BISMAK: En svensk politimann lot seg bestikke av kake. I dag angrer han garantert.
BISMAK: En svensk politimann lot seg bestikke av kake. I dag angrer han garantert.

Dagens svenskehistorie:

Politimannen slettet bot, fikk cash, kjøpte kake – og ble sparket ...

Mannen som raste inn i 50-sonen i 83 kmt/t var en bekjent av konstabelen på stedet. Forsøket på å løse det hele på vennskapelig vis, endte i personlig tragedie.

Publisert

Normalt skulle den ganske store fartsoverskridelsen ende med 4000 kroner i bot og inndratt førerkort for føreren. Men dette er ikke en helt normal historie:

Politiaspiranten som målte hastigheten til mannen, fikk beskjed av sin overordnede på stedet om å «släppa det här». Det viste seg at fartssynderen og sjefen på kontrollposten kjente hverandre fra det lokale fotballaget.

«Vippset» penger

De ble enige om å gjøre opp seg i mellom på mer vennskapelig vis. Sjåføren slapp unna de alvorlige konsekvensene mot å «swishe» – svenskenes variant av å «vippse» – et beløp til politimannen.

Etterforskningen avslørte at politimannen blant annet kjøpte seg en kake for beløpet. Men den skulle han fort få i fleisen.

Politimannen ble i første omgang dømt for tjenestefeil og å ha mottatt bestikkelser, men ble i neste rettsintans frikjent for tjenestefeil.

DUM IDE: Det skal mye dumskap til for å miste lappen i en 50-sone. En svensk sjåfør møtte dessverre en politimann på samme nivå.
DUM IDE: Det skal mye dumskap til for å miste lappen i en 50-sone. En svensk sjåfør møtte dessverre en politimann på samme nivå.

Øker tilliten

Men: Sveriges Radio opplyser nå at han har mistet jobben.

Ifølge politimester i Älvsborg, Peter Sörstedt, er dette en beslutning som vil øke tilliten til politiet. Til P4 i Sjuhärad, sier han følgende:

– Det er et alvorlig forhold, ettersom det skader tilliten til politiet. Ut i fra dette, er utfallet fornuftig. Vi ser alvorlig på politiansatte som utfører lovbrudd.

Ikke tilby kake

Sjåføren fikk en «villkorlig dom» på to år, tilsvarende betinget fengsel i Norge, samt en bot. I dommen fra tingsrätten står det blant annet følgende:

«Ikke under noen omstendigheter skal man kunne oppfatte at en person kan unngå bøter eller førerkortinndragelse gjennom å tilby politet kake».