UTBREDT MISNØYE: Tesla Gigafactory i Buffalo i staten New York.

Vil ha fagforening:

Kraftig murring blant Tesla-ansatte

De ansatte ved Teslas fabrikk i staten New York mener de blir behandlet som roboter og klager på kontinuerlig overvåkning.

Publisert Sist oppdatert

Fagforeninger har så langt ikke eksistert innenfor Tesla-universet, men tirsdag tikket det til nå tydeligste fremstøtet inn i mailboksen til Elon Musk.

– Vi mener at en fagforening vil gi oss en stemme på arbeidsplassen, noe vi ikke har hatt så langt. Vi ber bare om et sete i bilen vi har bidratt til å bygge, heter det i en pressemelding fra initiativtakerne, gjengitt av Bloomberg.

Ganske milde ord, som kjapt ble fulgt opp av krassere meldinger:

– Vi er lei av å bli behandlet som roboter, sier Al Celli i organisasjons­komiteen ved fabrikken i Buffalo i New York.

Over 800 autopilot-analytikere jobber her. Startlønnen skal være på rundt 19 dollar i timen.

Teller tastatur-anslag

Anonyme kilder forteller til Bloomberg at de ansatte blir overvåket ned til minste detalj. Det konkrete eksempelet som nevnes, er telling av antall anslag på tastaturene for å måle hvor lang tid arbeidsoppgavene tar.

Ifølge samme kilder fører dette til at enkelte prøver å unngå å gå på do i løpet av arbeidsdagen.

Målet er nå å etablere en fagforening for oppnå bedre lønn og jobbsikkerhet, samt lette på et arbeidspress de ansatte beskriver som helsefarlig.

Valentinsdagen skal brukes til å distribuere ark med påskriften
Roses are red
violets are blue
forming a union
starts with you.

Musk er neppe blid

Bloomberg lister opp en rekke fagforeninger som nylig er blitt etablert på tross av til dels heftig motstand, deriblant hos Apple, Amazon og Starbucks. Sistnevntes ansatte organiserte seg via Workers United, som også er de Tesla-ansattes allierte i fremstøtet.

Tesla-sjef Elon Musk har markert seg som en innbitt motstander av fagorganisering og har tidligere, gjennom Twitter, truet med at eventuelle organiserte vil miste aksjeopsjoner.

Denne tweeten ble han ifølge Electrek pålagt å fjerne av National Labor Relations Board, i praksis det amerikanske arbeidstilsynet.

Saken under handler om produksjons­presset etter Teslas priskutt – noe som har ført til at også de ansatte i Berlin er utmattet: