Prøvekjørt: BMW i5 M60 Touring

Aldri har det vært morsommere å være fornuftig

Kjøper du denne, så trenger du oftere plassen enn hestekreftene. Men du verden så gøy det er å kunne velge.

Publisert Sist oppdatert

Pluss:

Krefter, kvalitet, plass

Minus:

Pris, design, instrumentering

MÜNCHEN/OSLO (Motor):  Bare så det er nevnt: BMW 5-serie kan fortsatt bestilles med diesel på 197 hester og firehjulsdrift. Men i 2024 er det stort sett andre – og batterielektriske – spesifikasjoner som gjelder. Mer bestemt disse:

I det daglige har du alltid 517 hester og 795 Nm tilgjengelig. Aktiverer du Sport Boost eller Launch Control, får du ytterligere 84 hester og 35 Nm. Men igjen: 

BMW i5 M60 Touring

 • Pris fra: 1.117.000 (inkl. omkostninger).
 • Batteri, motor, drivlinje: 81,2 kWt (netto) batteri, 517 hk/795 Nm (boost på 601 hk/820 Nm), ettrinns automat, firehjulsdrift.
 • Rekkevidde/forbruk (WLTP): 478 km/19,4 kWt/100 km.
 • Ladefart: 205 kW.
 • 0–100/toppfart: 3,9 sek/230 km/t.
 • Lengde/bredde (inkl. speil)/høyde/bakkeklaring (cm):  506/216/151/137
 • Dekk: 245/45-19 (foran), 275/40-19 (bak).
 • Vekt/nyttelast (kg): 2350/535
 • Bagasjevolum: 570 liter.
 • Hengervekt/taklast (kg): 2000/100
  • Konkurrenter: Porsche Taycan Sport Turismo. 

Det finnes ikke ett sted i Norge der denne funksjonen kan utnyttes i de tilmålte 1o sekundene, uten at man risikerer å aldri mer sitte bak et ratt. Så enten trenger du en lukket bane, eller så trenger du ikke disse kreftene.

Plassen derimot, den trenger du. Det er stort sett bare karosseriet fra litt før C-stolpen som skiller Touring fra sedanen som vi testet i vinter (les mer her). 

Og vi sitter igjen med det samme hovedinntrykket, men med et opplagt pluss: 

Kjedelig utseende

Bagasjevolumet har økt med 80 liter opp til vinduskanten. Og så kommer selvsagt stasjonsvognshøyden over der igjen, med plass til vogn og hundebur og alt som stables oppå hverandre.

ALENE: BMW i5 M60 Touring har egentlig bare en konkurrent i klassen av elektriske stasjonsvogner.

Altså en vesentlig mer praktisk bil. Men ikke spesielt moderne. Den er riktig nok batterielektrisk, men fortsatt bygger BMW elbiler som også skal ha plass til store forbrenningsmotorer og eksosanlegg. Det fører til noen opplagte kompromisser både rundt design og plassutnyttelse. 

Jo mer vi har betraktet Touring fra ulike vinkler og med ulike farger og utstyrsgrader, desto kjedeligere synes vi faktisk den er.

Taycan hver dag

Vi forstår ikke helt filosofien til produsenten som ga oss elbilikonet i3 for over 10 år siden, og som senere har satt en standard blant stor-SUV-ene med helelektriske iX. 

Da snakker vi om spektakulære BMW-er som i ulik grad har revolusjonert sine respektive bilklasser.

Modeller som i4 og i5 har mest komplettert dem. Men det skal nevnes at i4, etter Motors oppfatning, rykket opp som klassens beste elbil da den kom. Med i5 er vi ikke like overbevist.

Den kjører fabelaktig. Men ikke bedre enn den eneste relevante konkurrenten i øyeblikket, Porsche Taycan Sport Turismo. Og utseendemessig er de vidt forskjellige. Vi hadde valgt Porschen hver dag, året rundt – hvis utseendet var viktigst. 

Kjører like bra

Samtidig er i5 både et eksempel på den voldsomme endringen i bil­verdenen, og et produkt av grundige undersøkelser blant eksisterende BMW-eiere. Den er like gjenkjennelig som 5-serie alltid har vært. Den kjører like bra som 5-serie alltid har gjort. Og den har samme høye kvalitetsfølelse som 5-serie alltid har hatt. 

PRAKTISK: 570 liter pluss rikelig plass opp til taket, gjør i5 Touring til en fullgod familiebil. Solid tredelt baksete og hengervekt på 2000 kilo underbygger inntrykket.

Altså en modell som med den største selvfølgelighet har konvertert fra fossil til elektrisk – og som fortsatt skal appellere til den mest konservative fløyen av BMW-entusiastene. Slett ingen enkel oppgave.

601 hester ...

Vi forstår dem som beklager utviklingen. Det forsvinner mye ingeniørkunst og nostalgi i utslippsfrihetens navn. Men resultatet er ikke så ille som noen fortsatt påstår. Etter en tid i en i5 M60 vil nok mange mene at verden går framover. Kanskje til og med alle.

ROTETE: Fargene kan både endres og dempes, men grafikken på skjermen rett foran sjåføren er glorete og lite elegant, etter Motors mening. Designet er heller ikke spesielt sportslig, mer SUV-inspirert.
EKSEMPLARISK: Med dette hjulet kan sjåføren justere alt på infotainmentskjermen – og styre blikket mot skjermen når trafikken tillater det.

Mer førerorientert

Selve instrumenteringen kjenner vi fra dagens BMW-modeller, med den liggende og lett kurvede, todelte skjermen. i5 er mer moderne enn lillebror i4, med blant annet skjulte luftdyser – men ikke like stram og rettvinklet som i den større limousinen i7. 

Vi hadde gjerne sett en enda mer førerorientert cockpit på de mer sportslige versjonene av BMW. Det luftige designet gjør seg best i de mer romslige SUV-ene – eller i limousinen i7. 

NEUE KLASSE: En ny generasjon BMW-modeller rulles ut fra 2025, med et helt annet designutrykk enn vi kjenner fra de fleste av dagens modeller.

Vi ønsker oss også flere alternativer til grafikk i skjermen foran føreren. Her kunne med fordel BMW vært mer konservative.

Særdeles solid

Funksjonaliteten er uansett forbilledlig, selv om førsteintrykket kan virke noe rotete. Hjulet i midtkonsollen gir deg tiden og oversikten til å styre menyene godt tilbakelent i setet, avhengig av hva som eller skjer i trafikken. Du kan også administrere dine egne snarveier.

BMW er flinke til å ivareta statusen som såkalt premium. Her kommer det noe godt ut av den konservative tankegangen. På i5 videreføres gjennomarbeidede løsninger fra generasjoner med fossilbiler. 

MER SIVILISERT: BMW i5 Touring var med i sommerens utgave av NAF og Motors elbiltest, men da i den mer siviliserte eDrive-versjonen med 340 hester, bakhjulsdrift og den lekre fargen Cape York Green.

Det betyr at enkelte løsninger kan virke litt gammeldagse og bære preg av kompromisser, men at bilen virker særdeles solid og gjennomført – med kvalitetsfølelse på det meste av materialer og funksjoner.

Milliondør 

Som varmen i ratt og seter, effekten i den trådløs ladingen, de adaptive fjernlysene, inngrepene fra førerassistentene og mykheten til den adaptive fartsholderen. 

Vi registrerer også at i5 har fått bedre utvendige dørhåndtak, og at det er rammer rundt vinduet som gir i5 lyden til en milliondør som lukkes – ikke raklingen som i lillebror i4.

Mest bagateller

Dette er erfaringer vi gjorde i vinter. Etter noen dagers kjøring i et vårlig Oslo og et sommervarmt München, noterer vi oss et minus for merkelig svak ventilasjon i forsetene. Og hastigheten på setejusteringen står mer i stil med en gammel vareheis enn akselerasjonen til en moderne elbil.

I stor grad bagateller. Viktigere er de ypperlige kjøreegenskapene, den høye kvalitetsfølelsen og den absolutt godkjente støykomforten – selv på hardere sommerdekk på kornete norsk asfalt. Alt sammen plassert i et praktisk karosseri. 

Stort morsommere blir det ikke å være fornuftig.