MIDT PÅ 20-TALLET: Prisene er tidvis markant høyere enn dette, også.

SSB:

Prisen på diesel opp 40 prosent på ett år

Fra april 2021 til april 2022 økte prisen på diesel med 41 prosent, og bensin med 34 prosent viser tall fra SSB. NAF er svært kritiske.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er en kraftig oppvekker til regjeringen, nå må avgiftene kuttes, sier Thor Egil Braadland, myndighetskontakt i NAF, i en pressemelding.

Tallene er hentet fra Statistisk sentralbyrå (SSB), som fredag meldte at konsumprisindeksen (KPI) har steget med 5,7 prosent fra mai i fjor til mai i år.

Dette er den høyeste tolvmånedersveksten SSB har målt siden desember 1988.

– Det er først og fremst økte priser på strøm og drivstoff som gjør at tolvmånedersendringen i KPI er så høy, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.

SSB viser til at den brede prisveksten kan forklares med internasjonale forhold:

  • Prisene på drivstoff henger sammen med økt råoljepris.
  • Gasspriser og energisituasjonen i resten av Europa har bidratt til høye strømpriser også i Norge.

– Må kuttes kraftig

– Det er ingen tegn til at prisøkningene stopper her. Før valget var en bensinpris over 20 kroner literen nesten utenkelig for Senterpartiet. Nå har prisene steget så mye, at vi nærmer oss 30-tallet mange dager. Avgiftene på bensin og diesel må kuttes kraftig for å få pumpeprisen ned, sier Braadland i NAF.

Han påpeker at Støre-regjeringen ved tiltredelsen lovet å kutte avgifter som rammer vanlige folk, som drivstoffavgifter, men at disse avgiftene likevel har økt under Senterpartiet og Arbeiderpartiet.

– Folk kjenner at prisene på bensin og diesel nå gjør et innhogg i økonomien. Dette gjelder spesielt i distriktene, hvor færre har elbil og mange er helt avhengig av bilen i hverdagen. Hele 90 prosent i Distrikts-Norge bruker bilen på hverdagsreisene sine, minner Braadland om.

Avgifter trekker pumpeprisen opp

Snittprisen på bensin var på 21,24 kroner i april, og snittprisen på diesel var 20,99 kroner per liter. Når dieselprisen er 22 kroner per liter, utgjør avgiftene 44 prosent av pumpeprisen.

– NAF har foreslått en hel pakke med tiltak, hvor avgiftskutt er det viktigste. Tiltak som å fjerne omregistreringsavgiften på elbil og reduserte bompenger vil også bidra til å få ned presset på økonomien til alle som eier og kjører bil, sier Braadland.