Signalene fra det store Stellantis-konsernet (Peugeot, Citroën, Opel m.fl.) tyder på at den først kommer i helelektrisk versjon rundt årsskiftet 2024/2025.
Det er heller ikke opplagt at den kommer med de nye og større batteripakkene som konsernet snart ruller ut på diverse modeller bygget på andre plattformer. Det betyr at vi i øyeblikket snakker om en batteripakke på 54 kWt og en rekkevidde som neppe bikker 400 km.
Peugeot 408
Pris: 495.000–555.000
Pris testbil med ekstrautstyr: 614.000
Motor/drivlinje: 1,6 liters turbomotor på enten 150 eller 180 hk, pluss elmotor på 110 hk. Total systemeffekt: 180 hk/300 Nm eller 225 hk/360 Nm. Åttetrinns automat, forhjulstrekk.
Men nok om elbilen så langt. Ladehybriden har kvaliteter til å stå på egne hjul. Vi har allerede mer enn antydet hva vi mener om designet. Sånt blir uansett subjektivt.
Men selv med en forventet prisoppgang på ladehybrider fra nyttår, skal det etter vår mening noen tusenlapper til for å forkaste dette utseendet til fordel for noe mer snusfornuftig.
Det samme med interiøret. Konseptet i-cockpit, som Peugeot kaller det, forbedres gradvis, uten å miste sitt grunndesign. Heldigvis. På 408 holder vi fortsatt i det lille, kompakte rattet – og ser instrumentene over rattkransen – ikke mellom rattkransen og rattnavet.
Noen trenger litt tid på justere kjørestilling og vaner. For enkelte kan det føles uvant å sitte med rattet nærmest i fanget, uten å se toppen av det. Men etter noen timer er det ingen som klager.
Summen av utvendig og innvendig design er noe av det lekreste i bilverden for tiden, etter Motors oppfatning.
Smule eksotisk
408 tilbyr også en dimensjon av kjøreglede som er i ferd med å forsvinne fra det norske markedet.
Opplevelsen av å høre en vennlig brummende, tidvis sinna snerrende, bensinmotor, begynner å bli en smule eksotisk.
Legg til en åttetrinns automat som stadig blir bedre, så har man en miks av mekanikk og teknologi som er like perfeksjonert som den er utdøende.
Annonse
Seks mil på strøm
225 hester holder naturligvis i massevis på alt av offentlig vei. De få kreftene den mangler sammenliknet med en elbil, tar den igjen nettopp på alle de andre faktorene knyttet til kjøreglede.
Og vil man spare noen kroner, så er det bare helt i enden av turtallskalaen man kjenner særlig forskjell på testbilens 225 hester og innstegsmodellens 180 hester. Begge skal uansett klare drøye seks mil på strøm.
Ofret isolasjon
Testbilen var også utstyrt med 20-tomsfelger. Det betyr bredere og tynnere gummi enn på standard 19-tomshjul.
Hjulstøyen matcher ikke de øvrige langturegenskapene, og oppleves skuffende sammenliknet med svært støysvake Peugeot 508.
Her har nok noen kilo med isolasjonsmateriale blitt ofret på rekkeviddens alter. Peugeot har jo annonsert at deres nye generasjon elbiler vil få et svært lavt energiforbruk, og at de derfor skal være konkurransedyktige selv om batteriene er mindre og lettere enn hos konkurrentene. Da handler det om to nøkkelfaktorer: Aerodynamikk og vekt.
Annonse
Kravene øker
Erfaringsmessig får ofte en helelektrisk bil noe lavere hjulstøy enn en fossilbil, fordi den store batteripakken isolerer litt mot underlaget. Vi vil også tippe at den elektriske versjonen av 408 utstyres med hjul i ganske beskjedne dimensjoner. Her får vi håpe standarden senkes med noen decibel.
I de lavere prisklassene er Peugeot flinke til å bygge inn kvalitetsfølelse i interiøret. Overflatene føles ofte mer eksklusive enn hos konkurrentene. Passerer man en halv million – eller 600.000, som på testbilen – så øker også kravene. I denne prisklassen havner 408 lenger ned på skalaen.
Den store infotainmentskjermen har også et par kronglete omveier og en responstid som ikke er blant de aller beste. Men her – som i alle nye og avanserte biler – handler det mest om at man må venne seg til noe.
Det er ikke ofte folk snur seg etter ganske så folkelige biler i denne prisklassen. Men 408 i fargen rød Elixir er et unntak.
Skal man først være litt politisk ukorrekt, så kan man være det med ypperste eleganse.