TYPISK: De sju ribbene i grillen forteller deg at dette er en Jeep. Rettere sagt helt nye Wagoneer S.

Jeep Wagoneer S kommer i 2025:

Denne skal knuse Model Y på rekkevidde og effekt

Den er større, sterkere og mer langtrekkende enn en Tesla Model Y. Likevel er skaperne av den nye Jeepen tydelige på hvem som er forbildet.

Publisert

Jeep Wagoneer S

  • Drivlinje: Batteri på 100,5 kWt (93,9 brutto), 600 hk/800 Nm., firehjulsdrift, ettrinns automat.
  • Rekkevidde: Over 700 km.
  • Lading: 800 volt, 20–80 prosent på 23 min.
  • Lengde/bredde (med speil)/høyde/bakkeklaring: 488/212/164/16 cm.
  • Bagasjevolum: 866 liter.
  • Vekt/nyttelast: 2570/470 kg.
  • 0–100 km/t: 3,4 sek.
  • Konkurrenter: Xpeng G9, Audi Q8 e-tron.
  • Dette er spesifikasjoner for det amerikansk markedet. Endringer kan komme.

FRANKFURT (Motor): – Vi har hatt Tesla Model Y i tankene, all respekt til dem, sier Jeeps administrerende direktør Antonio Filosa.

For Tesla-eventyret har alt som kreves for å oppfylle kriteriene i den amerikanske drømmen. Da får du anerkjennelse selv hos konkurrentene.

Men Jeep ønsker å gjøre alt litt bedre. Altså større, sterkere og mer langtrekkende. Wagoneer er 13 cm lengre enn Model Y, den akselererer et par tideler raskere enn råtassen Performance – og den får fort 15–20 mil bedre rekkevidde.

– Den var for stor før, men nå er den perfekt for det europeiske markedet, sier Filosa.

«Ikonet blir elektrisk» er blitt en ganske vanlig overskrift. Rett og slett fordi bilmodeller flest blir elektriske, dermed også de mer eller mindre ikoniske. Som BMW 5-serie og Mercedes-Benz G-wagen i disse dager. Og litt lenger tilbake i tid – Mini, Fiat 500 og selvsagt Golf. For å nevne noen.

Nå får et nytt ikon batterielektrisk overhaling. 

Jeep Wagoneer er for mange selve symbolet på en SUV. I hvert fall generasjon en fra 1963, med sitt robuste design og karosserisider i imitert tre. Denne ble produsert mer eller mindre uforandret fram til 1991.

EUROPEISK: Jeep mener dimensjonene er perfekte for Europa. Med en lengde på 4,88 er den for eksempel tre centimeter kortere enn en Audi Q8 e-tron.

Rekkevidde over 70 mil

Mot slutten av 2025 kommer den til Norge. Og i en versjon som forteller alt om en bilverden i endring. Den blir helelektrisk - og med over 700 kilometer rekkevidde. Trolig ganske godt over dette igjen for bilene som kommer til Norge, ettersom de får en finjustert batteripakke. 

Og selvsagt er det ikke snakk om annet en firehjulsdrift denne gangen. 

LYSER: De sju ribbene i grillen er en viktig del av Jeeps visuelle uttrykk. På Wagoneer er det i tillegg lys i dem.

Ny plattform

Wagoneer S er den foreløpig første modellen fra den store Stellantis-gruppen (Peugeot, Citroën, Fiat, Jeep, Opel, m.fl.) som bygges på den største utgaven av den såkalte STLA-plattformen. Den har fått navnet STLA Large.

ULIKT TESLA: Her er det skjermer på rekke og rad, totalt 45 tommer. Kontrasten til minimalistiske Tesla kunne ikke vært større.
FIREHJULSDRIFT: Tre kjøremodus til daglig behov og ønske, pluss to – snø og sand – for mer krevende underlag.

På den litt mindre plattformen – ikke overraskende kalt Medium – finner vi en fersk modell som Peugeot E-3008, mens Opel Grandland ligger noen måneder bak.

45 tommers skjermer

I den grad vi skal sammenlikne Wagoneer S med Model Y, så kan vi fastslå at bilene appellerer til vidt forskjellige kundegrupper. Og det gjør vi uten å ha kjørt bilen en meter. 

Mens interiøret i Model Y er så stramt og knappeløst som overhodet mulig, så er det pompøsitet og maksimalisme som preger Jeepen. Skjermoppsettet er på totalt 45 tommer. Tre av dem ligger horisontalt i hele instrument­panelets bredde, mens den tredje ligger en etasje ned på midtkonsollen. 

Knapper og brytere har blanke overflater, og interiøret i bilen er like rødt som blodet fra oksen som ikke måtte bøte med livet denne gangen, ettersom det er syntetisk skinn. Kall det gjerne litt typisk amerikansk.

Meget gode seter

Men utvendig er det kontrast. Her er alt kromfritt, også det inspirert av Teslas beslutning for noen år siden. 

Vi legger også merke til den enorme takspoileren som bidrar til å senke lufmotstandskoeffisienten ned til solide 0,29.  De stramme setene tilsier god langturkomfort. Baksetene er blant de bedre vi har sittet i. 

Modellen er klar for bestilling i USA, og kommer til Europa et drøyt år senere. Målet er at de første bilene skal være på norske veier i løpet av 2025. Priser og endelige europeiske spesifikasjoner kommer nærmere lansering.