NAFs Audun og Benny svarer!

Benny viser: Hvordan vasker jeg bilen?

Se videoer: Børster eller børsteløs? Hva slags klut? Spyle ovenfra eller nedenfra? Og hvordan i huleste får jeg rutene skikkelig reine? Her deler Benny  sine beste vasketips og advarer om én ting han aldri gjør med sin egen bil. 

Publisert Sist oppdatert

Noe du lurer på om bil?

Send oss dine spørsmål til Benny & Audun på e-post til: redaksjonen@motor.no

Det er som å legge en krone på automaten når vi spør Benny Christensen om å dele hans beste vasketips. 

Før vi vet ordet av det, er høytrykkspyleren hentet ut av garasjen og skumkanonen montert.  Han viser stolt fram sin egen samling av mikrofiberkluter, pent brettet sammen i en skuff i garasjen. 

Velg riktig utstyr

– Mikrofiber er en gave til oss som skal vaske bil. Bort med gamle svamper, pussegarn, filler og pusseskinn. De fargerike mikrofiberklutene kan brukes til alt, forklarer Benny før han trekker fram det beste av alt: en oransje mikrofibervott.  

– Denne er perfekt til bilvasken. Bruk masse vann, litt god bilsjampo og denne votten. Da blir resultatet bra, sier han.

PÅ MED HØYTTRYKK! Ikke glem hjulbuene.

– Men du må huske å velge riktig bøtte. 

Den gamle vaskebøtta fungerer selvsagt, men ifølge Benny har verden gått framover på bøttefeltet. Skal du være trygg på at bilen holder seg fin i lakken, bør du investere i ei vaskebøtte med rist i bunnen. Da sikrer du at små sandkorn og annet smuss faller til bunns i bøtta og ikke blir med vaskevotten opp og lager riper i lakken.

Først spyling

Bilvasken starter med en skikkelig spyling. Har du høytrykkspyler, kjører du på. 

Se hvordan Benny vasker med høytrykkspyler i denne videoen:

Bare pass på å ikke skade bilen med lansen. Det kommer ofte noen rykk i spyleren når du starter og stopper, og da kan det være fort gjort å slå borti bilen om du er for nær. 

MIKROFIBER: Benny Christensen slår et slag for denne typen.
RIST I BUNNEN: Da slipper du å smøre sandkorn utover bilen.

Hold passe avstand og spyl bort så mye smuss som mulig. Du kan gjerne bruke hageslangen, selv om den ikke er like effektiv. 

– Her spiller det ingen rolle om du starter nederst eller øverst. Jeg liker å spyle ovenfra og ned første gang. 

Skum eller såpe

Benny spyler raskt over hele bilen, før han bruker skumkanonen og legger på et bra lag med skum. 

Vaskemiddelet skal virke en liten stund før det spyles av igjen. 

– Nå er det best å starte nederst, forklarer Benny før han spyler bort alt såpeskummet. 

– Du får mye bedre kontroll over resultatet når du starter nederst. Det gjelder også om du har brukt andre vaskemidler, som for eksempel avfetting. 

– Trenger vi å vaske for hånd?

– Svaret er ja. Skal du ha en skikkelig rein bil, må du fram med vaskevotten og såpevann. Bruk godt med lunkent såpevann og den nye vaskevotten i mikrofiber. Det er den eneste måten å få bort all skitten på, forklarer Benny mens han feier over bilen med den oransje votten. 

Sjekk Bennys håndvasketips i denne videoen:

– Og her liker jeg å starte øverst. Jeg har en privat teori om at såpa som renner nedover, løser opp litt skitt og gjør det lettere å vaske nederst.

– Bruk gjerne en gammel svamp eller klut når du skal vaske felger og hjulhus. Her må du ikke bruke den nye, fine vaskevotten, advarer han. 

Spyle under?

Nå er det bare å spyle av såpa og ta en skikkelig god spyling under og inne i hjulhusene. 

Prøv å få bort så mye salt og smuss som mulig. Her finnes det egne munnstykker til høytrykkspyleren som gjør jobben enklere

 Men du kommer langt med litt dype knebøy. 

– Må vi tørke av bilen?

– Igjen er svaret ja.  Hvis du ikke tørker av bilen, får du skjolder og kalkavleiringer. 

Men fortvil ikke. Igjen blir vi reddet av mikrofiberkluten. Glem gamle pusseskinn som er blitt stive og tørre. Benny tørker raskt over hele bilen med sin gule mikrofiberklut. 

– Dette er den koseligste delen av jobben. Det er nå du virkelig ser hvor fin bilen blir, pluss at du har mulighet til å oppdage små riper eller skader i lakken. 

– Hvordan få skikkelig reine ruter?

– Dette er litt vanskelig innrømmer Benny. 

– Jeg er ikke den beste til å pusse ruter, men jeg hater å kjøre med trafikkfilm på frontruta, så jeg må til pers. Her bruker jeg alltid en ruterens på sprayboks, og tro det eller ei, en skikkelig fin mikrofiberklut til vindusvask. 

Bennys tips til reine ruter i denne videoen:

Først sprayer du rensemiddel på innsiden av ruta, la det virke litt før du tørker bort med mikrofiberkluten. Er ruta ekstra skitten, må du gjerne vaske to ganger før resultatet blir bra. 

– Ofte blir kluten helt grå når du gjør dette, forklarer Benny. 

DE HERSENS RUTENE ...: Ikke enkle å få perfekte. Men det er tilfredsstillende når det sitter.

Gjenta på utsiden, og så er rutene skinnende reine. 

Hvis klutene dine blir skitne av all vaskingen, er det bare å legge dem i vaskemaskinen på 60 grader – så blir de som nye. 

– Hva med vaskeautomater?

– Selvfølgelig må mange vaske bilen sin på bensinstasjon. Ikke alle har gårdsplass og høytrykkspyler som meg her, sier Benny. 

– Da foretrekker jeg manuell vask eller børsteløs automat. Du ser aldri meg kjøre bilen min inn i en vaskeautomat med børster, avslutter vår vaskeglade NAF-ekspert Benny Christensen.