INGEN HUND ETTER BIL: Oslos samferdselsbyråd Marit Vea velger sykkel eller T-bane på hverdagsreisene, familiens BMW 2-serie får stå i fred.

10-punktsjekken med Marit Vea:

«Det er ikke med lett hjerte jeg kjører denne bilen»

Som byråd for miljø og samferdsel er Marit Vea (V) ansvarlig for samferdelspolitikken i hovedstaden. Men bil, det har hun aldri kjøpt.

Publisert

10-PUNKTSJEKKEN

Motor spør norske bileiere om hvordan de (eventuelt) klarer å holde nede bilutgiftene. Dyrekjøpte erfaringer og gode råd kommer på Motor.no hver uke. Denne gangen: Oslos samferdselsbyråd Marit Vea.

Les tidligere 10-punktsjekker her

Hvor mye koster bilholdet deg i måneden – og hvordan ser regnestykket ut?

– Jeg har aldri eid bil, men det fulgte bil med samboeren min. Det er en liten, kompakt BMW 2013-modell, tror jeg. Forresten, den er ikke så liten. Vi har jo to barn. Utgiftene er minimale, og han (samboeren) ivaretar dem. Jeg bruker den lite. Det er den klassiske bruken: Til hytta, når jeg skal besøke moren min i Asker og når barna, labradoren og jeg – sammen – skal forflytte oss over lengre strekninger. Fra mandag til fredag bruker jeg den i snitt en eller to ganger. Vi bor mellom to t-banestopp, og jeg er helårssyklist. Jeg er ikke «bil-hater», men heller ikke spesielt glad i å kjøre bil. Som sjåfør kan jeg faktisk bli bilsyk. Samboeren min har regnestykket for den. Den er mye på service til å være så lite i bruk. I fjor røk en aksling. Det ble en dyr affære.

Marit Vea (38)

  • Byråd for miljø og samferdsel i Oslo, fra Venstre. Tidligere politisk rådgiver i Klima- og miljødepartementet for Ola Elvestuen, rådgiver i miljøvern­stiftelsen Zero og politisk rådgiver for Fremtiden i våre hender. Mastergrad i miljø og utvikling fra London School of Economics and Political Science.
  • Samboer, to barn og hund, «en labrador på deltid». Bor i bydel Nordre Aker i Oslo.

Hvordan påvirket kostnadene hvilke bilvalg du faktisk har gjort? Hva er det smarteste du har gjort for å få kostnadene ned? Hvilket råd deler du gjerne om smart bilhold?

– Det billigste er å ha en gammel bil, som du bruker lite. Det innebærer blant annet lave utgifter til bompenger. Jeg er vel lite kompetent når det gjelder smart bilhold. Men det er smart ikke å kjøre bil i en by, med mindre du må.

Hvordan gjør du vedlikehold? Polering? Håndvask eller vaskehall? Hvor ofte? Rustbehandling?

– Vi vasker den aldri. Den står utendørs og får dermed en «regn-rens» av og til. Så koster jeg litt ekstra av den når den er dekket av snø. Den får utrolig lite omsorg. Det er syklene våre som får stå i garasjen.

Svigerforeldre-drøm

ELEKTRISK HOVEDSTAD: Marit Vea på scenen under Elbilforeningens konferanse på Lillestrøm nylig.

Hva gjør du med dekk, skift og oppbevaring? Hvor ofte bytter du – og hva slags dekk kjøper du?

– Det er nesten pinlig å måtte vedgå det. Jeg har aldri byttet dekk på en bil. Det er sviger­foreldrene mine som kommer til oss og ordner det. Slike svigerforeldre anbefales. Dekkene oppbevares i garasjen, sammen med syklene. Det er helårsdekk, det vet jeg.

Aldri kjøpt

Hvordan sjekker du historikken på bilen når du kjøper bruktbil? Og hvor lang levetid må bilen din ha? 

– Jeg har aldri i hele mitt liv kjøpt bil, og ser ikke for meg at jeg vil gjøre det på en stund. Men må vel vurdere å skaffe en ny når denne er satt helt ut av drift.

Hvor parkerer du bilen din? Inne – eller ute hele året? Bruker du trekk hvis den står ute?

– Den står utendørs hele året.

Er det en, eller flere, bruks- og nytteegenskaper bilen din MÅ ha (à la oppvarmet ratt, tilhengerfeste ...). hvis pengene ikke var en begrensning?

– Jeg skulle gjerne hatt … bilen vår er ikke god på vinterføre. Hvis jeg måtte ha kjøpt bil, skulle det – åpenbart – ha vært en elbil. Fordi jeg synes det er litt skamfullt å kjøre bensinbil. Det er ikke med lett hjerte jeg kjører denne bilen.

En sjelløs bil

Hvilken farge har bilen din? Hvilke er godtatt? Og hvilken farge kan bilen din aldri ha?

– Gjennom skitten kan jeg skimte at den er mørk blå. Det er en sjelløs bil. Jeg har ikke behov for en flashende farge, gul for eksempel. En «rolig» farge er greit.

Hva er den dårligste bilinvesteringen du har gjort – og hvorfor ble den så gal?

– Jeg har aldri investert i bil. Dermed har jeg unngått å gjøre feilinvesteringer.

Hvilke av dine bildrømmer stanses av lommeboka? Og hva slags bil hadde du valgt nå om pengene ikke var en begrensning?

– Jeg har ingen drømmebil, men kunne ønske meg en selvkjørende. I alle fall en elbil med lavt fotavtrykk fra produksjon av den. Finnes det en slik type merking av elbiler? Bilen «min» skulle være skikkelig billig, ha lavt utslipp- og klimafotavtrykk. Jeg har ingenting imot bil, men har et helt flatt forhold til biler.