KOMMER SNART: En elektrisk utgave av bilverdens fremste luksusmerke, Rolls-Royce, er på trappene.

Ny Rolls-Royce i 2023:

Nå blir selve luksusikonet elektrisk

Du kjenner kanskje igjen den flygende damen på panseret, og skjønner at det er en Rolls-Royce som ruller inn fra venstre. Men du ser neppe at den er elektrisk.

Publisert Sist oppdatert

Det har gått rykter om verdens mest berømte produsent av luksusbiler ville framskynde produksjonen av en helelektrisk modell.

Som en del av det innovative miljøet i BMW, har selvsagt også de mer distingverte sjefene registrert den rivende utviklingen.

Og nå lanseres en elektrisk luksusmodell i løpet av under halvannet år, samtidig som Rolls-Royce-ledelsen uttaler at den siste modellen med forbrenningsmotor skal være produsert innen 2030.

Berømt sitat

Etter bildene å dømme kan det virke som om elbilen er en variant av Rolls-Royce Wraith coupé.

På den annen side, et av de mest berømte sitatene fra grunnlegger Charles Stewart Rolls lød omtrent slik:

«Søk etter det perfekte i alt du gjør. Ta det beste som finnes, og gjør det bedre. Finnes det ikke, så lag det.»

ELBIL: Her er Charles Stewart Rolls ute og styrer en elbil i 1898.

Selger og ingeniør

Sånn sett vil ikke en bil med forbrenningsmotor konvertert til elektrisk drift harmonere helt med grunnleggerens mantra.

Men Rolls-Royce har en relativt nyutviklet plattform som både er skalerbar og tilpasset ulike drivlinjer, så sporene av eksosanlegg og girkasser blir nok effektivt slettet.

Rolls er som kjent første halvdel av Rolls-Royce. Den andre er Henry Royce. Rolls var selgeren og visjonæren, Royce ingeniøren og bilbyggeren. Historien har vist oss at de hadde peiling.

FORBILDE? Profilen til den kommende elektriske Rolls-Roycen, minner om denne – Wraith coupé.

Ikke minst var de pionérer på utviklingen av elbiler. På begynnelsen av 1900-tallet ble bilene utviklet med tre konkurrerende teknologier: Damp, elektrisitet og bensindrevne forbrenningsmotorer.

121 år siden

Damp viste seg å være bedre egnet i industrien enn for kjøretøy. Og elbilene? Ja, sjekk hva Rolls sa til The Motor-Car Journal i april for drøye 121 år siden:

«Elbiler er helt lydløse og rene. Det er ingen lukt eller vibrasjon, og de bør bli veldig nyttige når man får faste ladestasjoner. Men foreløpig regner jeg ikke med at de vil være veldig brukbare – i hvert fall ikke i mange år fremover.»

Uttalelsen kunne like gjerne kommet i dag. Det forteller oss i det minste to ting:

  • Elbiler er ikke noe nytt fenomen.
  • Karene bak bilene som idag assosieres med det ypperste av luksus, visste hva det snakket om.

BMW-basis

Like naturlig som den elektriske Rolls-Roycen vil få sin egen særpregede stil, vil den inneholde en rekke komponenter fra BMW-konsernet. Nylig lanserte BMW iX, som du kan lese prøvekjøring av her, vil trolig være basis for mye av teknologien.

NYE TIDER: Rolls-Royce ble så begeistret for gjenåpningen av Monterey Car Week tidligere i år, at de lakkerte en Ghost (t.v.) og en Cullinan Black Badge i en smule utradisjonelle farger ...