TILTALT: Teslasjef Elon Musk vitnet mandag og tirsdag i retten i Delaware. Mandag sa han at han bortimot hater å være toppsjef.

Tiltalt i aksjonærsøksmål:

Elon Musk: «Jeg nærmest hater å være Tesla-sjef»

Spørsmålet om hvem som skal overta som administrerende direktør (CEO) i Tesla etter Elon Musk er igjen blitt aktuelt, skriver finansnettstedet Bloomberg.

Publisert

Anledningen er en rettssak Tesla-sjefen for tiden er innblandet i.

Elon Musk vitnet sist uke i en rettssal i Delaware i forbindelse med et aksjonærsøksmål som stammer fra en avtale som ble inngått for fem år siden: Teslas kontroversielle overtakelse i 2016 av SolarCity, selskapet som lager solcelle-takpaneler.

Musk var styreleder og største aksjonær i begge selskapene på den tiden.

Representanter for investorer og pensjonsfond hevder Musk og styret i Tesla brøt sine forpliktelser da de organiserte oppkjøpet. Musk er den eneste tiltalte; det øvrige styret inngikk i fjor et forlik verdt 60 millioner dollar.

Hvorfor bør så investorer bry seg om dette?

Skribenten i Bloomberg, Dana Hull, kommer med noen grunner:

For det første er det faktum at saken er kommet så langt interessant i seg selv. Styret valgte å gjøre opp; Musk gjorde det ikke. Musk trekker seg ikke tilbake når han mener at han har rett. Han er også vant til å vinne - sist han var i retten var i desember 2019 for en ærekrenkelsessak. Han kunne ha inngått et forlik, men kjempet tilbake - og vant.

Tesla = Musk = et problem

Enda viktigere, rettssaken har gjort at bekymringene angående Teslas avhengighet av én nøkkelperson - og hvordan planlegge for hans etterfølgelse. I sin siste årsrapport bemerker selskapet:

«Vi er svært avhengige av tjenestene til Elon Musk, vår administrerende direktør og største aksjonær. Selv om Musk tilbringer betydelig tid med Tesla og er svært aktiv i vår ledelse, bruker han ikke sin fulle tid og oppmerksomhet på Tesla. Musk fungerer for tiden også som administrerende direktør og teknisk teknisk sjef for Space Exploration Technologies Corp., en utvikler og produsent av romfartøy, og er involvert i andre nye teknologivirksomheter.»

Nærmest hater sjefsrollen

Det var på et spørsmål mandag om hans rolle som administrerende direktør at Musk svarte:

–Jeg nærmest hater det og jeg vil mye heller bruke tiden min på design og teknologiutvikling.

Det er ikke nytt at Musk tenker på å slutte som Tesla-sjef. I 2015 hadde han til og med en ansettelseskontrakt nærmest klar for Herbert Diess - i dag toppsjef for Volkswagen-konsernet.

13 år i sjefsstolen

Problemet hos Tesla i dag er at det når spørsmålet om Elon Musks etterfølger stilles, ikke kommer opp ett eneste navn.

Musks personlighet og varemerket Tesla er så tett sammenvevet at det er vanskelig å tenke på den ene uten den andre.

Han har vært selskapets ansikt utad helt siden 2008, og det er en uvanlig lang tid i bilindustrien.

Det er utvilsomt også en utfordring på lengre sikt.

Personer som har vært påtenkt som mulige etterfølgere, som Doug Field og Jon McNeil, har forlatt selskapet - henholdsvis til Apple og til mobilitetsselskapet Lyft. Begge var ansett som kandidater til en stilling som operativ leder mens opptrappingen av Model 3-produksjonen sto på for fullt - men de sluttet før noe slikt kunne bli finalisert.

Ingen etterfølger i sikte

I romfartsselskapet, SpaceX er Gwynne Shotwell president og operativ leder, og har en tydelig «nummer to-rolle». Hun sitter også i SpaceX-styret. Tesla, derimot, har aldri hatt noen i den rollen, noe som er bemerkelsesverdig med tanke på at Musk ikke er heltidsadministrator - etter selskapets egen innrømmelse.

Inntjeningsrapporteringen for andre kvartal skal offentliggjøres 26. juli. På et tidspunkt vil selskapet også måtte sende inn sin fullmaktserklæring og kunngjøre når den årlige generalforsamlingen skal avholdes.

Ved disse anledningene vil investorer og andre berørte få anledning til å presse for svar på spørsmål om hva som vil komme etter Elon Musk. Det kan bli spennende.

Måtte gå av som styreleder

Angående rettssaken som pågår, har den belyst hvor tett Musk var involvert i alt som hadde å gjøre med både Tesla og SolarCity, selv om han ikke deltok i selve avstemningen om avtalen.

Mens sammenslåingen skjedde for fem år siden, er det avdekkende for situasjonen at at ingen andre nåværende ledere i Tesla er stevnet som vitne i saken.

Musk måtte trekke seg som styreleder i Tesla som en del av et forlik med SEC, oppsynsorganet for børsen i USA i 2018. Han var anklaget for å ha kommet med falske påstander for å manipulere aksjekursen da han annonserte at han ville ta Tesla av børsen.

Han har imidlertid muligheten til å gjenoppta styrelederrollen senere i år.

Men Elon Musk kan ifølge Bloomberg ikke forlate konsernsjefrollen før han har funnet noen som kan ta over for ham – og det er store sko å fylle.