OSLO-VISITT: En kamuflert ID.Buzz under et besøk i Oslo i januar.

Prøvekjørt: VW ID.Buzz (elbil)

Her er vår dom over VWs elektriske folkevognbuss

Ved hjelp av elektrisitet ønsker Volkswagen å gjenopplive den gamle folkevognbussen. ID.Buzz er romslig og fleksibel, men spørsmålet er om det brede lag av forbrukere er forberedt på å bytte familie-SUV-en med en ombygd varebil?

Publisert

PLUSS:

Plass, valgmuligheter, lettkjørt.

MINUS:

Infotainmentsystem, rekkevidde.

KØBENHAVN (Vi Bilägare/Motor): En kompakt familiebil designet som en buss. Ideen er på ingen måte ny, og konseptets popularitet har variert opp gjennom årene.

I USA ble en «minivan» et opplagt tilbehør i enhver barnerik familie på 80-tallet, før bussen ble utdatert og erstattet av en SUV.

Volkswagen ID.Buzz

  • Pris: Ikke fastsatt. Starter trolig rundt 520.000 kroner.
  • Lengde/bredde/høyde: 471/198/193 cm.
  • Bagasjevolum: 1121 liter. Vekt: Ca. 2300 kg. Hengervekt: 1000 kg.
  • Motor: El-motor maks effekt 150 kW/204 hk. Maks dreiemoment 310 Nm. Bakhjulsdrift. Batteri: Lithium-ion 82 kWh brutto/77 kWH netto. Hurtiglading: Opp til 170 kW.
  • Toppfart: 145 km/t. 0–100 km/t: Ikke oppgitt.
  • Forbruk og rekkevidde: Ikke oppgitt.
  • Konkurrenter: Maxus Euniq 5, Mercedes-Benz EQV, Mercedes-Benz EQB.

I Europa overtok Renault ledertrøya som hovedrepresentant for konseptet, med modellen Espace.

Volkswagen var imidlertid en av de første som lanserte biltypen, lenge før alle andre, med utviklingen av Type 2-minibussen, også kalt Microbus. Type 2 var basert på den klassiske «bobla» og ble satt i produksjon på fabrikken i Wolfsburg allerede i 1950. Modellen var tilgjengelig i to varianter, dels som stasjonsvogn med to seterader, dels som varebil med forseter og sjenerøst lasterom.

Den praktiske og rimelige transportbilen ble enormt populær de neste tiårene og ble tilbudt i utallige varianter.

BYVENNLIG: Den røslige folkevognbussen kan kreve tilvenning, men den elektriske utgaven ID.Buzz kommer med svingradius som en Golf.

Hemmelig, nemlig

60 år senere er vi blant de første mediene i verden som har sjansen til å kjøre den moderne versjonen av denne biltypen, bygget på Volkswagen-konsernets elektriske plattform MEB. Den offisielle verdenspremieren finner ikke sted før 9. mars.

Mye er fortsatt veldig hemmelig: Dashbordet er dekket med svart stoff, og vi har fått strenge pålegg om ikke å publisere noen bilder av interiøret.

ID.Buzz bygger på samme utgangspunkt som andre elbiler fra VW av nyeste generasjon og deler komponenter og programvare med dem.

I siste versjon har infotainmentsystemet nye funksjoner og omfattende forbedringer. Den skal nå reagere raskere på kommandoer, og stemmestyringen sies å være betydelig forbedret. Blant de nye funksjonene er en automatisk parkeringshjelp som kan trenes opp til å takle klønete manøvrer man ofte blir tvunget til å utføre, for eksempel en tilbakevendende vanskelig parkering.

Oppgradert batteri

Batteriet er på 77 kWh, som er det samme som i ID.4. Senere vil det komme versjoner med både mindre og større batterier.

Batteriets kjemi er videreutviklet og skal kunne hurtiglades med opptil 170 kW effekt. Det oppdaterte batteriet skal også kunne opprettholde en høyere ladeeffekt, til tross for høyere ladegrad enn det som er mulig i dag. ID.Buzz kommer senere med Plug & Charge, et system som gjør at bilen automatisk kan identifisere seg for enkelte hurtigladere og dermed håndtere betalingen uten behov for apper eller ladebrikker. Alle som har kjørt Tesla, vet hvor mye den funksjonen letter ...

Det er ikke opplyst noe offisielt forbrukstall ennå, men kjørecomputeren angir 22,1 kWh/100 km etter min drøyt en time lange tur i utkanten av København. Et raskt anslag antyder at det vil bety omtrent 35 mils reell rekkevidde ved fem varmegrader. Ganske rimelig, med tanke på vekten på rundt 2,3 tonn, men kanskje ikke nok for kunden som håpet å kunne reise på langtur med Buzzen sin.

PLASS TIL MANGE: ID.Buzz kommer med plass til et halvt fotballag, 1100 liter bagasjerom og kapasitet til et tonn på kula.

Firehjulstrekk neste år

Til tross for vekten er motoreffekten på 150 kW/204 hk nok til å holde følge med trafikkstrømmen. Kraften til elektriske motorer fra start blir spesielt tydelig i en sammenheng som denne.

UTGANGSPUNKTENE: Type 2/Microbus, på norsk gjerne bare «folkevognbuss», til venstre. Til høyre en konseptutgave av ID.Buzz.

De som ønsker høyere ytelse kan imidlertid vente til neste år, da det kommer en firehjulsdrevet versjon med elmotor også på forakselen.

Det ryktes også at hengervekten kan øke i forbindelse med det. I dag er den på 1000 kg.

Komforten er generelt høy, men et parti med mer ujevn veibane avslører at fjæringen er relativt fast for å kunne holde den tunge bilen under kontroll. Volkswagen-konsernets utmerkede adaptive støtdemper DCC vil ikke bli levert til ID.Buzz.

Lavt tyngdepunkt, kombinert med en velbalansert styring, gjør at bilen føles stabil i kurver, selv om få vil synes at ID.Buzz er spesielt morsom å kjøre.

Gjenkjennelig

Førermiljøet er gjenkjennelig fra andre biler i ID-serien.

Men bak rattet finner vi et større display, som i tillegg til hastighetsmålere og informasjon om rekkevidde og bilens støttesystem, også inneholder kjørecomputeren.

Spontant føles dette som en bedre løsning enn den i andre ID-biler, hvor informasjonen er mer strippet.

Midt på panelet er infotainmentsystemets skjerm, som fortsatt ikke har fått noe lys for varme- og volumkontroller. Det er produsenter som har lykkes bedre på feltet. Under skjermen er det hurtigknapper for hovedfunksjoner, og til venstre for rattet er de samme kontrollene for lys og sikt som du finner i de andre ID-bilene.

En buzzsjåfør

Bussen vi kjører er utstyrt med kapteinstoler med armlener på begge sider, som gir god støtte til kroppen, og det er lett å finne en komfortabel stilling. Du sitter høyt og langt fremme i Buzz, og det føles i utgangspunktet litt uvanlig.

Men du venner deg raskt til buss-modus og lærer å bruke de store ytterspeilene for å få kontroll over de nærmeste omgivelsene. Konstruksjonen med tynne frontrutestolper og de ekstra sidevinduene foran gir utmerket sikt skrått fremover.

I tett bytrafikk setter vi spesielt pris på den smale svingradiusen på rundt 11 meter, som kan sammenlignes med den i en Golf.

I første fase vil personbilversjonen av ID.Buzz ha plass til fem–seks personer. Senere vil det også tilbys en variant med lengre akselavstand og syv seter.

Testbilen er konfigurert med et romslig og komfortabelt baksete for tre, samt et stort bagasjerom med dobbelt lastegulv. Elektriske skyvedører og stor bakluke gjør bilen lett å komme inn og ut av og lett å laste. I kommersiell versjon rommer lasterommet to europaller.

Uklart om priser

Prisene er ennå ikke offentliggjort, men Volkswagen har som mål at ID.Buzz skal koste om lag 8000 euro mer enn ID-programmets tidligere toppversjon ID.5. Den sistnevnte starter nå i Norge på 445.600 kroner i aller enkleste utgave (med firehjulsdrift er det nær 50.000 mer), men du behøver ikke gå bananas på tilleggsutstyr før du runder en halv million. Startprisen kommer uansett til å ligge et godt knepp over en billigkonkurrent som Maxus Euniq5, som starter under 400.000 (dog med 50 kWh batteri).

Så hva skjer?

Vil ID.Buzz bli kjøretøyet som bryter suv-trenden og får barnefamilier til å ville kjøre buss igjen? De som resonnerer rasjonelt rundt sitt bileierskap, forstår selvfølgelig fordelene med tanke på plass og praktisk funksjonalitet. Det gjenstår imidlertid å se om Volkswagen lykkes med å skape nok buzz rundt Buzz til å reinkarnere denne bilklassen for privatbrukerne.

Når det kommer til de kommersielle bruksområdene som transportbil eller taxi, tror jeg suksessen er gitt, og at bysentrene våre vil bli oversvømmet ID.Buzz i årene som kommer.

LANDEMERKER: Buzz i full fart over Rådhuspladsen og gjennom Nyhavn i den danske hovedstaden.