SKRÅBLIKK: Bil-salmaker Astrid Maria Helland mener Ford Anglia med skrå bakrute-løsning bakrute kom seint, men godt, på 1950-tallet – hennes favoritt-tiår.

Vi som digger biler med skråstilte bakruter:

Z-formet bakrute er tidenes barskeste bildesign

Møt to sjeler med Ford Anglia og én rogalending med Citroën Ami 6 som alle er skråsikre på at skråstilt bakruter er noe av det mest tullete, unnskyld: tøffeste som har skjedd i bildesign.

Publisert Sist oppdatert

Skråstilt bakrute

  • Mot slutten av 1950-tallet var Z-formede avslutninger på taklinjer populært – men mest på bilfabrikkenes skissebord som fremtidsvisjoner.
  • Kun et fåtall slike radikale designløsninger kom i produksjon.
  • Ford i England bygget 1.004.000 enheter av Anglia fra 1959 til 1968.
  • Til sammenligning skrudde Citroën sammen hele 1.039.000 eksemplarer av Ami 6 på ett år mindre, fra 1961 til 1969. Sjekk også (eller google) Ford Consul Classic, Reliant Regal og et par Lincoln og Mercury.

Vindskjeve hus og folk?

Ja, de er vi glade i.

Vindskjeve biler – eller rettere sagt taklinjer med ytterst elegant Z-formet avslutning, nærmest lik en snøskavl som truer med å briste: de er også nydelige som fy.

For noen av oss er nemlig bakrute som heller «feil vei» det eneste riktige.

En innover-vendt bakrute er langt fra introvert: makan til kontaktskaper, samtalestarter, isbryter og fyrrig flørtetema får du knapt.

For rundt 70 år siden slapp Ford i England og Citroën i Frankrike tvillingsjelene Anglia og Ami6.

Hør Citroën-rytteren Thomas Rage og Anglia-ratterne Venke Solhaug og Astrid Helland snakke opp bilhistoriens kanskje snurrigste, vakreste krumspring:

ANGLIANEREN: Astrid Helland ser på Ford Anglia som essensen av en retro-livsstil hun gjerne dyrker. Eneste ulempe ved den skråstilte bakruta er en smule turbulens.

Astrid Helland i Flateby i Follo er redaktør for medlemsbladet til Norsk Ford Anglia Register og jobber om salmaker – med bil som spesialfelt.

Da hun blinket seg ut sin nåværende samboer Jakob Tønder Jakobsen for 12 år siden ble Anglia en del av livet hennes.

Han fikk sin første som 13-åring, og som par har duoen eid så mange Angliaer at et par bakender med frekke halefinner pryder stua. På tunet utenfor står Astrids Z-formede sedanutgave.

TYTTEBÆR: Astrid Helland digger Anglia i den grad at hun har flere – riktignok noen av dem sammen med mannen hun deler hus med.

– Angliaens fantastiske, karakteristiske bakrute er jo svært tidstypisk for slutten av femtitallet, min favorittepoke, sier Helland.

Blant fordelene ved designet er bedre plass til baksetepassasjerenes skaller:

– Du kan sitte godt tilbakelent. Bakruta blir heller ikke våt når det regner, og er isfri på vinteren, ramser hun opp.

– Ulempen er at designet, som produsentene mente var aerodynamisk, rett og slett ikke funker. Det blir en slags turbulens, en virvelvind bak der, ler hun.

Biler med slike former gikk raskt av moten.

– Stilendringene kom jo rimelig kjapt utover 1960-tallet. Flere amerikanske Mercury og Lincoln hadde allerede denne type bakrute fra slutten av 1950-tallet – men kvittet seg raskt med løsningen. Angliaen levde likevel godt med Z-formen i mange år, og ser mest ut som en mini-amerikaner, bare søtere, mener Helland.

SAMMEN FOR LIVET: Astrid Maria Helland og Jakob Tønder Jakobsen fant kjærligheten til hverandre, og Anglia, for over 10 år siden – og flammen er fortsatt like het.

Da norske myndigheter friga bilsalget den 1. oktober 1960, tok Ford Anglia andreplass på salgstoppen her i landet, bare slått av Bobla.

– På samme måte som Folkevogna har mange fortsatt et forhold til Anglia. Den flotte bakruta har sørget for at bilen har brent seg fast i folks minne.

Holland synes franske motsatsen til Anglia, Citroën Ami 6 er en festlig, liten sak.

– Men jeg må si at Fordens linjen er er langt renere, fastslår hun.

Z-FORMET: Rogalendingen Thomas Rage skjøtter et pent eksemplar av Citroën sjokkerende nyhet fra 1961: Den z-formede bakruten ble et hett samtaleemne over hele Frankrike.

Thomas Rage driver Classic Parts på Klepp mellom Sandes og Bryne i Rogaland – et rikholdig delelager med løse legemer til Citroën sjarmerende, klassiske åk.

Rage startet Citroën-interessen som 14-åring med innkjøp av en 1980-modell 2CV Club. Samlingen av merkets såkalte A-modeller, som fortrinnsvis er utstyrt med tosylindret boksermotor, har vokst med årene, og en Ami 6 Berline sto lenge høyt på ønskeliste.

Rogalendingen fant endelig et objekt som hadde stått langtidsparkert på Hønefoss og fraktet den hjem på henger, før han fikset den for registrering.

RUTETID: Thomas Rage har ikke bare innovervendt bakrute på sin Ami 6, men også skyvevinduer rund baut for både fører og passasjerer.

Flaminio Bertoni, formgiveren bak Citroëns mest typete modeller, inklusive «Padda» (DS, som ble bygget fra 1955-1975), røpet at han designmessig var mest fornøyd med Ami 6.

– Jeg mener alle Bertonis design er unike. Ami 6 skiller seg likevel mer ut med dette bakvinduet, samt via en rekke smådetaljer som du finner når du studerer bilen nærmere. Myk fjæring og ditto seter gjør hele pakka utrolig morsom å kjøre, rapporterer Rage som så langt har tynet åket 500 mil.

SITRONKAKE: Thomas Rage er glad i alle spesielle Citroëner, men har et spesielt godt øye til Ami 6 som han fant på Hønefoss – hvor den hadde stått langtidsparkert og bortglemt i årevis.

– Fordelen med bakrutens vinkel er at den holder seg ren, at bakseteplassen oppleves romslig og at bagasjelokket favner vidt. Jeg ser ingen ulemper med løsningen, sier han.

Ford Anglia har Rage mindre kjennskap til:

– Citroën produserte uansett flere Ami 6 enn Ford bygget Anglia, fyrer entusiasten av, men han kan på stående fot ikke bekrefte at Classic Parts har Ami 6’ bakrute på lager.

SKRÅTT OG GODT: Venke Solhaug ble så glad i den britiske tv-serien «Med hjartet på rettet staden» at hun ønsket seg den samme Ford Angliaen som går igjen i mange av episodene.

Venke Solhaug på Andenes i Nordland kjører trehjuls motorsykkel (såkalt «trike»), en fet amerikaner og en slank Ford Anglia – som er svært synlig skiltet og dekorert med påskriften «Police».

«Med hjartet på rette staden» er min absolutte favoritt TV-serie. I mange av episodene har Anglia titt og ofte dukket opp som tøff politibil – og jeg tenkte at «en sånn vil jeg også ha». Folkene og bilene i føljetongen har blitt min familie, ler Solhaug.

POLITIBETJENT: Venke Solhaug mener Ford Anglia er nett og behagelig – og fengslende – å kjøre – og at den skrå bakruta er elementet som gjør bilen så stilig.

Hva sier så det lokale politiet til at hun har sin egen «Police car»?

– Bilen kommer nettopp fra lakkering, så jeg tror ennå ikke politiet har rukket å få øye på den. Men den står nå her – godt synlig – og jeg har allerede fått masse respons av forbipasserende bilister og turister – de siste vil selvsagt gjerne fotografere seg selv med Angliaen, rapporterer hun.

Folk kommer bare hoppende fram og knipser i vei.

Under fotograferingen ved fiskeværet Bleik på nordvestsiden av Andøya ligner briten en skulptur – der den kjemper om oppmerksomheten mot fjell og kritthvit sandstrand.

– Angliaen er så lett, liten og behagelig. Den starter som en klokke og går som en kule. Men det er den skrå bakruta som fortsatt gjør bilen så populær, oppsummerer Solhaug.

LATTERBOMBE: Venke Solhaug i Nordland blir i godt humør av Anglias småfrekke former.

Disse herlige bilentusiastene har vi allerede skrevet om – klikk på lenkene for å lese:

Audi – Hvem er det egentlig som kjører Audi?

Alfa Romeo – Nå snakker vi inderlig kjærlighet!

BMW – BMW for alle penga

Amcar-entusiastene – De som elsker amerikanerne

Tesla – «Tesla-eiere har blitt mobbeofre og skyteskive»

Skoda – Derfor digger nordmenn Skoda

Aston Martin – «Aston Martin er stil. Porsche er Frogner-Golf»

Opel – Nå gjør Vanja gamle Opel kult igjen

Mercedes-Benz Geländewagen – «Små biler er det verste jeg vet!»

Saab – Eldar Vågan byttet Saab mot brennevin

Porsche – Visst pokker kjører kvinnfolk Porsche!

Pickup – Her er Trygve Slagsvold Vedums aller største svakhet

MG – Den nye bilduellen med kinesisk eller engelsk MG?

Klassisk Citroën – Kong Haralds flørt med Citroën

Lexus – Toyotas lukusmerke lokker med kjentfolk

Lada – Er dette den verste bilen som finnes?

Ford Mustang – Denne rakkeren får nordmenn til å bestille elektrisk Mustang

Mini – Kjærester med bilen

Toyota Supra – Toyotas minst solgte får flest blikk

Julepyntede biler – Slik pynter vi bilene til jul

Elbil med høy kilometerstand og svært kort rekkevidde – Blodfans av kort rekkevidde

Subaru Forester – Er dette Norges aller kjedeligste (og beste) bil?

Polestar – «Polestar-eiere minner om tenåringer som vil ha den råeste mobilen»

Datsun – «Nye biler kneler lenge før Datsun tar kvelden»

Land Rover Defender – «Å kjøre Land Rover er som å gjøre noe gøy med en god venn»

Volvo 240 – Firkantet svenske er Norges mest omsatte bil noensinne

Gammel varebil – Eldre arbeidsbiler er den nye hytta!

VW-boble – Firehjulsdrift er for pyser!

Mercedes-Benz –«Du kan kjøre over fartsdumper i 80 uten å miste asken på cigaren»

Jeep – Jeep-folk trenger ikke varme i hyttegølvet

Morgan – «Morgan er en investering i egen helse»

Ferrari – «Porsche blir for dagligdags, sammenlignet med Ferrari»

Firkantet stasjonsvogn – Livet blir større med stasjonsvogn

VW Golf – Garantert gira på Golf

Cabriolet – Sure folk kjører ikke cabriolet

Honda – Vi var europamestere i å handle Honda

Volkswagen Type 2 –Folkevognbuss er kongen av kos

Lang campingvogn – For noen blir en campingvogn aldri lang nok

DeLorean – De kjører inspirasjonen til Tesla

Jaguar XJ – «Jaguar er populær blant folk med sans for det gamle imperiet»

17. mai-pyntede biler – Slik 17.mai-pynter vi bilene våre

Pimpede elbiler – Denne elbiltrenden gjør det gromt å kjøre grønt

Nostalgiske campere – Nå reiser nordmenn på klassisk camping

Toyota Corolla – Er dette Norges mest elskede hverdagsbil?

Trehjulinger – Verdens beste, verste biltype!

Vi som liker gromlyd – Muskelbiler gjør bygde-Norge heitere

De som kjører med hund – Bikkje i bil er den beste reisekompisen

Saab Sonett – «Mange lurer på om den er en Porsche»

Vi som sover i bilen i sommer – «Bilen er hotellrommet med den beste utsikten»

Hardhausen Mercedes W123 – Er dette Norges mest seigliva bil noensinne?

Vi som fotografer biler i ferien – De morsomste feriebil(d)ene

Vi som kjøper tilbake vår første bil – Stadig flere finner igjen sin første kjærlighet

Vi som bruker bilen til hagehobby – I sommer har nordmenn kjørt halve hager hjem

Vi som raser rundt i Fords klassiker – De fyrrigste folka kjører Ford Capri

Vi som farter rundt i Fiat – Dyrker romantikk i italiensk hverdagsbil

Vi som kjører med gullfarga felger – Hele Norge pynter bilen med «gullsko»

Vi som kjører én meter lave sportsbilder – Høye SUV-er er for pyser!

Vi som ratter elbiler på bane – Nå invaderer elbilister racingbaner over hele landet