
Mener reglene er stivbeinte:
Fikk parkeringsbot selv om automaten var i ustand
Flere Motor-lesere reagerer på at de får bot selv om automaten de skulle betale parkeringsavgift på, var i ustand. Sissel Blandehoel fant en gul lapp under vindusviskeren etter å ha parkert hos Europark i Lørenskog.
Parkeringsplassen Blandehoel parkerte på, var en mindre parkeringsplass og hadde to timer gratis parkering. Og ja, det sto på automaten at man måtte ringe dersom ikke automaten fungerte, og man dermed ikke fikk ut en parkeringslapp.
Denne saken kan du også finne i magasinet Motor, utgave 1/2022.
Hennes mann, Hakon Blandehoel, reagerer likevel sterkt på boten.
– For det første forutsetter parkeringsselskapets betingelser at alle har en ladet mobiltelefon tilgjengelig. Blant oss eldre er det ikke alle som engang har en slik telefon, eller alltid har den med seg. For det andre fordrer det at man har tid til å opplyse en aktør om at tjenesten deres ikke fungerer, sier han.
Advokat Silje Meek i NAF Advokat forstår godt frustrasjonen til ekteparet.
Innhold fra NAF
– Man skal parkere og er villig til å betale for å parkere, eventuelt å forholde seg til en automat som først gir deg en gratis periode ved bruk av parkeringslapp. Uansett blir spørsmålene: Hvor langt skal man som forbruker måtte strekke seg? Og er det mulig for alle å få sagt ifra dersom tjenesten ikke fungerer?
Alternativene krever mobil
På hjemmesiden til APCOA, eierselskapet til Europark, er eksempler på de vanligste henvendelsene fra kundene beskrevet. Et av disse er nettopp hva du gjør når automaten ikke fungerer.
Hvis du ikke sier ifra, må du betale gebyret, slår APCOA fast. De to alternativene som skisseres dersom en automat er ute av drift, er å betale via app, eller å ringe kundesenteret for å si ifra.
– Slett ikke ønskelig
Driftsdirektør Carl-Erik Martinsen i APCOA svarer Motor at han ikke kan gå inn i enkeltstående konkrete saker, men opplyser at selskapet har en automatisk overvåkning av automatene for å sikre at disse er i orden.
– Dersom det kun er én automat på stedet, og denne er ute av drift, gis det ikke automatisk amnesti for å stå gratis. Du kan heller ikke ta med deg varer ut av en butikk selv om kasseapparatet er i ustand. Når det er sagt, er vi enige i at det er dårlig service og slett ikke ønskelig å ha betalingsautomater ute av drift, sier Martinsen.
Han opplyser videre at APCOA normalt innstiller sanksjonering til en automat er reparert, der det kun er én automat, og de får beskjed at om denne ikke fungerer. Han sier videre at saksbehandling av klage på kontrollsanksjon generelt kun gjøres skriftlig.
– Vi utviser stor grad av skjønn i kundebehandlingen av denne type saker, sier Martinsen.
Du må sette deg inn i reglene
Silje Meek i NAF sier det generelt er en streng aktsomhetsnorm når det gjelder parkering. Det betyr at du som kunde må sette deg inn i hvilke regler som gjelder for den enkelte parkeringsplassen.
– Men det må være mulig for en vanlig forbruker å orientere seg. Vi mener bransjen må ta ansvar for å gjøre parkering mer tilgjengelig for alle, sier Meek.
Hun beskriver parkeringsbransjen som en jungel for mange forbrukere.
Meek peker også på som ekstra urimelig at strenge regler håndheves rigid når folk potensielt kan være i en ekstra sårbar situasjon, som i forbindelse med parkering utenfor et sykehus.
Har du lest disse sakene?
-
Ny ordning for hurtiglading:
Innfører gebyr for «full tank»
-
55 kommuner får Enova-støtte:
Disse 15 kommunene vil fortsatt mangle hurtigladere
-
Vi som diskuterer sportsbiler:
– Du får tommel opp med Aston og finger’n med Ferrari
-
2700 Toyota bZ4X tilbakekalles:
Hjul kan falle av – bilkundene må vente
-
Høye drivstoffpriser:
Slik sparer du 3400 kr på drivstoff
-
Toyota RAV4 oppgraderes:
Dette blir nytt på bestselgeren
-
Lanseres først i Kina:
VW strekker elbil-utvalget med ny limo
-
77
Test: Mercedes C-klasse ladehybrid
Denne går fint 10 mil bare på strøm
-
Stor prisoversikt:
Så mye koster ladingen akkurat nå
-
Ny batteri-teknologi:
Skal lage BMW-SUV som går 100 mil på én lading
-
Modifisering av biler:
Nesten ingen søker om godkjenning
-
Bruktbil havarerte:
Eksperter stempler BMW-motor som «for dårlig»
-
Stor ladetest:
Disse nye elbilene lader best – og dårligst
-
76
Test: Lexus NX 450H+
Vi skjønner at Norges mest fornøyde eiere kjører denne
-
Revidert nasjonalbudsjett:
Kjører videre med elbil-moms over 500.000 kroner
-
Knipset elbiler på feil sted:
– Hva gjør elbilene her?
-
Gikk ikke «sinnssykt bra»:
Modifisering skadet bil for 171.000 kroner
En annen problemstilling NAF har fått flere henvendelser om, er at man har tastet inn feil registreringsnummer på automater. Parkeringsselskapene fastslår at det er ditt ansvar å taste riktig.
– De som henvender seg til oss, sier dette er vanskelig, for eksempel fordi de sliter med dysleksi. Må de selv bære ansvaret for det? spør Meek.
– Komplisert for mange
– Mange opplever det generelt forvirrende at det er mange forskjellige regler, aktører og betalingsløsninger?

– Høyst forståelig. Og det er ikke bare eldre som synes det er vanskelig å orientere seg, det viser henvendelsene til oss. Parkering og betingelser oppleves komplisert for mange. Det samme gjelder kravene til forbrukerne; som at du må ha telefon. Du må kanskje dernest finne ut hvilken app som eventuelt skal lastes ned. Eventuelt må du registrere bilen din. Når det som kreves for å få betalt parkering er såpass omfattende, gitt de mange aktørene, kan man begynne å spørre om denne tjenesten er tilgjengelig nok for alle. Vi mener den i mange tilfeller ekskluderer deler av befolkningen, sier Meek.
Muligheten for å klage
Man har anledning til å klage på gebyret man har fått. Dersom man ikke når fram, kan man klage videre til Parkeringsklagenemnda hvis klagen gjelder private parkeringsplasser.
– Dere valgte å ikke klage, Hakon Blandehoel?
– Jeg tok kontakt med parkeringsselskapet, og fikk beskjed om at jeg måtte sende en skriftlig klage, men jeg insisterte på å snakke med en saksbehandler.
Denne dialogen, hvor han igjen ble bedt om å klage skriftlig, beskriver han som lite hyggelig.
– Jeg orket ikke bryderiet med å ta saken videre, og vi endte opp med å betale. I likhet med mange andre, vil jeg tro, men det betyr ikke at jeg ikke synes det prinsipielt er ille.
Advokat Silje Meek har også forståelse for dette, men mener man bør klage og dermed få forklart sin situasjon skriftlig.
– Det er noe med å bruke de mulighetene man har, sier hun.
Skiltgjenkjenning
For større parkeringsplasser, som ved kjøpesentre, er det blitt stadig vanligere med skiltgjenkjenning. Det vil si at du betaler for den perioden du står parkert, eventuelt for den tiden du står parkert utover gratis parkeringstid.
Igjen, du kan betale via en app. Eller ved hjelp av en e-post, vanligvis innen 48 timer. Gjør du ikke det, får du tilsendt en faktura, og det kommer et administrasjonsgebyr i tillegg. Hos APCOA er dette gebyret på 59 kroner.
– Det er også gjerne dyrt å stå utover gratis tid, fordi det ofte er en minstetid som du betaler for uansett om du bare er et par minutter for sen, sier Silje Meek.
Når det gjelder å betale et gebyr du er ilagt, må du gjøre det innen fristen, uansett om du klager, ellers kan du få et dyrere gebyr. Dette gjelder private parkeringsplasser. Hos den enkelte kommune kan det være andre regler.
Saker av prinsipiell karakter
Meek forklarer at gebyrer du har fått på en kommunal parkeringsplass, ikke kan klages inn for Parkeringsklagenemnda.
– Får du ikke medhold på klagen til kommunen, er alternativet i siste instans å bringe saken for retten, men å ta en sak til retten er både tidkrevende og kostnadskrevende. Når vi bistår medlemmer med dette, er det som regel fordi det er en sak av prinsipiell karakter som vil ha verdi for flere medlemmer, sier Silje Meek.
Mest lest på Motor.no:
-
Gikk ikke «sinnssykt bra»:
Modifisering skadet bil for 171.000 kroner
-
77
Test: Toyota bZ4X
Vi er forbauset over hvor middels alt er
-
Blokkerer for hurtiglading:
– Det er helt greit å parkere slik
-
Kjøpte campingvogn til 3000 kr:
Campingplassen sendte vogna til vraking
-
Taycan-eiere reagerer skarpt:
Får ikke luksusfunksjon – men 2300 kroner fra Porsche
-
Motors store rekkeviddetest:
Elbilene slet med norsk sommervær
-
Motors sommerdekktest:
Elbil-dekkenes svakheter vekker internasjonal oppsikt
-
Nye resultater fra Euro NCAP:
Elbilene imponerer, men to merker bør skjelve
-
Petter fortviler, NAF reagerer:
«Ingen» verksteder kan godkjenne tilhengere
-
Jan betalte 30 kr/kWt:
Dette er trolig Norges høyeste ladepris
-
Hyundai Ioniq 5 med liten vektkapasitet:
Calle kan bare ha barna som passasjerer
-
Populære og nye modeller:
Dette er ventetiden på ny elbil – og disse får du på dagen
-
Wenche og Aage fikk sjokk:
Glasstaket i BMW-en knuste uten forvarsel mens de kjørte
-
Risikabelt å havne i retten:
Tapte mange hundre tusen kroner på å selge denne bilen
-
Forskning «fra vugge til grav»:
Skoda diesel slipper ut mindre CO2 enn en elektrisk Mustang
-
Ber Vedum utsette momsen:
– Bilkjøperne styrer mot en ny avgiftsbombe
-
Stor NAF-test:
Dette er de beste ladeboksene til elbiler