NAF-ekspertene Benny & Audun svarer

Alt du lurer på om bil, men ikke tør spørre om – i dag: hva er E10?

Hva er E10? Hvilken spylevæske bør jeg bruke? Hvordan fikser jeg småflekker i lakken? NAF-ekspertene Audun og Benny svarer på alt du lurer på om bil. Send inn dine spørsmål!

Publisert Sist oppdatert

Noe du lurer på om bil?

Send oss dine spørsmål til Benny & Audun på e-post til: redaksjonen@motor.no

Det kan være dyrt å eie bil, men det er penger å spare for den som holder bilen godt ved like og fikser småtingene selv.

Vi har utfordret de to NAF-ekspertene Benny Christensen og Audun Bergerud, begge tekniske konsulenter hos NAF Advokat, til å svare på spørsmål om enkle vedlikeholdstips som bidrar til å holde bilen i god stand.

Første bil som 14-åring

Audun og Benny er kjente navn for Motors lesere:

Benny Christensen begynte i NAF i 2023, etter 15 år som motorjournalist i Broom. Bilinteressen fenget tidlig. Benny startet sykkelverksted i et gammelt hønsehus som 11-åring, men bare tre år senere kjøpte han sin første bil – en VW-boble.

EKSPERTER: Benny Christensen (t.v.) og Audun Bergerud, tekniske konsulenter hos NAF Advokat, har råd for de fleste typer utfordringer med bilen.

Han tok fagbrev som bilmekaniker og jobbet særlig med Porsche, Peugeot, Mercedes-Benz og Talbot. Senere ble han verksmester og driftssjef, og jobbet med salg av både nye og gamle biler – før han ble journalist.

Fortsatt bruker Benny mye tid i garasjen, der vi har gjort opptak til de første videoene i serien med ham og Audun.

– Dessuten kjører jeg historisk rally med en Volvo 142, og jeg har også stående en veldig fin veteran-Volvo som kommer fra museum i USA, forteller han.

45 år i NAF

Også Audun Bergerud har utdannelse og fagbrev som bilmekaniker.

– Jeg er en enkel gutt fra landet som er oppvokst med et bilverksted som nærmeste nabo, mulig det påvirket interessen for biler. Men jeg jobbet uansett noen år som bilmekaniker på 1970-tallet, før jeg i 1979 tilfeldigvis så en stillingsannonse i Aftenposten hvor NAF søkte etter «Biltester ved Teststasjon» som det het den gang. Jeg fikk jobben og arbeidet da med test og kontroll med medlemmenes biler, forteller Audun.

STEINSPRUT: Er du uheldig og får steinsprutskade på frontruta, er Audun Bergeruds første råd billig og gjennomsiktig: en teipbit.

– Utover på 1980-tallet jobbet jeg særlig med skadetaksering, etterkontroll av skade­reparasjoner og vurderinger i forbindelse med reklamasjoner og klagesaker mellom medlemmer og bil- og forsikringsbransje. Fra 1992 var jeg stasjonssjef på vår første NAF-stasjon på Oslo vest, før jeg i 1999 startet som teknisk konsulent på NAFs tekniske og juridiske avdelinger – og den jobben har jeg fortsatt.

– I høst er det 45 år siden jeg startet i NAF, så det har vært dialog med og bistand til tusenvis av NAFs medlemmer opp gjennom årene, sier Audun Bergerud.

Beste vedlikeholdsråd

Det skorter altså ikke på erfaring og kunnskap hos disse to. 

Vi har forberedt noen dusin spørsmål og temaer, men er også glad for spørsmål fra deg som leser.

Så vi starter med det grunnleggende:

Hva er de tre beste vedlikeholdsrådene deres?

– Vask bilen. Og polér den gjerne to ganger i året. Puss vinduene, særlig innsiden av frontruta. Og ikke minst sjekk dekkene! Jeg mener dekkene er bilens viktigste del, det er de som sørger for grep og komfort – og er kilde til støy, sier Benny.

Kollega Audun er opptatt av mye av det samme:

– Hold bilen ren, både utvendig og innvendig, polér gjerne lakken to ganger i året. En ren og pen bil som er i god teknisk stand er triveligere å kjøre. Men det viktigste for å ta vare på bilen er å følge service- og vedlikeholdsprogrammet. Det behøver ikke utføres av merkeforhandler, men det må følges. Og bytt ut slitedeler etter hvert som det måtte være nødvendig.

Motor vil publisere filmer og artikler hver uke utover våren og sommeren, hvor Audun og Benny gir råd om bilholdet.