DØMT BILSELGER: Carl Wiborg, fotografert for et par år siden da han og bilforretningen hans hadde gode dager.

Bilselger dømt for svindel:

– Jeg er også blitt lurt

– Det var ikke jeg som var den reelle lederen av bilbutikken, sier Carl Wiborg, den svindeldømte bilselgeren på Sørlandet. Påstanden avvises av bilselgerens tidligere kompanjonger.

Publisert Sist oppdatert
DØMT: Carl Wiborg.

Carl Wiborg (37) i Kristiansand er dømt til tre års fengsel, blant annet for å ha svindlet 25 bilkunder for 4,4 millioner kroner.

Men han mener han selv er lurt av sine forretnings­kompanjonger. I et intervju med Motor forklarer han hvorfor endte med å svindle bilkundene sine.

– Jeg er også blitt lurt. Jeg er selv et offer.

Han mener han ble lurt til å overta bruktbilforretningen «Bilsenteret Sør» for en altfor høy pris, og at regnskapene ble hemmeligholdt for ham.

– Jeg var en brikke i et større spill.

Dette avvises av advokaten til hans tidligere forretningskompanjonger. Les lengre ned hva advokaten deres sier.

Tapte 541.000 kr

En av kundene hans var Jørn Haraldsen (62), som satte sin eksklusive Porsche Macan inn for salg hos bilfirmaet. 

Da bilen ble solgt videre, beholdt Wiborg pengene – og lot være å betale ut Haraldsens tilgodehavende på hele 541.000 kroner.

– Bilfirmaet lå midt i Sørlandsparken, og utenfor sto det i hvert fall 150 biler utstilt. Jeg trodde det var en seriøs butikk, sier Haraldsen til Motor.

– Naiv og dum

Wiborg beklager, både overfor Haraldsen og de andre kundene.

– Jeg er kjempelei meg, og har vondt av alle som lider økonomisk tap. Jeg gjorde ting mot bilkunder som jeg ikke burde gjort. Men jeg var naiv, dum og godtroende, og jeg var i en presset situasjon.

«Bilsenteret Sør» og senere «Agder Bilformidling» drev hovedsakelig formidlingssalg av biler. Det innebærer at privatpersoner setter bilen sin for salg hos bilforretningen. 

Når bilen selges, skal bilforhandleren kreve inn kjøpesummen, og sende pengene videre til selgeren av bilen, fratrukket honoraret for jobben.

Salgsformen kan sammenlignes med bruktboligsalg.

«Håndterte dårlig»

– Hva tenkte du, da du oppdaget at det ikke var nok penger i selskapet til å betale for bilene du fikk fra kundene dine?

– Det jeg fikk vite om regnskapene, betrygget meg i begynnelsen.

– Men etter hvert skjønte du vel hvordan det egentlig var?

– Ja, og da håndterte jeg det veldig dårlig.

– Hva tenkte du da du sa til kundene at de skal få penger, men så visste du at de sannsynligvis ikke ville få pengene sine?

– Jeg håpet også da at det ville bli en løsning. Mitt mål var å få løst det med kundene.

– Hvor forsvant alle millionene?

– En del gikk til drift, en del gikk til de på Hamar, sier Carl Wiborg, og sikter til sine tidligere forretningskompanjonger på Hamar – som også ble dømt i samme straffesak.

– Jeg har ikke beriket meg selv. Det står jo også i dommen.

«Hadde tillit»

Wiborg sier han ikke fikk tilgang til regnskapene, selv om han etterlyste dem fra han overtok bilforretningen.

– Kunne du gjort mer for å få tak i regnskapene?

– Ja. Men der og da følte jeg meg trygg på de jeg hadde med å gjøre. Jeg hadde tillit til dem, sier han – og henviser igjen til samarbeidspartnerne hans som er bosatt i Hamar-området.

Han peker på en av de fire med-dømte Hamar-mennene som den reelle lederen av bilfirmaet han kjøpte og eide.

Også disse påstandene avvises av advokaten til hans tidligere forretningskompanjonger. Les lengre ned hva advokaten deres sier.

Likhetstrekk

Motor har skrevet en rekke artikler de siste månedene med utgangspunkt i bilfirma på Hamar som har drevet og som driver med formidlingssalg av biler med kunder over hele landet.

Ekteparet Hans Morten Bruun og Else Margarethe Torsvik Bruun har ikke fått oppgjøret sitt på 410.000 kroner. Det har heller ikke Morten Hasås.

Det er mange likhets­trekk i driften av disse to bil­forhandlerne på Hamar og Carl Wiborgs forretning i Kristiansand.

Carl Wiborg er dømt for å ha svindlet 25 kunder, samt for to tilfeller av økonomisk utroskap, og ett tilfelle av skattesvik.

I tillegg til tre års ubetinget fengsel, er han også dømt til å betale erstatning til kundene sine, og han er fradømt retten til å drive næringsvirksomhet i tre år.

I samme straffesak ble fire menn fra Hamar-regionen, Wiborgs tidligere samarbeidspartnere, dømt til mellom 45 og 90 dagers ubetinget fengsel for med­virkning til utroskap, ved at de skal ha tappet ett av bilfirmaene for over en halv million kroner.

«Ingen kriminell»

– De fire har sluppet for billig. Politiet bør se på alle sakene under ett, mener Wiborg – og påpeker at han varslet tingretten så raskt han kunne om sitt firma, og at han har samarbeidet med både bobestyreren og politiet.

– Jeg er ingen kriminell, sier han.

Wiborg varsler at han anker dommen fra tingretten inn for lagmannsretten.

TAPTE PENGER: Bilkunde Jørn Haraldsen tapte over en halv million kroner på å selge denne Porsche Macan gjennom Carl Wiborgs firma.

– Eier ikke noe

Bilkunde Jørn Haraldsen har lite håp om å få tilbake de 541.000 kronene som Wiborg svindlet ham for, og som bilselgeren nå er dømt til å betale tilbake.

– Jeg regner med å få null igjen. Alt over det får være et pluss, sier Haraldsen, før han tenker seg om litt.

– Forresten, det virker litt defensivt å si det. Jeg vil jo prøve å få igjen det jeg kan få.

Men verken han eller de andre som er svindlet, bør ha store forhåpninger.

– Jeg har ingen måte å greie å betale tilbake på. Jeg eier ikke noe selv i dag, sier Wiborg til Motor.

Han er i dag ansatt som servicetekniker i et privat selskap. Han er gift og er småbarnsfar, og han har på egen Facebook-side valgt å være åpen om dommen mot ham.

Advokat avviser

Advokat André Lillehovde van der Eynden er forsvarer for de fire mennene fra Hamar som er dømt i samme straffesak.

– Mine klienter kjenner seg ikke igjen i påstandene fra Wiborg. Det gjorde de heller ikke under hovedforhandlingen, hvor Wiborg presenterte denne versjonen som sitt forsvar. Både vitneførsel og dokumentbevis står i direkte motstrid med det Wiborg hevder, sier van der Eynden.

Han sier at siden konkursen har Wiborg forsøkt å plassere skylden hos alle andre enn seg selv, selv om det, ifølge advokaten, er ført bevis for at Wiborg fikk regnskapstallene da han kjøpte selskapet, og at tallene viste minus i driften.

I dommen påpeker tingretten at bilforhandleren allerede på et tidlig tidspunkt ble informert av regnskapsføreren om at driften gikk med underskudd.

«Stemmer dårlig»

– Det ble også ført bevis for at han opprettet kontakt og hadde dialog med regnskapsfører fra start da han tok over. Han ba samtidig om at ingen av de aktuelle fra Hamar skulle ha slik tilgang, noe som ble bekreftet fra regnskapsfører.

André Lillehovde van der Eynden sier også at Wiborg skal ha ønsket å fortsette samarbeidet med hans klienter.

– Etter å ha meldt oppbud, kontaktet han de fra Hamar og tok opp muligheten for videre forretningssamarbeid. Da stemmer det svært dårlig at han skulle ha slike erfaringer som han beskriver med dem.

Så bilen sin igjen

Mens bilkunde Jørn Haraldsen venter på penger som kanskje, kanskje ikke kommer, hadde han en snodig opplevelse da han forleden var i Skien:

Utenfor en bilbutikk så han plutselig sin egen bil Porsche Macan.

– Men jeg kunne jo ikke gjøre noe med det. Privatpersonen som kjøpte bilen, har jo ikke gjort noe galt.