intervjuet med samme avis da Molinari rundet 100. «Nå gjør jeg som jeg vil», sa hun da. 

I samme intervju opplyste hun at familieliv aldri hadde vært noe for henne, fordi hun ser på det som ensbetydende med å være nødt til å dra hjem hver kveld ... pluss å spise fornuftig. Selv foretrekker hun iskrem.

Heller medalje enn bot?

Nyheten har ført til mye debatt i Italia; særlig lokalt, i Ferrara-provinsen i nord. Noen kaller kvinnen en helt og en legende, andre påpeker at hun og andre eldre utgjør en fare i trafikken.

Ferraras borgermester Alan Fabbri kommenterer saken slik:

– Det er ikke politisk korrekt å si, men jeg vil heller gi Giose en medalje enn en bot. Jeg vet det er feil, fordi trafikk­reglene må respekteres, men hun gir meg håp for min egen alderdom.

I lokalsamfunnet sirkulerer nå et opprop om å organisere kjørehjelp, slik at Molinari kan fortsette å besøke venner og få kjøpt iskremen hun er så glad i.