PRISVINNER: Kia Niro – her i helelektrisk versjon – faller i smak hos kvinnelige biljournalister.

63 motorjournalister:

Damenes valg: Dette er verdens beste bil

Kia Niro kan smykke seg med den prestisjetunge tittelen etter at 63 kvinnelige journalister, fra 43 land og fem kontinenter, har avgitt sine stemmer.

Publisert Sist oppdatert

I utgangspunktet ble 59 bilmodeller vurdert og evaluert i Women's World Car of the Year (WWCOTY), som ble stiftet i 2009. Dette er den eneste bilkåringen i verden som utelukkende består av kvinnelige motorjournalister.

Norske Hanne Hattrem er en av dem. Hun jobbet som motorjournalist her i Motor fra 1988, og er nå i VG.

– Jeg har vært en av få kvinner i Norge. Når jeg ser hvor mange kvinner som er medlem i WWCOTY, så ser jeg jo at jeg ikke er alene, sier hun til Motor.

I første runde ble det kåret en vinner i seks ulike kategorier:

  • Beste bybil: Kia Niro
  • Beste familie-SUV: Jeep Avenger
  • Beste storbil: Citroën C5 X
  • Beste store SUV: Nissan X-Trail
  • Beste sportsbil: Audi RS 3
  • Beste 4x4: Ford Ranger

Vanskelig valg

I andre runde ble disse seks finalistene brukt som grunnlag for kåringen av verdens beste bil 2023. Som altså ble Kia Niro. I fjor var det en nær konkurrent, Peugeot 308, som vant.

Motor har også sans for Kia Niro i helelektrisk versjon, men mener prisen blir litt for høy. Les vår test her.

– Årets valg var spesielt vanskelig på grunn av det utmerkede nivået til alle kandidatene. Hver av finalistene hadde egenskaper til å vinne, sier Marta Garcia, administrerende president i WWCOTY.

PRAKTISK: Gode seter, bra oversikt, og mye plass i et kompakt karosseri, er blant plussfaktorene.

Noe høy pris

Hanne Hattrem skrev blant annet følgende i VG etter å ha testet elektriske Niro:

«Moderne, enkel og lettkjørt bil, utmerker seg spesielt ved smart og praktisk betjening av funksjoner. Innvendig er det virkelig skjedd en stor oppgradering.»

Av negative ting, påpekte hun et forbruk som stiger noe mer enn forventet på motorvei, «ubegripelig sakte hurtiglading», samt noe høy pris.

Imponerer

Her er begrunnelser fra et utvalg av de andre journalistene:

«Kia Niro leverer en komplett pakke. Ulike drivlinjer, stilig design, brukervennlig teknologi, komfortable seter og en prisgunstig totalpakke gjør at den skiller seg ut i en hard konkurranse.»

Elana Scherr, USA

«Kia fortsetter å imponere meg. Etter EV6 og Sportage tilbyr Kia en fleksibel bil med et attraktivt design og kvalitet og luksus, samt en rekke ulike motorer. Jeg setter spesielt pris på plassen og teknologien.»

Sabrina Parant, Belgia

NY: Niro EV er en kraftig fornyelse av e-Niro, som har vært på markedet i flere år nå. Men i motsetning til den helelektriske storebroren EV6, leveres Niro også med forbrenningsmotor.

Mer effektiv

«Nye Niro følger i stor grad den samme suksessrike oppskriften som den gamle, med ulike motorvalg. Første Niro var en enestående suksess i Nederland, ingen modell solgte bedre. Den oppgraderte modellen innfrir også. Den er smartere, stiligere, mer moderne, mer effektiv og litt romsligere.»

Odiel Mennink, Nederland

«Romslig, praktisk, og tilgjengelig med flere miljøvennlige drivlinjer med lavt forbruk.»

Solveig Grewe, Tyskland

Kvinners stemmer

Juryen påpeker at dette ikke er en «kvinnebil». Biler er ikke kjønnsspesifikke.

Kriteriene er de samme som ligger bak et normalt gjennomtenkt bilkjøp, som sikkerhet, kvalitet, pris, design, kjøreegenskaper og miljømessig fotavtrykk.

Men det presiseres også at målet med kåringen er å synliggjøre kvinner i bilverdenen, og bidra til at deres stemmer blir hørt også på kontinenter der mobilitet for en kvinne betyr tilgang til mange personlige og profesjonelle muligheter.