Prøvekjørt: Peugeot E-3008

Velkommen inn i klassens lekreste førermiljø

Noen vil nok vente på både firehjulsdrift og 700 km rekkevidde. Men førermiljøet er standard fra første dag.

Publisert Sist oppdatert

PLUSS:

Førerplass, design, pris

MINUS:

Stiv, tung, ikke bakrutepusser

CANNES (Motor): Vi starter på aller kjedeligste vis – med å gjenta oss selv. Men kort: 

Med elbilene har bilprodusentene mistet muligheten til å markere seg med motorer og girkasser. 

Elbilene oppfører seg kliss likt, med unntak av noen sekunders forskjell i akselerasjonen. Da må man gi bilen særpreg på annet vis, men samtidig appellere til folk flest. 

Peugeot E-3008

  • Pris (inkl. omkostninger): 429.000 (Allure), 459.000 (GT).
  • Batteri (netto)/motor/drivlinje: 73 kWt/210 hk/345 Nm/ettrinns automat, forhjulstrekk.
  • Rekkevidde/forbruk: 527 km/13,9 kWt/100 km.
  • Ladefart: 160 kW. 20-80 prosent, cirka 30 min.
  • Lengde/bredde (med speil)/høyde/bakkeklaring: 454/211/164/20 cm.
  • Vekt/nyttelast: 2108/532 kg.
  • Hengervekt/taklast: 1250/80 kg.
  • Bagasjevolum (som femseter): 520 liter.
  • 0-100/toppfart: 8,8 sek/170 km/t.
  • Hjul: 235/55R19 (Allure), 235/50R20 (GT).
  • Konkurrenter: VW ID.5, Audi Q4 Sportback, Skoda Enyaq Coupé, Kia EV6, Renault Scenic, Hyundai Ioniq 5, BMW iX2, Volvo C40, Tesla Model Y.

Vi har tidligere omtalt Peugeot som flinkest i denne klassen. 

Nå gjør vi det igjen – bare med enda større bokstaver.

Tøffeste klassen

E-3008 markerer fase to i elbilsatsingen til det store Stellantis-konsernet. 

Det betyr biler spesialbygd for batterielektrisk drift, et kraftig rekkeviddejafs, og familievennlige konsepter med både firehjulsdrift og anstendig hengervekt i den aller tøffeste bilklassen.

TOPP OMGIVELSER: Dette føremiljøet setter standarden i den tøffeste bilklassen.

Men første versjon på norske veier går verken lengst eller høyest på glatte vinterveier. Senere kommer både en utgave med firehjulsdrift og en med større batteri og 70 mil rekkevidde.

Tidvis utsøkt

Men vi simpelthen storkoste oss i timene med det som må kalles en slags innstegsversjon av E-3008, likevel fulladet med konkurransekraft. 

Peugeots nevnte evner til å skape biler med særpreg, handler primært om design. Utvendig, der detaljene er mange og tidvis utsøkte. 

Men mest innvendig.

Vi har tidligere rost Peugeots spesielle i-cockpit, med det lille, nesten rektangulære rattet, og hovedinstrumentene over rattkransen. 

SÆRPREG: Umiskjennelig Peugeot, med de tre «klørne» i lyktene og mange fine detaljer. Men all krom er borte.

Svever i luften

Men vi har også hatt forståelse for at ikke alle har har vært like begeistret. Noen har følt at de har havnet med rattet nede i fanget, for å kunne se instrumentene.

Alt dette er forbedret når i-cockpiten nå er inne sitt 10. år. Selve instrumentpanelet er blitt vesentlig større. Hele skjermen er på 21 tommer, og krummer seg forsiktig mot føreren. 

Som på den store luksus-SUV-en BMW iX, er skjermen festet på noen små braketter. Dermed ser det ut som den svever i luften. 

I mørket, med stemningsbelysning rundt skjermen, blir denne effekten forsterket.

Tre kjøremodus

Til høyre for føreren ligger en mindre skjerm der man kan legge inn fem  hurtigknapper. 

Under der igjen, en stripe med trykknapper til blant annet oppvarming av front- og bakrute, samt en skyveknapp til justering av kjøremodus.

Peugeot fortsetter filosofien med at bilen starter i «Normal» (188 hk), med redusert effekt – til tross for at også E-3008 ligger noen sekunder bak konkurrentene effektmessig. Du må aktivt aktivere «Sport» (210 hk) eller eventuelt «Eco» (168 hk). 

Uansett får du maks effekt ved kickdown.

BRA LØSNING: Girvelgeren kjenner vi igjen fra en rekke av de øvrige bilene fra Stellantis. Dette er en av markedets beste.
SNARVEIER: På denne skjermen kan man sette opp sine egne hurtigtaster. Funksjonelt, men fingermerkene blir fort skjemmende.

Høy materialkvalitet

Vi registrer også at ergonomien – forholdet mellom sete, ratt og skjerm – er blitt mye bedre. Vi kan ikke forstå at noen skal slite med å finne seg en god kjørestilling her.

Og da nevner vi i samme slengen de svært gode forsetene.

Materialkvaliteten er generelt høy. Det grå stoffaktige trekket på dashboard og dørsider, gir et lunt og litt eksklusivt preg. 

Men kjøpere av E-3008 må være litt entusiaster og mer enn middels opptatt av vedlikehold for at ikke de lakkerte plastoverflatene skal likne restene av en barnebursdag.

Svartlakkert plast

Med E-3008 har Peugeot droppet alt av kromdetaljer. Noen vil kanskje huske at forrige generasjon 3008, som kom i 2017, hadde nesten like mye  krom som en amerikaner på 50-tallet. 

Men nå er krom utdatert, i følge Peugeot. Håper de veldig snart kommer til samme erkjennelse også når det gjelder svartlakkert plast.

Da har vi stort sett også nevnt det negative vi finner ved førermiljøet. 

Nei, en detalj til - også litt fra barnas verden:

De innvendige gripetakene i dørsiden er merkelig små. En voksen hånd glipper ut av det lille søkket når dørene skal lukkes.

PRAKTISK: 520 liter bagasjevolum er bra. Men det er ikke mange liter tilgjengelig fra setekanten og opp til til taket, på grunn av den sterkt hellende taklinjen. Tredelt baksete er et pluss.
SENKET: Trenger du maks bagasjeplass, så kan gulvet senkes noen centimeter. Under der igjen er det også et ganske stort rom til for eksempel ladekabler og spylervæske.
MIDDELS: Vi hadde nok forventet litt mer komfort i baksetet i en tipp, topp moderne elbil. Men takhøyden er bra, og beinplassen ok.

Lavt støynivå

Også utvendig er E-3008 full av detaljer. 

Fraværet av kromen gjør likevel at bilen framstår mer dempet og selvsikker enn enkelte tidligere modeller. Den er bare fem centimeter kortere enn en opplagt konkurrent som VW ID.5, men virker mindre. 

Mye på grunn av en høy og butt hekk som bryter litt med de øvrige linjene, samt kontrastfargene på hjulbuene og den gode bakkeklaringen på 19,8 centimeter. 

Også kjøremessig sitter vi igjen med et godt inntrykk. Vi vurderte å sette opp «støynivå» som en plussfaktor, men vet av erfaring at alle biler støyer mer på norsk asfalt. 

Likevel tør vi påstå at denne vil havne i øverste sjikt i denne kategorien. 

Svært stiv

På småveiene oppover i fjellsidene utenfor Cannes, får vi gode muligheter til å presse E-3008 mot noen grenser:

Da kryper den sammen, det lille rattet får gokart-tilgang til styretøyet, og forhjulstrekken drar deg effektivt gjennom svingene. 

Presisjonen er upåklagelig på tørre og fine sommerveier som dette.

Farstressursene er på ingen måte svimlende i dagens elbilverden, men langt over det du noen gang trenger på norske veier.

Under utypiske og kortvarige øvelser som dette, forvandles bilens største svakhet til en styrke. E-3008 er nemlig svært stiv. Bra når det går unna på småveiene. Men i 99 prosent av tiden er dette et minus. 

STOR: Klassens største ladeluke? Den er også opplyst, det er et stort pluss.
VANLIG SYN: Vi tipper vi får se mange E-3008 på norske veier etter hvert. Her er noen av dem allerede på plass i Cannes.
SITTER BRA: Forsetene er svært behagelige, men du må betale ekstra for elektrisk innstilling.

200 kilo tyngre

Over en viss hastighet merkes det ikke, og bilen beveger seg behagelig over de større ujevnhetene. Men under småkjøring, over fartsdumper, asfaltkanter, hullete veier, ruglete is – du kjenner kanskje igjen beskrivelsen av norsk veistandard – blir E-3008 stump og hard. Det merkes spesielt godt i baksetet.

En opplagt forklaring er den høye vekten. E-3008 veier nesten 200 kilo mer enn 21 cm lengre Tesla Model Y. 

Og 250 kilo mer enn bilen som nylig ble kåret til årets bil i Europa, Renault Scenic. Spesielt sistnevnte er en direkte konkurrent. 

Den høye vekten, men primært erfaringer med tidligere Stellantis-biler, gjør at vi også er skeptisk til det oppgitte forbruket. 13,9 kwt/100 km er et offisielt WLTP-tall vi ikke ser noen grunn til stille spørsmål ved. 

Men ingen Stellantis-biler har hittil klart å tangere sine enge forbrukstall i våre tester, selv ikke under gunstige forhold.

Forvarming

Vi feller naturligvis ingen dom over forbruket – og dermed rekkevidden – e-3008 allerede nå. 

Men under timene vi fikk med bilen i Cannes, i temperaturer tilsvarende en fin norsk sommerdag, lå vi godt over de offisielle forbrukstallene – dog med et kjøremønster som sjelden praktiseres på norske veier. 

Under lanseringen i den legendariske filmbyen ble det antydning til drama på høyt ingeniørnivå. Fra en av tre workshops for oss journalister, ble det sagt at E-3008 ikke kommer med noen forvarmefunksjon for batteriet. På direkte spørsmål ble også dette gjentatt. 

Men fra offisielt hold noen timere senere, ble det fastslått at alt er tilrettelagt med både varmepumpe og forvarme, men at dette først vil komme i form av en programvareoppdatering til høsten. 

Kommende bestselger

Ferske E-3008-eiere må altså klare seg gjennom de varmeste månedene uten forvarming. De fleste vil også klare seg utmerket med de første versjonene som kommer til Norge. 

Men noen vil vente på firehjulsdrift, noen vil vente på enda bedre rekkevidde – og noen vil vente på E-5008, som er samme bil, bare med mer bagasjeplass og mulighet for sju seter. 

I sum ventes det på en kommende bestselger.

LYSERE FARGER: Med de mange elementene i svart kontrastfarge, synes vi bilen gjør seg best i lysere farger – som disse to. I helsvart oppleves den litt butt.