HYGGELIGE TALL: Nissans toppsjef Makoto Uchida (t.h.) og nestkommanderende Ashwani Gupta (t.v.) kunne i går annonsere et overskudd for første fiskale kvartal i regnskapsåret 2021/22.

Analytikerne forventet underskudd:

Nissan overrasker med overskudd

Bedre styring på forsyningene, svakere yen og høyere etterspørsel trekker den japanske produsenten Nissan i positiv retning.

Publisert

Takket være en svakere yen og høyere etterspørsel i USA enn forventet, kunne Nissan onsdag annonsere høyere inntjening enn forventet for annet kvartal 2021, som er det første kvartalet i det japanske regnskapsåret.

Det skriver Automotive News.

Tap snudd til overskudd

Resultatet ble et driftsoverskudd på 6 milliarder kroner, mens snittet av analytikernes prognoser var et tap på 3,4 milliarder.

Resultatet i tilsvarende kvartal i fjor var et tap på 12,3 milliarder kroner.

Nissan forventer nå et overskudd for hele regnskapsåret som avsluttes 31. mars 2022 på 12 milliarder kroner.

Ytterligere en forklarende faktor til det forbedrede resultatet er ifølge konsernets operative leder, Ashwani Gupta, bedre kontroll på forsyningskjeden, blant annet strategisk fordeling av tilgjengelige halvledere til de elektroniske komponentene.

Gode utsikter

Og selv om mangelen på halvledere vil fortsette å ha en negativ effekt på produksjonen og dermed på salget, forblir salgsmålet det som ble satt i mai, nemlig 4,4 millioner kjøretøy i løpet av året. Gupta forventer en gradvis forbedring av situasjonen, da Renesas' japanske halvlederfabrikk, som måtte stenge tidligere i år etter en brann, nå er i drift igjen.

Samme dag som resultatet ble offentliggjort, ble det kjent at Makoto Uchida har hatt samtaler med Frankrikes president Emmanuel Macron, som besøkte Tokyo i forbindelse med åpningsseremonien i OL forleden.

I den forbindelse skal han ha forsikret Macron om at forholdet mellom alliansepartnerne Nissan og franske Renault, som delvis eies av den franske stat, nå er helt utmerket, etter en periode der tilliten mellom de to alliansepartnerne skal ha vært ganske tynnslitt.