STOPP: HiPhi-produksjonen stanser helt opp – i første omgang i et halvt år.

Rekkeviddevinneren HiPhi:

Full stans i produksjonen, arbeidere utestengt

Modellen som imponerte i den store rekkeviddetesten, blir stående på samlebåndet i minst et halvt år.

Publisert Sist oppdatert

Den ferske elbil-produsenten Human Horizons, som foreløpig produserer og selger biler under merkevaren Hiphi, har varslet seks måneders produksjonsstans skriver Bilbransje24.

I følge Bloomberg er arbeiderne nå utestengt fra fabrikken, samtidig som selskapet har sluttet å betale ut full lønn. 

En ansatt, som ifølge Bloomberg ikke har fått tillatelse til å snakke offentlig, sier at arbeiderne vil motta januarlønn i slutten av denne måneden, og deretter 70 prosent av full lønn for perioden 18. februar til 18. mars.

Etter dette vil de motta det arbeideren kaller minstelønn.

BEROLIGER: Nordisk sjef for HiPhi, Kjell-Arne Wold, tror produksjonsstansen er høyst midlertidig.

Kraftig reduksjon

I et notat står det at arbeidstakere som ønsker å fortsette å betale til sin nasjonale medisinske forsikringsplan, bør si opp innen 25. februar. 

Dette tolkes som et tegn på at selskapet ikke vil klare å følge opp økonomiske forpliktelser overfor arbeiderne. 

Færre subisidier, lavere etterspørsel og uroligheter i verden som påvirker handelsbalansen, har gitt et kraftig press på flere kinesiske produsenter. Antall registrerte elbilprodusenter ble redusert til 100 i 2023, mot rundt 500 bare fire år tidligere, opplyser Bloomberg.

Rammer de små

Nedgangen rammer spesielt de små aktørene, som Human Horizons, som produserer HiPhi. Spektakulære HiPhi Z var altså bilen som overrasket svært mange ved å komme lengst – 522 km – i den store elbiltesten til NAF og Motor for snart tre uker siden.

I følge den nordiske sjefen i det kinesiske oppstartsselskapet, Kjell-Arne Wolf, er det likevel «business as usual» her i Norge.

- Vi er kjent med meldingene om seks måneders stans, men vi regner med at det blir kortere enn det, sier Wold til Bilbransje24.

Billigere luksus-SUV

Han opplyser videre at HiPhi planlegger å oppskalere satsingen i Norge. Foreløpig har de et showroom på Strømmen storsenter, men det jaktes på flere egnede steder rundt om i landet.

Snart lanseres også merkets tredje modell, etter X og Z: HiPhi Y.

– Salgsstart kan bli allerede i mars, og dette er en bil som går rett i strupen på biler som Audi Q6 og Q8, BMW iX og Mercedes-Benz EQE SUV, men med en pris som blir vesentlig bedre enn konkurrentene,med  sier Wold.