FASTLÅST: Stadig flere svenske fagforbund melder seg på i konflikten mellom IF Metall og Tesla.

Blir katastrofalt for taperen:

Bare to mulige utfall av Tesla-streiken, mener eksperter

For Tesla handler det om å ikke krysse en rød linje, mener svensk ekspert. Det er to ulike ideologier som krasjer og utfallet av Tesla-streiken kan ha store ringvirkninger.

Publisert

Tesla-streiken spisser seg ytterligere til, etter at enda et fagforbund meldte seg på onsdag.

Nå tror svenske eksperter at det kun er to utfall som er mulig, og det vil være noe i nærheten av en katastrofe for parten som taper.

Onsdag meldte det svenske fagforbundet Seko, med 110.000 medlemmer innenfor bransjene energi, forsvar, sjøfolk, tele, trafikk, omsorg, vei og jernbane, at de støtter IF Metall i kampen for tariffavtaler for Tesla-ansatte.

Sveriges lengste streik

Streiken har pågått siden 27. oktober, og er med det være den lengste i Sverige siden 1940-tallet.

I Sveriges Radios program Ekonomiekot diskuterte næringslivsreporter Anders Jelmin og økonomiprofessor Lars Calmfors hva de tror utfallet av konflikten kan bli. 

- Det handler om at Seko vil at Tesla skal forholde seg til spillereglene i de svenske arbeidsmarkedet, sier Jelmin.

Seko er den niende fagforeningen som slutter seg til. Calmfors mener det har en sammenheng med at det konflikten er fastlåst, og at det som har blitt gjort så langt ikke har hatt synlig effekt.

Ingen forhandling

– Det kan se ut som det bare er en tredel av serviceteknikerne hos Tesla som streiker, sier Calmfors.

Reporter Jelmin sier det ikke er noen form for forhandling mellom partene, kun samtaler. I tillegg er det vanskelig å få noen kommentar fra Tesla om situasjonen.

Professor Calmfors trekker fram at det virker som Tesla ser på dette i en større skala enn bare Sverige.

– For Tesla er dette en rød linje. De vil ikke undertegne en tariffavtale, de er redde for at det skaper presedens. Mens arbeidsgivere i Sverige, på sin side, liker tariffavtaler. 

Calmfors tror både arbeidsgivere og fagforeninger i Sverige frykter at denne innarbeidede avtalen kan gå i stykker hvis Tesla får viljen sin. 

– Da kan det gå som i Tyskland, hvor den har raknet på et par tiår.

Risiko

Ifølge Jelmin har 95 prosent tariffavtale av de som har liknende arbeid i Sverige, som dem Tesla nekter.

– Dette handler om at avtalen skal overleve på sikt. Streiken kan holde på lenge, den er ikke dyr for fagforeningen, det er kun snakk om rundt 40 arbeidere. 

Jemlin mener resultatet kommer an på hvor prinsippfaste de to partene er. I tillegg vil det etter hvert spille en rolle hvordan folk flest kommer til å reagere, om sympatien går fagforbundet eller Teslas vei.

– Fagforeningen får problemer hvis opinionen går lei av situasjonen, og det blir enda verre hvis arbeiderene hos Tesla velger å gå tilbake på jobb. Det er her risikoen ligger, sier Calmfors.