SPAR PENGER: NAF-ekspert Audun Bergerud viser hvordan du fikser småskader i lakken.

Audun og Benny svarer:

Slik fikser du små lakkskader

Se video: Kan du reparere skader i lakken selv? Tar det lang tid? Trenger jeg mye utstyr? NAF-ekspert Audun Bergerud viser hvordan du kan spare masse penger på lakkførstehjelp.

Publisert Sist oppdatert

Noe du lurer på om bil?

Send oss dine spørsmål til Benny & Audun på e-post til: redaksjonen@motor.no

Motor har i vår startet serien «Audun og Benny svarer»,  der de to NAF-ekspertene svarer på spørsmål om bil og vedlikehold. 

I forrige artikkel delte Benny Christensen sine beste tips for bilvask. Les den her. 

Og når du er ferdig med vårvasken, er tiden inne for en inspeksjon av lakken. 

Vinterens steinsprut har garantert satt sine små merker i favorittfargen din. Små, hvite flekker i den ellers prikkfrie metalliclakken. 

Men fortvil ikke, her er det enkel førstehjelp som skal til. 

FØRSTEHJELPSUTSTYR: En enkel lakkstift med samme farge som bilen fikser småskadene.

Lakkstift

Audun Bergerud har jobbet med biler i over 50 år. Han har fagbrev som bilmekaniker og har arbeidet for NAF i 45 år. 

Både som leder av NAF-stasjoner og som teknisk konsulent på NAFs juridiske avdeling. Han har sett alt av skader som kan dukke opp på biler. 

– Hvordan fikser vi småskadene?

– Svaret er heldigvis enkelt, forklarer Audun Bergerud. 

– Du trenger en lakkstift med samme farge som bilen. Ofte følger en slik liten flaske med når du kjøper bilen, men du kan enkelt skaffe en ny. Bilforhandleren kan som regel hjelpe deg med å skaffe riktig farge, sier han.

Se video av hvordan Audun fikser lakken (mer forklaring under videoen):

– Ta en liten dråpe lakk på penselen og legg ned i flekken som er skadet. Hvis flekken er veldig liten, kan det være lurt å bruke en tannpirker i stedet for penselen som følger med flaska. Da får du bare med en liten dråpe lakk som lett kommer inn i flekken, forklarer Audun. 

Rustflekker

La lakken tørke slik at skaden blir forseglet og du har spart deg selv for masse trøbbel seinere. 

– Du trenger ikke mye utstyr, og det tar nesten ikke tid. Bare gjør det, formaner Audun. 

Hvis du virkelig vil gjøre reparasjonen perfekt kan du polere bilen etter at den nye lakken har tørket. - I denne varmen tørker lakken raskt, så du kan trygt polere bilen neste dag, forklarer Audun.  Men husk at polering helst ikke bør gjøres i sola. Hold deg i skyggen eller inne i garasjen ellers tørker poleringsvoksen for raskt. 

– Hvis de små steinsprutskadene ikke blir gjort noe med, kan de utvikle seg til rustflekker og bobler i lakken. Da må du fram med skikkelig utstyr, og de fleste må bruke et verksted for å få godt resultat. Lakkskader kan være ganske dyre å reparere, så du sparer deg selv for masse penger ved å drive litt enkel førstehjelp, sier Audun.