SÅRBART: Ladeøktene gir en altfor dårlig sikkerhet mot hackerangrep.

Ny forskning:

Advarer mot hacker­angrep på ladeutstyr

Det er altfor enkelt å gjøre alt fra å stjele koder til å lamme strømforsyningen totalt, viser nye analyser av sårbarheten i ladeteknologien.

Publisert

Sikkerheten knyttet til ladekabler og ladebokser er så dårlig at uvedkommende kan lamme både enkeltpersoner og et samfunn totalt.

Det er konklusjonen i en ny rapport fra Sandia National Laboratory i USA, et forskningsinstitutt som i over 70 år har levert vitenskap og teknologi for å løse ulike sikkerhetsproblemer.

Gjennom fire år har forskere studert sårbarheten i ladeteknologien knyttet til elbiler, blant annet ved analyser av 10 ulike elbilladere, skriver Vi Bilägere, som igjen refererer til The Register.

Avbrøt lading

Testene viser at uvedkommende kan bruke laderne til å stjele passord og koder til bankkort og dytte inn ødeleggende programvare som kan lamme all strømforsyning.

I et tilfelle klarte forskerne å avbryte en ladeøkt på 47 meters avstand, bare ved hjelp av en enkel radiosender.

Kommersielle

Jay Johnson er en av elektroingeniørene i prosjektet. Han advarer mot det voksende nettverket av ladesystemer, og spesielt nye kommersielle aktører som vil kaste seg på en bølge.

– Med resultatene av denne undersøkelsen, kan vi komme med råd og anbefalinger til både beslutningstakere og aktører, og varsle dem om hvilke sikkerhetsforbedringer som er nødvendige, sier Johnson.