DYRT: Prisene på strøm, diesel og bensin er høye. Det påvirker kjørestilen vår.

Ny undersøkelse:

Dyrere driv­stoff har fått nord­menn til å kjøre saktere

Når drivstoffprisene øker, senkes farten. Nærmere halvparten av oss er blitt mer bevisste på å kjøre økonomisk.

Publisert

43 prosent har endret kjørestil som følge av de høye drivstoffprisene. Det kommer fram i en fersk undersøkelse utført av opinions- og markedsundersøkelsesselskapet YouGov, på oppdrag fra Goodyear.

Blant annet svarer 26 prosent at de holder farten nede. Tester har vist at man kan spare 0,5–1 desiliter per mil ved å redusere hastigheten fra 90 til 80 km/t.

Øko-kjøring

Det viktigste tiltaket er likevel å bruke bilens ECO-kjøremodus, altså innstillingen som gir mest økonomisk kjøring. I praksis betyr dette færre krefter tilgjengelig og lavere kapasitet i klimaanlegget. 38 prosent oppgir at de bruker dette aktivt.

Blant dem som kjører bensin- eller dieseldrevet bil, svarer henholdsvis 55 og 50 prosent at de har endret kjøringen, mens bare 26 prosent av elbilførerne svarer det samme.

Kanskje et tegn på at elbilførere allerede i utgangspunktet har en mer økonomisk kjørestil?

67 prosent av elbilførerne svarer da også at kjørestilen ikke er påvirket av de økte strømprisene.

INNSTILLINGER: Moderne biler, som denne ladehybriden, har ulike kjøremodus som kan gi mer økonomisk kjøring.

Lufttrykk viktig

25 prosent oppgir at de prøver å unngå tomgang, mens 20 prosent er opptatt av å sjekke lufttrykket i dekket jevnlig. Det siste er naturligvis testens oppdragsgiver, dekkprodusenten Goodyear, opptatt av.

– At fart og kjørestil kan ha innvirkning på drivstofforbruket, er noe mange kjenner til. Derimot er det færre som vet hvor mye dekkene faktisk kan påvirke. Faktum er at dekkene står for 20 prosent av bilens drivstofforbruk. For lavt lufttrykk gir høyere rullemotstand og øker derfor drivstofforbruket, sier Claes Hedström, salgssjef på det nordiske markedet.

Slites fortere

Han påpeker at dekk med feil trykk slites fortere, og at egenskapene reduseres. Anbefalingen er å kontrollere lufttrykket i dekkene minst en gang i måneden.

Undersøkelsen viser at bare 11 prosent av oss gjør dette.

Det vanligste er å kontrollere lufttrykket hver tredje til sjette måned, noe 23 prosent også svarer.

  • Undersøkelsen er utført av opinions- og markedsundersøkelsesselskapet YouGov. I løpet av perioden 16. august til 6. september i år har de gjennomført til sammen 1006 nettintervjuer med menn og kvinner med sertifikat, og over 18 år i Norge.