GOD STEMNING: VW-sjefen, Herbert Diess (til venstre) skal ha blitt ønsket av Elon Musk som Tesla-sjef i 2015.

Kunne blitt Tesla-sjef:

– VW-sjefen bedt om å overta for Elon Musk

Det var nære på at Herbert Diess, dagens toppsjef for Volkswagen-konsernet, gikk fra BMW til Tesla for fem år siden, ifølge Business Insider.

Publisert Sist oppdatert

– Herbert, vi er ikke Tesla! skal en merkevaresjef ha ropt til Herbert Diess i et møte i en høytstående interngruppe i VW-ledelsen, irritert til bristepunktet over sjefens stadige referanser til elbilprodusenten i California..

Men Diess kunne kanskje ha vært Tesla-mann?

Dét var svært nær å bli en realitet, ifølge den tyske utgaven av Business Insider.

I 2015 klargjorde Elon Musk et tilbud til Diess om å overta sjefsjobben i Tesla.

Valgte VW

Diess var den gang en av få ledere i bilindustrien som trodde på Tesla-suksess og hadde dessuten investert i Tesla-aksjer. Likevel takket han nei til tilbudet.

Ikke lenge etterpå ble han rekruttert av Volkswagen.

Diess har imidlertid beholdt sin fascinasjon for den amerikanske elbilprodusenten, til ergrelse for en del ledere i VW-hovedkvarteret i Wolfsburg. Onde tunger hevder han går vel langt i å ape etter Musk – som da han organiserte en Power Day nylig (helt åpenbart et svar på Teslas Battery Day i september 2020).

Kommenterer ikke

Ifølge det tyske nettstedet Business Insider hadde prosessen gått så langt i 2015 at Diess hadde mottatt en ansettelseskontrakt fra amerikanerne, som var klar til å bli signert.

Diess skal ha fortalt dette til noen ytterst få i innerste krets i VW-ledelsen, og på direkte henvendelse fra Business Insider benektes ikke dette. Den eneste uttalelsen fra Volkswagen-konsernet er «ingen kommentar».

Selv om Diess beundret Musk og Tesla, var nok tiden ikke ennå helt moden for å ta spranget og Diess valgte det mer trauste og trygge med Volkswagen.

Han var for øvrig ikke den eneste høytstående østerrikeren i konsernet som var klarsynt når det gjaldt Tesla:

Ferdinand Piëch, Ferdinand Porsches barnebarn og tidligere VW-toppsjef testkjørte en Model S i 2014, da han var leder for VWs representantskap. Han anbefalte ledelsen å kjøpe opp Tesla, som den gangen hadde en markedsverdi på cirka 20 milliarder dollar.

En tapt mulighet

Det ble som kjent ikke noe av transaksjonen. Det var på denne tiden Tesla-investor Daimler (morselskapet til Mercedes-Benz) solgte seg ut av Tesla, mens Herbert Diess privat skal ha sikret seg et anselig antall aksjer i den California-baserte produsenten, ifølge BI.

I skrivende stund er verdien av Tesla 732 milliarder dollar.

Hvorfor Diess takket nei den gangen, er ikke kjent, men Musk og Diess har etter sigende beholdt et godt og vennskapelig forhold.

Tesla er målestokken

VW-sjefen legger ikke skjul på at han anser Tesla som en referanse og den fremste konkurrenten å slå på det forretningsstrategiske planet.

I motsetning til Musk, som er sitt selskaps ubestridte leder, må Diess derimot manøvrere seg fremover mellom ulike interessegrupper og særdeles sterke fagforeninger – og han møter regelmessig motstand fra flere hold. Han måtte inngå flere kompromisser for å få gjennomslag for sin strategiplan i 2020.

Og hva om, som Business Insider spekulerer, han fikk tilbudet på nytt når hans kontrakt utløper i 2023? Innsiderne går langt i å antyde at Musk antakelig bare ville trenge å legge en kontrakt på bordet for annen gang ...