NORSK RØD BIL: Sanna Sarromaa kjører rød Leaf. – Jeg ser ned på folk som kjører grå biler. Så utrolig kjedelig og intetsigende! Som om dette landet ikke var grått nok fra før! sier hun.

10-punktsjekken med Sanna Sarromaa:

«Min bildrøm er å slippe å eie bil»

Norge-refser Sanna Sarromaa deler forbrukerøkonom Hallgeir Kvadsheims mening om at alle bilkjøp er dårlige kjøp. Hun gleder seg til snart å kunne selge bilen sin, flytte fra Lillehammer til Oslo – og bli fotgjenger.

Publisert Sist oppdatert

10-PUNKTSJEKKEN

Motor spør norske bileiere om hvordan de (eventuelt) klarer å holde nede bilutgiftene. Dyrekjøpte erfaringer og gode råd kommer på Motor.no hver uke. Denne gangen: Sanna Sarromaa, lektor, journalist og samfunnsdebattant.

Les tidligere 10-punktsjekker her

Hvor mye koster bilholdet deg i måneden – og hvordan ser regnestykket ut?

– Jeg betaler vel cirka 3000 i måneden i billån, 200 kroner i strøm til sameiet og så blir det en bomregning i ny og ned ettersom jeg pendler fra Lillehammer til Hamar hver dag. Og så er det alt det andre faenskapet med service og den slags som hører med. Går det 4000 i måneden kanskje? Jeg har i hvert fall budsjettert 4000. Det er altfor mye. Jeg er en alenemor og firebarnsmor med en lærerlønn.

Sanna Sarromaa (44)

  • Født i Lahti i Finland. Bosatt i Lillehammer, skilt, fire barn. Offentliggjorde i vår at hun er forlovet og klar for ekteskap igjen. Kjent for sine kronikker, signert finne, feminist og forfatter, i lokalavisen Gudbrandsdølen Dagningen og riksavisen VG.
  • Doktorgrad i sosiologi. Lektor, sluttet nylig som lærer ved en skole i Hamar og fikk straks jobb som journalist i avisen Minerva.
  • Har gitt ut fire bøker: «Norske tabuer», «Skilsmisseboken», «Skilsmissebarna» og «Hvorfor gikk jeg ikke?».

Hvordan påvirket kostnadene hvilke bilvalg du faktisk har gjort? Hva er det smarteste du har gjort for å få kostnadene ned? Hvilket råd deler du gjerne om smart bilhold?

– Det å bruke penger på bil er noe av det sureste jeg vet, så jeg kjøpte billigst mulig bil og kjører minst mulig. Det smarteste rådet når det gjelder bilhold er vel ikke å skaffe seg bil i det hele tatt? Bil er et uendelig pengesluk. Jeg pleier å kalle meg for den selvlærte forbrukerøkonomen, som en alenemor på toppen av en Kiwi-butikk med fire barn. Man lærer fort hva som er lønnsomt. 

Stort sett møkkete

Hvordan gjør du vedlikehold? Polering? Håndvask eller vaskehall? Hvor ofte? Rustbehandling?

– Jeg kjører inn i en vaskehall i ny og ne når jeg har penger på konto, men sikkert altfor sjelden. Stort sett kjører jeg en møkkete bil, men er det engang mulig å ha en ren bil i dette landet? Jeg kjører jo over 100 kilometer hver dag på E6 (tur og retur Lillehammer-Hamar), så det er ikke så lett å ha en ren bil.

 

Hva gjør du med dekk, skift og oppbevaring? Hvor ofte bytter du – og hva slags dekk kjøper du?

– Min eldste sønn på 18 år skifter dekkene for meg. Dem oppbevarer jeg i uthuset. Jeg bytter dekkene når Tungen Bil på Lillehammer gir meg beskjed om at det er på tide å bytte dem. Da kjøper jeg de billigste dekkene som de anbefaler.

Leaf og Leaf

Hvordan sjekker du historikken på bilen når du kjøper bruktbil? Og hvor lang levetid må bilen din ha?

– Jeg kjører min andre bil nå. Begge har vært Nissan Leaf, og begge har jeg kjøpt helt nye eller nesten nye. Den første kjøpte jeg allerede i 2013. Jeg hadde byens første Leaf, faktisk. Den kjørte jeg i syv år. Da den ikke lenger hadde noe særlig rekkevidde igjen, byttet jeg den til en nesten-ny Leaf som bare hadde kjørt 4000 kilometer eller noe sånt. Jeg vil helst kjøpe en helt ny bil, ettersom jeg ikke vet hvordan man sjekker historikk. Jeg er fullstendig uinteressert i biler og misliker hele konseptet om å ha en bil. Biler interesserer meg midt i ryggen! Det er kanskje som å banne i kirken i på denne nettsiden?

Hvor parkerer du bilen din? Inne – eller ute hele året? Bruker du trekk hvis den står ute?

– Jeg har en carport med til og med to plasser. Jeg parkerer bilen min i midten av dem. Jeg er dårlig til å parkere. Jeg fikk førerkort i USA i 2013 da jeg var postdoc (postdoktor) der. Der trengte man ikke å kunne parkere for å få lappen.

Er det en, eller flere, bruks- og nytteegenskaper bilen din MÅ ha (à la oppvarmet ratt, tilhengerfeste ...) hvis pengene ikke var en begrensning?

– Jeg synes det å bruke penger på bil er helt bortkastet, så hvis pengene ikke var en begrensning, så ville jeg fortsatt brukt minst mulig penger på bil – for å bruke «restpengene» på ting som faktisk gir meg glede. En bil gir meg ingen glede – tvert imot.

Grått nok!

Hvilken farge har bilen din? Hvilke er godtatt? Og hvilken farge kan bilen din aldri ha?

– Bilen min er rød. Jeg ser ned på folk som kjører grå biler. Så utrolig kjedelig og intetsigende! Som om dette landet ikke var grått nok fra før! Jeg liker at biler har en snasen farge. Jeg er misunnelig på folk som kjører en turkis eller gul bil.

Hva er den dårligste bilinvesteringen du har gjort – og hvorfor ble den så gal?

– Bil er aldri en god investering. Den taper så inn i granskogen mye verdi hver dag. Nå skal jeg snart kvitte meg med bilen min og flytte til Oslo. Jeg betalte 240.000 kroner for Leaf-en min i 2021. Jeg lurer på om jeg engang får 140.000 for den nå. Så alle «investeringer» i bil er dårlige investeringer. Det går ikke an å tjene penger på å kjøpe seg en bil.  

Hvilke av dine bildrømmer stanses av lommeboka? Og hva slags bil hadde du valgt nå, om pengene ikke var en begrensning?

– Min eneste drøm knyttet til bil er ikke å ha en bil. Min bildrøm er altså å slippe å eie en bil! Det skjer om ikke så lenge når jeg selger bilen, flytter til Oslo og har gangavstand til alt. Alle pengene jeg sparer kan jeg bruke på ting jeg virkelig setter pris på – som å spise ute og sitte på en kafé!

SNART UTEN: Sanna Sarromaa ser fram til et Oslo-liv uten bil, med mulighet til å gå en tur på Aker Brygge litt lettere kledd i sommervarmen enn da bildet ble tatt til denne saken – før kulda slapp taket.