NEDGANG: Utleveringer av nye biler er ned 20 prosent hittil i år.

Mange må vente på ny bil:

Slik er dine rettigheter hvis du må vente lenge på ny bil

Aldri har flere nordmenn ventet lengre på den nye bilen de har bestilt, enn de må akkurat nå. Flere merker har ventetid på over ett år på sine mest populære modeller.

Publisert Sist oppdatert

Mandag slipper Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) nye tall for nybilregistreringene.

Men ingen ting tyder på at et trendbrudd fra utviklingen hittil i år, hvor det har vært en nedgang i registreringstallene på 20 prosent sammenliknet med fjoråret.

– Grunnen til nedgangen er leveringsproblemer, ikke at folk ikke vil ha nye biler, sier Thor Egil Braadland, myndighetskontakt i NAF, i en pressemelding.

Men hva gjør du hvis får kalde føtter over et bilkjøp som trekker ut? Kanskje du må vente så lenge at det blir moms å betale på den momsfrie bilen du bestilte i vår?

Det er to ting nybilkjøpere må være klar over, ifølge NAF.

Det ene er at fra 1. januar 2023 er det moms på kjøpesummen over 500.000 kroner på elbiler. Det betyr at om har bestilt en ny elbil til 600.000 kroner og får den levert over nyttår får du en ekstra momsregning på 25.000 kroner. Momsen beregnes da av de 100.000 kronene som overstiger 500.000 kroner. Bilen er altså ikke momsfri selv om den ble bestilt i 2022. Dette skjer fordi myndighetene ilegger moms på beløpet den dagen bilen utleveres, ikke den dagen den bestilles.

– Det andre er at man har rettigheter som nybilkjøper, for eksempel om bilen blir veldig forsinket eller om den blir mye dyrere enn antatt, sier Braadland.

Bruk standardkontrakt!

NAFs klare anbefaling er å bruke en standardkontrakt når man bestiller bil. Her vil man avtale både leveringstidspunkt og pris. Forhandleren kan imidlertid ha rett til å øke prisen på bilen hvis det er tatt forbehold om prisøkning.

– Hvis leverandøren ikke klarer å holde løftene i kontrakten så har du rettigheter. Det vanlige er å sette en grense på maks seks prosent prisøkning fra bestillingstidspunktet, dette dekker blant annet avgifter og endring av valutakurser. Men ikke regn med å få bilen raskere eller penger refundert. Dine rettigheter er i praksis å heve kjøpet, sier Braadland.

Ved avtaler med mer enn seks måneders leveringstid, må du etter standardkontrakten akseptere større prisøkning enn seks prosent uten å ha rett til å heve kjøpet.

Heving av kjøpet er derfor hovedsakelig aktuelt for de som heller vil kjøpe en bruktbil, som har mulighet til å beholde bilen sin en stund til, eller som velger leasing eller en abonnementsløsning i stedet for ny bil.

– Om du hopper ut av køen, så er det som alle andre steder: Du risikerer å havne bakerst, om du bestemmer deg for å gå inn i den igjen, sier han.