Mye vann i veibanen øker faren for vannplaning, og vanndammer som samler seg kan skade bilen dersom du kjører uti, advarer NAF.
Store nedbørsmengder kan føre til overvann og vannplaning, spesielt der det er dype spor i veibanen. NAF ber bilistene om å være varsomme når «Hans» nå treffer Norge, skriver NAF i en pressemelding.
– Avpass farten etter forholdene og la bilen stå dersom det kommer ekstreme nedbørsmengder. Skal du ut å kjøre så sett farten ned, spesielt på steder der det er mye vann i veibanen. Med de nedbørsmengdene som nå er varslet er faren for vannplaning stor, sier Jan Harry Svendsen, rådgiver i NAF.
Tett regn gir også dårligere sikt, og rådet fra NAF er å sjekke at du har riktig innstilling på baklys og kjørelys.
– Mange bilførere er ikke klar over at de kjører rundt med feil innstilte lys. Du må sikre at du både ser og blir sett, sier Svendsen.
Annonse
Kan skade bilen
Ved styrtregn kan det samle seg vanndammer i terrenget. Det skal ikke de store dybdene til før det kan skade bilen å kjøre gjennom, dersom vann trenger inn i styringsenheter og motorer.
– Vi oppfordrer til å være svært forsiktig med å kjøre ned i vannansamlinger uten at du vet hvor dypt det er. De fleste biler er ikke bygget for å vade gjennom dypt vann. Resultatet kan bli svært kostbart dersom man tar sjansen og det viser seg at vannet er dypere enn man først trodde, advarer Svendsen.
Taper rekkevidde
Vær obs på at værforhold og underlaget du kjører på kan påvirke elbilens rekkevidde betydelig.
Elbilister lærer fort at rekkevidden varierer til dels kraftig fra det offisielle anslaget bilene blir typegodkjent med, og i skiftende sommervær kan mange biler sliter med å klare de 50 milene den pleier å klare.
I denne oversikten kan du sjekke målingene av de mange elbilene som vi har kjørt langs den faste ruten Motor og NAF følger i den halvårlige rekkeviddetesten.
– Vått føre øker forbruket, og for noen elbiler kan dette gi store utslag på rekkevidden. Pass derfor ekstra godt på hvor mye strøm du har igjen på batteriet om du er på langtur og det er ventet mye regn. Stopp og lad før batteriet går under 10 prosent, råder Svendsen.
Annonse
Kan bli dyrt
Forsikringsselskapene forbereder seg på kostbare følger av det kraftige regnværet. Juli og august er måneder som ofte har mye styrtregn.
I juli og august i fjor skadet regnskyll bygninger, innbo og biler for over 230 millioner kroner, skriver forsikringsselskapet If i en pressemelding.
Året før lå skadene i samme periode på rundt 90 millioner kroner, men i 2022 ble det meldt inn over 3400 skadetilfeller som følge av vanninntrengning.
Verst i nyere tid var det en sommerdag i 2016: 6. august høljet regnet ned over Asker, Bærum og deler av Oslo i flere timer, og det ble vannskader for mellom 500 og 600 millioner kroner.
– Det er først og fremst i sommermånedene folk får kjelleren full av vann etter styrtregn og kraftige regnvær. Særlig byer og tettsteder på Østlandet og Sørlandet er utsatt, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.