FRANKFURT (Motor): Som eneste norske medium, har Motor fått kjøre nye Hyundai Kona.
Utenfor hovedkontoret i Offenbach, et kvarters kjøring fra storflyplassen i Frankfurt, har Hyundai rullet ut en splitter ny versjon av bilen som fortsatt selger svært bra i Norge, og som i øyeblikket ligger på en 15. plass på registreringslistene.
De har definitivt ikke gjettet riktig på hvilken farge vi hadde foretrukket.
Hyundai Kona
Pris: ikke fastsatt.
Rekkevidde: 514 km med 65,4 kWt batteri (342 km med 48,8 kWt batteri). Rekkevidde antatt bestselger i Norge med 19-toms hjul: 454 km. Ladehastighet (kW): Maks 80.
Motoreffekt (hk): 218/156.
Lengde/bredde/høyde: 435/182/157 cm.
Bagasjevolum (liter): 466 + 27 (frunk). Hengervekt: 750 kg.
Konkurrenter: Kia Niro, Tesla Model Y, BYD ATTO 3.
Pyntelistene langs sidene og på støtfangeren er erstattet med maskeringstape, og bidrar definitivt ikke til å løfte det visuelle inntrykket.
17-toms hjul er også bedre for både komforten og rekkevidden – men heller ikke disse gjør testbilen mer attraktiv.
Litt lenger ned i denne saken, kan du se bilder av bilen, slik den vil framstå på norske veier, i litt mer attraktive fargekombinasjoner og med 19 toms hjul.
Vi må også nøye oss med den minste batteripakken på 48,4 kWt, motor på 156 hester, og rekkevidde på 377 km.
I Norge blir det naturligvis mest attraktivt med den større kombinasjonen på 65,4 kWt, 218 hester og en rekkevidde på 454 km for utstyrsversjonen med 19-toms felger.
Men bortsett fra dette – en litt grell farge og noe dårligere rekkevidde – er det en fullgod Kona vi får kjøre både i fri fart og på småveier i og rundt Frankfurt.
Annonse
Tilbakemeldinger
Førsteinntrykket er svært godt. Dette er en bil som har modnet. Ikke bare har den blitt så stor at den nå rommer både langbeinte tenåringer i baksetet og en ferieutflukt i bagasjerommet.
Den er også blitt mer komfortabel på landeveien. Dagens Kona er riktig nok en overraskende stabil og god langturbil, til tross for at dimensjonene fra forsetene og bakover tilhører småbilklassen. Vi aner likevel en litt tyngre og mer presis styring på nykommeren.
Men alle som har kjørt dagens Kona, vet hva som er denne bilens største svakhet: Hjulstøyen. Og der virker det som om koreanerne har tatt tilbakemeldinger fra kornete norsk asfalt alvorlig.
Mer stillegående
Som alltid legger vi inn store forbehold om at prøvekjøringen skjer på finere og varmere asfalt i sydligere strøk. Kall det gjerne «ID.3-syndromet». En nærmest samlet norsk motorpresse hyllet i sin tid VW ID.3 for det særdeles lave støynivået etter den første testkjøringen i Tyskland. På norsk asfalt ble inntrykket et helt annet.
Vi gjentar også at bilen vi kjører har 17 toms hjul i den støyvennlige dimensjonen 215/60 R17. Nordmenn flest vil velge bilen med de lekrere 19-toms hjulene i dimensjonen 235/45 R19. De gir åtte centimeter mer – og tynnere – gummi mot asfalten. Altså mer støy.
Vi våger likevel å påstå at Kona er blitt mer stillegående. Dette har også vært prioritert i utviklingen av den nye modellen.
Annonse
Inspirert av Ioniq 5
Innvendig merker vi godt at bilen har vokst med 15 centimeter. Baksetet er nå behagelig for to, med akseptabel beinplass og setevinkel. Bagasjevolumet er økt med over 130 liter, til 466. I tillegg er det ryddet plass til en «frunk» på 27 liter.
Instrumentpanelet er inspirert av de større søsknene Ioniq 5 og 6, med rene horisontale linjer, og nærmest identiske displayer og funksjoner.
Det fungerer stort sett upåklagelig etter en stund, selv om rattknappen for deaktivering av et par førerassistenter fortsatt er litt for omstendelig.
Usikkerhetsmoment
Også Kona har nå fått girvelgeren som en slags bryter på en spak til høyre under rattet. Elegant og plassbesparende. Bare enkelte overflater og materialer avslører at Kona befinner seg i en prisklasse lavere.
Det er ikke ofte vi sliter med finne noen minuspunkter etter en prøvekjøring som dette.
Men dagens Kona er dårlig på vinterføre.
Vi ser ingen opplagte grunner til at den nye skal bli bedre. Det er heller ingen planer om verken firehjulsdrift, eller å skifte til bakhjulsdrift – slik Volvo og Polestar har gjort – så lenge dagens plattform er basis.
Vi noterte oss at ladeluka sitter midt i fronten på bilen, noe som er praktisk ved laderen, men erfaringsmessig en dårlig løsning under perioder av det norske vinterhalvåret.
Men Hyundais produktsjef kan fortelle oss at biler som kommer til Norge, vil få oppvarmet ladeluke.
Tesla legger lista
Men det kunne kanskje stått pris? pris? pris? under «minus»-punktene. For dette blir helt avgjørende.
Vi forstår at Hyundai-representantene både i Tyskland og her hjemme i Norge, bare smiler og ber oss være tålmodige når prisspørsmålet stilles.
Dagens Kona er slett ikke rimelig.
Versjonen med skinninteriør og soltak koster 418.000. Legger du på metallic lakk og vinterhjul, så havner du 20.000 kroner under den større og sterkere Tesla Model Y – som har omtrent det samme utstyret (panotak, «skinn», metallic, vinterhjul), men også hengerfeste (1600 kilo) inkludert i prisen.
Konas fortrinn sammenliknet med Tesla, er delvis at den er nesten 40 cm kortere og langt mer kompakt, delvis at den har et mer tradisjonelt førermiljø – men primært at Hyundai har opparbeidet seg et solid rykte med dagens Kona.
Nissan og Toyota?
Teslas største utfordring er fortsatt de ulike eieropplevelsene av bil, reklamasjoner og verkstedtjenester. Og for Hyundais del får vi håpe at det faktisk er slik at en potensiell Kona-kunde ikke en gang har Tesla på radaren.
Kanskje ser de heller til noen andre – og større – asiatiske produsenter, som Nissan Ariya og Toyota bZ4X. Dit er det fortsatt noen tusenlapper.
Produksjonen av Kona starter i august. Det betyr at de første bilene vi komme til Norge i løpet av høsten.