
Prøvekjørt: Mercedes EQB
Denne Mercedesen skal ta opp kampen mot Tesla
Det kan virke litt absurd for noen, men her har vi altså en ny Mercedes som må strekke seg etter en rekke konkurrenter i den mest populære bilklassen.
Pluss:
Kjørekomfort, fleksibilitet, pålitelighet
Minus:
Baksete, interiørkvalitet, ikke hengerfeste
STUTTGART (Motor): Og for å underbygge det litt absurde her: Hovedkonkurrenten til en av verdens eldste bilprodusenter, er en av de aller ferskeste. Vi tenker naturligvis på Tesla Model Y, selv om den både er litt lengre og bredere enn EQB.
Men hovedpoenget her er at Model Y etter hvert kommer som sjuseter, mens Mercedes EQB kun kommer som sjuseter. Dermed er de to eneste modellene med firehjulsdrift og sju seter i denne klassen presentert.
Kun femsetere
Andre modeller med samme spesifikasjoner er vesentlig dyrere, mens de øvrige SUV-ene i samme prisklasse utelukkende tilbys som femsetere.
Da snakker vi om biler som VW ID.4, Skoda Enyaq, Ioniq 5, Kia EV6, Ford Mustang Mach-E og Volvo XC40.
Langsomt
Det er noe befriende positivt over elbilstrategien til Mercedes. De skynder seg langsomt.
De markerer seg absolutt, men ikke med optimaliserte elbiler bygget på dedikerte plattformer eller med banebrytende rekkevidde, ladekapasitet eller design.
Har du lest disse sakene?
-
NAF frykter full moms på elbiler:
«Et frekt og usedvanlig provoserende løftebrudd»
-
Vi som kjører rundt i hundreåringer:
Vi feirer bilene som er hundre i år!
-
Beholder krav om helseattest:
Beholder krav om helseattest for eldre
-
Prisforskjeller på lading:
Hyundai kutter prisen, men er fortsatt mye dyrere
-
Denne skal klare 70–80 mil:
Slik skal Renault kurere rekkeviddeangsten
-
Vente et år eller kutte ut utstyr?
Dette gjør delemangelen med nybildrømmen
-
Lav nyttelast-kapasitet på elbiler:
Hyundai anbefaler å kjøre med ulovlig overvekt
-
Jan betalte 30 kr/kWt:
Dette er trolig Norges høyeste ladepris
-
Glasstaket knuste uten forvarsel:
– Det regnet glass på oss
-
Mot priskaos for dyre elbiler:
Dette må du vite hvis du havner i moms-knipa
-
Varsler elbil-moms fra 500.000 kroner:
«Andre trenger støtte enn de som kan kjøpe Porsche»
-
Populær elbil med liten vektkapasitet:
Calle kan bare ha barna som passasjerer
-
Prøvekjørt: Volkswagen ID.5/ID.5 GTX
Hvor mye forskjell krever du for 18.000 kroner?
-
Viser Audi A6 Avant e-tron:
Nå kommer en bølge av elektriske stasjonsvogner
-
Se listen:
Vegvesenet mener disse veiene bør bygges først
-
Toyota-duell:
bZ4X mot RAV4 – her er de største forskjellene
-
Avkrevd gebyr for bil på henger:
Denne bompenge-regningen kan du faktisk avslå!
Enn så lenge – og hvis vi holder millionbilen EQS utenfor – har Mercedes bare lansert elbiler basert på velkjente modeller fra fossilbilporteføljen, konvertert til batterielektrisk drift.
Og i en tid da barnesykdommene på nye elbiler har nærmest pandemiske dimensjoner, framstår Mercedes-produktene som de kanskje tryggeste av alle.
Helt i tet
Den store SUV-en EQC er fortsatt Norges 10. mest solgte bilmodell, til tross for at den er en smule frakjørt både på rekkevidde og lading. Men på soliditet og trygghet ligger den helt i tet. Det forteller mye om hva elbilkundene prioriterer.

Motor fikk teste både EQB 300 og 350 under prøvekjøringen i og rundt Mercedes' fødeby Stuttgart. De har samme batteripakke på 66,5 kWt, men ulikt effektuttak: 225 hk og 390 nm. på 300, mot 288 hk. og 520 nm. for 350.
Det er naturligvis noen registrerbare forskjeller modellene imellom hvis du skal først til 100 km/t fra stillestående eller kjøre forbi en trailer med full bil. Men under normal kjøring gir den minste motoren mer enn nok krefter – og til en lavere pris.



Prisene er ikke klare, men det er grunn til å anta et prispåslag på rundt 30.000 kroner sammenliknet med dagens Mercedes EQA 300, som teknisk sett er samme bilen, bare vesentlig mindre fra andre seterad og bakover.
Da vi testet Mercedes EQA, var nettopp plassen vårt største ankepunkt. Sånn sett kan man si at EQB har alt EQA mangler. Her kan du lese testen av EQA.
30 liter mindre
Hvis vår prisvurdering stemmer, vil EQB i såfall ende på rundt 520.000–550.000 kroner med vinterhjul og metallic og omkostninger, avhengig av hvor mye utstyr man legger til.
Fra Mercedes-importør Bertel O. Steen får vi opplyst at det med overveiende sannsynlighet bare blir sjuseteren som kommer til Norge.
Denne har 30 liter mindre bagasjevolum enn femseteren, på grunn av den bakerste seteraden som tar plass.
Boksformet
Til gjengjeld kan du skyve fram andre seterad 14 centimeter. Da blir det rundt 100 liter ekstra bagasjevolum de dagene i året du trenger å fylle bilen til randen. I tillegg gir det boksformede bakpartiet vesentlig mer plass i høyden enn på mange mer kupéformede konkurrenter.

Best for barn
Som på alle kompakte flerbruksbiler som dette, skal det litt akrobatikk og vennlig stemning til når fleksibiliteten skal utnyttes. Adgangen til siste seterad er trang. Og selve setene er beregnet på barn. Men det er fullt mulig å plassere to barnestoler også på bakerste seterad.
Andre seterad er også best for barn, eller kanskje helst barnestoler. Sitteputa er svært lavt plassert. Det betyr at en voksen blir sittende med høye knær og minimal lårstøtte.

Detaljer skiller
Interiøret i EQB er mer eller mindre det samme som ble introdusert på A-klasse for snart fire år siden og identisk med interiøret i litt større B-klasse. Det er bare kjennere som registrerer forskjellene på A- og B-klasse i form av litt andre dørsider og noen mykere kurver på dashboardet.
Selve instrumenteringen er prikk lik. Den liggende tynne planken i halve instrumentpanelets bredde er blitt et forbilde for mange andre. Og den oppleves fortsatt moderne i formen, i tillegg til at grafikken på navigasjonen og skarpheten i ryggekameraet viser at Mercedes har et forsprang på enkelte områder.
Føles billig
Vi hadde også satt pris på om Mercedes brukte statusen som trendsetter til å legge på litt grunning på all pianolakken og male over med et penere og mattere alternativ.
En sak er at det er upraktisk med tanke på både støv og fingermerker. En annen sak – og trolig viktigere for et merke som langt på vei lever av sitt premiumstempel – er at det både ser og føles billig ut.


Best i klassen
EQB overbeviser rent kjøremessig. Selv om karosseriet er ganske høyt og smalt – for eksempel 10 centimeter smalere og fem centimeter høyere enn Tesla Y – så er totalopplevelsen svært god.
Retningsstabiliteten er spikerfast i hastigheter langt over tillatt grense her i Norge, og den utlikner ujevnhetene i underlaget slik bare vesentlig dyrere biler gjør.
Uten at vi kan sammenlikne direkte, vil vi driste oss til å si at miksen av komfort og presisjon er best i klassen.
EQB har et svært avansert førerassistentsystem som kobler den adaptive fartsholderen opp mot navigasjonssystemet og skiltleseren. Som vi har påpekt tidligere med både Mercedes og andre modeller fra VW-konsernet (se video med VW ID.4 her), så fungerer dette systemet for dårlig under norske forhold.
Mest lest på Motor.no:
-
Populær elbil med liten vektkapasitet:
Calle kan bare ha barna som passasjerer
-
Sjekk de mest populære og de helt nye modellene:
Dette er ventetiden på ny elbil – og disse får du på dagen
-
Wenche og Aage fikk sjokk:
Glasstaket i BMW-en knuste uten forvarsel mens de kjørte
-
Risikabelt å havne i retten:
Tapte mange hundre tusen kroner på å selge denne bilen
-
Forskning «fra vugge til grav»:
Skoda diesel slipper ut mindre CO2 enn en elektrisk Mustang
-
Ber Vedum utsette momsen:
– Bilkjøperne styrer mot en ny avgiftsbombe
-
Stor NAF-test:
Dette er de beste ladeboksene til elbiler
-
Prøvekjørt: Mercedes C-klasse All-Terrain
Denne har rekkevidde på rundt 120 mil ...
-
Quiz:
Kjenner du igjen frontlysene?
-
VW-duell: ID.4 GTX mot Tiguan
Vi er overrasket over hvor mye bedre elbilen er
-
Se bildene:
Fikk rusttrøbbel etter 10 måneder – Tesla avviser alt ansvar
-
Grekere på pristoppen:
Disse bensinprisene får norske priser til å blekne
-
Nye regler:
Nå øker fartsgrensen for tilhengere
-
NAF mener myndighetene teller feil:
NAF: «Bilistene har betalt milliarder mer enn de skulle»
-
Prøvekjørt: VW Multivan eHybrid
Plutselig ble denne nesten en halv million rimeligere
-
Bilsetet har mekanisk feil:
Nå blir Marit saksøkt av Tesla
-
Prøvekjørt: Renault Megane E-Tech
Kjør debatt: Er dette den peneste elbilen?
Bedre inntrykk
På tyske veier får vi et langt bedre inntrykk. Bilen justerer automatisk farten etter veiskiltene og setter ned farten foran skarpe svinger eller rundkjøringer.
Under fire–fem times kjøring var det bare unntaksvis bilen bommet på fartsgrensene, og kun én gang den fanget opp et skilt fra en sidevei og bremset kraftig.
- Forbruk og ladeevne kommer vi tilbake til etter tester på norske veier. Under testperioden med mye autobahn-kjøring og hyppige akselerasjonsøvelser, endte vi med et gjennomsnittsforbruk på 20,9 kWt/100 km. Det tilsier rundt 32 mils rekkevidde. Oppgitt forbruk er 16,2 kWt/100 km. og en rekkevidde på snaue 42 mil.
- 7. januar 2022 ble prisene på EQB offisielle: Startpris 300 4MATIC: 477.000. Startpris 350 4MATIC: 498.000.