BØNN: Luca de Meo vil ha en samlet europeisk front mot de kinesiske produsentene. Her er han foran konseptmodellen 4Ever.

Renault-sjefen i åpent brev:

Ber om EU-hjelp mot elbilinvasjonen fra kina

De europeiske bilprodusentene er i ferd med å bli overkjørt av kineserne. Nå oppfordrer Renault-sjefen til samlet europeisk motstand.

Publisert

I et 19 siders langt åpent brev, drøye to måneder før Europarlament-valget, skriver Renault-sjef Luca de Meo at de europeiske bilprodusentene nå må stå sammen mot den kraftige konkurransen fra Kina.

Brevet er publisert i sin helhet på Renault Groups egne sider.

Forvrenger markedet

EU utreder for tiden i hvor stor grad kinesiske myndigheter subsidierer både produsenter og kunder. Det er spesielt SAIC (som eier MG), Geely (som eier blant annet Volvo) og BYD som er søkelyset.

EU-president Ursula von der Leyen har tidligere vært krystallklar:

– Prisene holdes kunstig lavt gjennom enorm statlig støtte. Dette forvrenger vårt marked.

USUNT: Geely, som eier blant annet Volvo, er blant de kinesiske bilprodusentene som er i EU sitt søkelys for å skape et usunt konkurranseklima.

Straffetoll

Bransjenanalytikere har regnet ut at en kinesisk bil har en kostnadsfordel på rundt 100.000 kroner, sammenliknet med en tilsvarende europeisk modell. Og det er spesielt småbilene som rammes. 

EU-utredningen skal være klar i november, men det skal allerede være funnet tilstrekkelig bevis for usunn konkurranse. 

Ifølge Reuters vil EU ha mulighet til å innføre en form for straffetoll på kinesiske biler allerede fra juli – og dermed gjøre dem dyrere.