FIKK BOT: På dette stedet, utenfor en dagligvareforretning i Karenslyst Allé på Skøyen i Oslo, fikk mannen bot – mens han ventet på plass i denne parkeringslommen.

Klaget på sanksjon:

Ventet på ledig parkerings­plass, fikk bot

Oslo kommune ila en bilist bot fordi bilen hans sto i sykkelfeltet da han ventet på parkeringsplass.

Publisert Sist oppdatert

I april i år skulle mannen i 40-årene parkere SUV-en sin i en parkeringslomme i Karenlyst Allé på Oslo vest.

Men der var alle plassene opptatt, og mannen bestemte seg for å vente på ledig plass sittende i bilen sin, mens han sto i sykkelfeltet som går forbi parkeringslommene.

En parkeringsbetjent fra Oslo kommune observerte mannen og bilen, ifølge et referat fra Oslo tingrett. Etter noen minutter gikk betjenten bort til ham for å informere om at hun ville ilegge ham et gebyr.

Da valgte mannen å starte bilen og kjøre av gårde. Dermed måtte kommunen sende ham boten, ifølge referatet.

– Plutselig kom hun

Den mannlige bilisten nektet å godta boten, eller kontrollsanksjonen, som det formelt heter. Han skrev til sammen fire brev til kommunen hvor han bestred ileggelsen. Mannen viser til at han ventet på ledig plass, at han ikke forlot bilen, og at han dermed lovlig kunne vente i sykkelfeltet.

Når Motor tar kontakt med ham, er han både engasjert og oppgitt over behandlingen han mener han fikk fra parkeringsbetjenten og hennes etat.

– Parkeringslommene er utenfor dagligvarebutikken Maschmanns, hvor det hele tiden kjører biler inn og ut. Jeg var ikke den eneste som ventet på plass. Vi var flere. Plutselig kommer parkeringsbetjenten på sykkel, tar masse bilder av oss, også kommer det bot i posten, forteller mannen.

Tapte

Bymiljøetaten i Oslo kommune nektet å godta klagen fra mannen. Dermed havnet striden i Oslo tingrett.

Der har mannen tapt.

Tingretten mener det er bevist utover enhver rimelig tvil at mannen parkerte i sykkelfeltet, noe som er i strid med trafikkreglene.

Retten mener det ikke er lov å stanse i det hele tatt i sykkelfelt, selv om det kun er korte stopp.

Reagerer

Bilisten understreker overfor Motor at han aldri før har klaget på en parkeringsbot, før nå.

– Hvordan skal jeg gjøre det når jeg ikke kan stå og vente på ledig plass, spør han, og legger til:

– Det kjørte hele tiden biler inn og ut.

Dessuten reagerer han på det han mener er manglende kommunikasjon fra parkeringsbetjenten.

– Hvorfor kunne hun ikke bare komme bort og si det til oss, at det ikke er lov å stå der. Da kunne vi flyttet oss, sier mannen, som ifølge rettsreferatet kjørte en nyere SUV av merket Bentley.

– Ingen unntak

Også Statens vegvesen mener det ikke er lov å stanse i et sykkelfelt. På denne informasjonssiden viser vegvesenet til at man aldri kan stanse blant annet i en sykkelvei eller sykkelfelt.

Stanseforbudet omfatter også blant annet fortau, gangveier, i eller ved veikryss og i kollektivfelt.

– Stanser du her, kan du skape utrygge og farlige situasjoner for andre. Det er ingen unntak fra stanseforbudene på disse stedene, skriver vegvesenet.

Bilisten må betale boten, som ifølge gjeldende satser er på 660 kroner. I tillegg må han betale 1000 kroner i sakskostnader til Oslo kommune.