KOMMER SNART: Volvo EX30 kommer straks på det norske markedet. Modellen skal bygges i Kina.

Begge på Ukraina-svarteliste:

Derfor beholder Bilia Volvo, men dropper Ora

Volvo eies av kinesiske Geely, som er på Ukrainas «svarteliste», men Bilia Norge mener det er en helt annen situasjon enn den som fikk dem til å ikke importere Ora.

Publisert

For ett år siden planla bilselskapet Bilia Norge å bli importør av det bilmerket Ora, som eies av kinesiske Great Wall. I forrige uke ble det klart at Bilia velger å droppe planene. Årsaken er at Great Wall er på Ukrainas «svarteliste» grunnet deres virksomhet i Russland.

Samtidig selger Bilia Volvo, som eies av Geely – også er på den samme «svartelisten».

– Det stiller seg annerledes med etablerte virksomheter. Vi i Bilia har solgt Volvo en god stund, faktisk helt siden 1933, da det hele begynte i Oslo, sier Frode Hebnes, administrerende direktør. Bilia Norge AS.

Selv om Geely har tilstedeværelse i Russland, så inkluderer det ikke Volvo. Volvo trakk seg helt ut av landet i februar 2022.

Starte opp

Hebnes sier situasjonen rundt Ora er ulik den de har med Volvo.

– Når det gjaldt Ora, var det snakk om å starte opp et samarbeid, og vi var i en setting der vi kunne velge om det ble riktig. Vi kom fram til at det ikke var en god timing.

SJEF: Frode Hebnes, administrerende direktør i Bilia Norge AS

Hebnes sammenligner det med et skihopp der de ville komme skjevt ut fra hoppkanten.

Samtidig sier han at «svartelisten» ikke er i forankret i EU eller hos norske myndigheter.

– Det er ikke en sanksjonsliste. Hvis noen av produktene vi selger, skulle havne på en sanksjonsliste fra norske myndigheter, ville vi selvsagt følge den. Men per i dag er ingen ting av det vi driver med, som det fra offisielt norsk hold sies at vi ikke skal jobbe med.

Skal importere Jaguar og Land Rover

Tanken bak Ora var at Bilia ønsket å starte med import og knytte seg opp til et kinesisk bilmerke. Hebnes sier de ikke hadde kommet så langt med Ora at det var bygget opp en stor struktur. Og det som var bygget opp, rutes nå over til satsningen på Xpeng og Jaguar og Land Rover.

Bilia overtar som importør for Jaguar og Land Rover i både Norge og Sverige fra 1. april 2024.

Selskapene i Bilia forhandler i tillegg Toyota, BMW, Mini og Lexus.