NYKOMMER: Volvo melder seg på i Crossover-klassen med denne modellen.

Dette skiller Volvo C40 og XC40:

Forskjellen er større i virkeligheten enn på papiret

Volvo har fjernet en X i modellnavnet, men lagt inn en x-faktor i den helelektriske modellen du vil se mange av på norske veier framover.

Publisert

I teorien er det ikke så mye som skiller de to bilene. Høydeforskjellen er mest opplagt. C40 er sju centimeter lavere, og den skrånende hekken sender den inn et crossover-segment med stadig flere konkurrenter.

Tilsvarende designgrep har vi sett fra alle de tre såkalte premiummerkene Volvo helst sammenlikner seg med: Audi, BMW og Mercedes.

Teknisk identiske

Men bare Audi har kommet så langt at de også har gjort det med sine elbiler. Både den store SUV-en e-tron, og den litt mindre Q4 e-tron, kan leveres i en Sportback-versjon.

Og nå altså Volvo.

Teknisk sett er C40 og XC40 identiske. Det innebærer blant annet en batteripakke på 78 kWt som skal gi C40 420 kilometer rekkevidde. XC40 har 417 kilometer.

Begge modeller har firehjulsdrift og to elektriske motorer som samlet gir 408 hestekrefter.

FORSKJELLER: Her sees ulikhetene mellom XC40 (bak) og C40 best. Nykommeren har et mer minimalistisk og luftig lyktedesign, lavere takhøyde og en mer skrånende bakrute uten vinduspusser, men med en markant spoiler.

Spennende profil – og farge!

Også interiøret er likt. De som leser Motor har sikkert registrert at vi er langt mer begeistret for Volvos eksteriørdesign. Kontrasten blir ekstra stor på C40 – og her er vi framme ved nykommerens x-faktor.

I tillegg til den nye taklinjen, er det primært baklyktedesignet som skiller de to modellene. Og samlet er dette designelementer som gjør C40 til en spennende profil i trafikkbildet: Kompakt, muskuløs og sporty.

Og siden modellen har nyhetens interesse for svært mange, vil blåfargen Fjord Blue kle den ekstra godt. Det er en helt ny farge som kommer med denne modellen, og som også kan velges på innvendige dørsider og tepper.

En annen nyhet er økt tilhengerkapasitet på 1800 kilo. Denne økningen på 300 kilo gjelder også XC40 fra uke 46.

VALGFRITT: Du kan velge mellom denne blåfargen eller svart på deler av interiøret. Utvendig farge er Fjord Blue, som kommer med denne modellen.

I tillegg til taklinjen og baklysene, er dette de største forskjellene på C40 og XC40:

  • C40 har bagasjevolum på 413 liter, XC40 452 liter.
  • C40 har oppgradert LED-teknologi som gir etterlengtede lysfunksjoner på nivå med konkurrentene, blant annet muligheten til å maskere andre kjøretøy.
  • Glasstak er standard.
  • C40 har ikke bakrutevisker.
  • C40 har en grill som er mer integrert i karosseriet, uten den lille rammen rundt som XC40 har.
  • Støtfangeren er også ørlite endret med en litt annen utforming av tåkelysene.
  • Ratt og girspak har ny utforming.
  • Innvendige pyntelister har en struktur som minner om et kart med høydekoter.
DETALJER: De mest ihuga Volvo-kjennerne vil kanskje registrere at «grillen» går mer sømløst inn i karosseriet, uten noen ramme rundt, samt en litt annen fasong på de svarte dekslene rundt tåkelysene.
SAMME LENGDE: Gulvlengden er den samme, og bagasjevolumet målt opp til seteryggen er bare marginalt mindre på C40: 413 mot 452 liter. Men i høyden har naturligvis den høyere og mer firkantede XC40 et fortrinn.

Ikke avgjørende

Det skiller altså sju centimeter i høyden. 158 mot 165 centimeter. Vi prøvesatt baksetet på begge versjonene, og den innvendige takhøyden er ikke kritisk i laveste C40 før man passerer rundt 175 centimeter.

I XC40 har man ytterligere noen centimeter med luft, men forskjellen er overraskende liten – og trolig ikke en faktor som styrer valget mellom disse to modellene.

Kun én versjon

Prismessig starter C40 på 555.000 kroner. Det er 5000 kroner over tillsvarende modellbetegnelse på XC40, men nykommeren har altså en del ny teknologi.

C40 kommer kun i denne versjonen.

Og ekstrautstyret begrenser seg til tonede vinduer (3360 kroner), hengerfeste (9520 kroner) og 20-toms hjul (5200 kroner) i stedet for standard 19, samt mer opplagte metallic lakk og vinterhjul.

Farger på dørsider og tepper i nevnte blått – eller svart – er valgfritt.

Inkludert i prisen er også tre års service, tre års full kaskoforsikring, veihjelp, utskifting av luftfilter, programvareoppdateringer, bytte av vindusviskere (én gang i året) og bytte av bremseskiver/klosser når de er slitt.