PENGEMASKIN: Sammen med elbilen Mustang Mach-e er det for en stor del denne tøffingen, Ford Bronco, som står for økningen i inntjening for amerikaneren.
PENGEMASKIN: Sammen med elbilen Mustang Mach-e er det for en stor del denne tøffingen, Ford Bronco, som står for økningen i inntjening for amerikaneren.

Tross tap i Europa:

Ford tjener penger

Med et overskudd på 4,9 milliarder kroner i annet kvartal holder den amerikanske kjempen seg over streken til tross for svakheter på noen områder.

Publisert Sist oppdatert

Før skatt og renter var overskuddet på 9,8 milliarder, som ga en nettoprofitt på 4,9.

– Dette resultatet var langt fra sikkert ved inngangen til kvartalet, sa Fords administrerende direktør, Jim Farley, da resultatene ble lagt frem onsdag.

Faktisk hadde Ford forventet et netto underskudd i perioden, men gjorde det bedre enn forventet takket være høy etterspørsel etter nye produkter, ikke minst den røffe retro-SUV-en Ford Bronco og elbilen Ford Mustang Mach-E.

Veier opp med profitable biler

Samtidig har salget dreid mot modeller som gir høyere marginer, mens insentivene som ble utbetalt til forhandlere ble redusert.

Likevel opererer den amerikanske bilprodusenten fortsatt med underskudd både i Europa, i Kina og i Sør-Amerika. I Europa var underskuddet 2,5 milliarder kroner - tross alt en klar forbedring fra 5,8 milliarder i minus i fjor.

Omsetningen for Ford globalt steg med 38 prosent fra et år tidligere, til 234 milliarder kroner.

Venter forbedring

Ford forventer nå et årsoverskudd på mellom 80 og 90 milliarder til tross for mangelen på halvledere, disse databrikkene som fortsatt utgjør en flaskehals i forsyningskjeden til bilindustrien.

Selv om denne såkalte «chip-krisen» ventes å vedvare inn i 2022, regner Ford med å se en økning i salget på rundt 30 prosent i annet halvår 2021 sammenlignet med første, forteller finansdirektør i Ford, John Lawler.