TREKKER OPP: Volkswagen Tiguan.

Bilsalget:

Kraftig oppsving for VW og Toyota i Europa

Begge bilgigantene leverte solide tall sist måned.

Publisert Sist oppdatert

Tallene for nybilregistreringer i Europa i november er klare, og disse påvirkes særlig av to faktorer: store plusser i margen for både Toyota og Volkswagen, samt langt flere registreringer i to store markeder – Tyskland og Storbritannia.

Totalt steg bilsalget med 17 prosent, ifølge tall fra ACEA, gjengitt av Automotive News.

I Tyskland økte bilsalget med hele 31 prosent i forrige måned, mens britene noterte en økning på 24 prosent. Italienerne klokket inn på tredjeplass, 15 prosent opp fra forrige periode.

Golf og Tiguan

Volkswagen-gruppen solgte totalt 37 prosent flere biler enn i oktober.

Her var det særlig VW-modellene Golf og Tiguan som trakk opp – i tillegg til Audi, generelt, med en økning på hele 60 prosent.

Toyota fulgte hakk i hæl med 35 prosent, godt hjulpet av salget av Yaris Cross.

2023: inflasjon

Stellantis, som har slitt med logistikkproblemer, hadde en ikke altfor god måned, med en totalnedgang på 3,7 prosent. Her er det særlig Citroën (minus 13 prosent), Opel (5,9) og Peugeot (5,7) som trekker ned.

Det samme gjelder Hyundai-gruppen, i hvert fall med hensyn til merket av samme navn, som registrerte en nedgang på 7 prosent. Kia, derimot, økte salget litt.

Analytikere Automotive News har snakket med, spår en generell økning fra 2022 neste år, men likevel det tredje dårlige året på rad. Årsaken er kort og godt inflasjonen.