LANG REKKE: Rekkevidde betyr like mye i dag som det gjorde da BMW i4 ledet kolonnene over Venabygdsfjellet i 2022.

Kommentar:

Rekkevidden betyr kanskje mer enn noen gang

De som snakker ned betydningen av rekkevidde, snakker på vegne av ihuga elbilfanatikere og bilprodusenter med for dårlige produkter – ikke på vegne av folk flest.

Publisert Sist oppdatert

Mange har sikkert fått med seg at det vil kjøre en Lucid først ut av ladegarasjen på Vulkan i Oslo onsdag morgen. Først, fordi denne også vil stoppe sist av de 27 bilene som er med i årets rekkeviddetest.

Med 960 km offisiell rekkevidde er vi garantert en ny rekord. Det er interessant i seg selv. Rekorder sier en hel del om utviklingen.

Og det er alltid et konkurranselement rundt det å komme lengst, selv om det er bilenes avvik fra det offisielle WLTP-tallet som er viktigst i vår test.

Bilen med størst positivt avvik er som kjent også vinneren av rekkeviddetesten. 

Når HMS-reglene krever sjåførbytte i Luciden, vil flere av de andre bilene nærme seg skilpaddemodus oppe på fjellet. Og det er disse som er mest interessante for de fleste av oss. Lucid er mest som en kuriositet å regne.

● Årets rekkeviddetest starter onsdag klokken 09.00. Les om den her.

Gammel kunnskap

Rekordvarsel og en stadig mer realistisk 100-milsgrense til tross, det er fortsatt gammel kunnskap som gjelder. 

Alle som har testet en elbil under litt krevende forhold, kjenner også elbilenes opplagte begrensning sammenliknet med fossilbilene som knapt nok omsettes lenger på nybilmarkedet. 

SPENNENDE: KIA EV3 er en av de rimeligere folkebilene som kommer til å gå langt.

Rekkevidden forsvinner ganske brutalt når ulike faktorer slår inn: kulde, våt veibane, høyere hastighet, mer vekt.

De færreste

 Litt enkel prosentregning ender med et ganske stusselig sluttresultat for svært mange av dagens elbilprodusenter.

  • Det er fortsatt slik at bilprodusentene anbefaler at du hurtiglader til maks 80 prosent, for å skåne batteriet.
  • Og det er fortsatt slik at de færreste av oss kjører til under 10 prosent gjenværende batterikapasitet, da bilen varsler at effekten i motor og klimaanlegg reduseres, og du får beskjed om å finne en ladestasjon snarest. Akkurat som de færreste av oss kjørte rundt da pila på den gamle tankmåleren var nede på rødt.
  • Det er fortsatt slik at kulde – eller mer relevant for denne årstiden, våt veibane – tar masse rekkevidde. Fort rundt 30 prosent.
VISER RYGGEN: De 26 andre elbilene kommer til å se at Lucid stikker avgårde mot ny rekkevidderekord.

40 prosent igjen

Hvor mye praktisk rekkevidde sitter man igjen med da? La oss ta en bil med 500 km rekkevidde, et solid tall blant dagens biler.

Trekker vi fra disse relevante prosentene – altså 20 i toppen, 10 i bånn og 30 av de resterende 70 – så er vi nede på 40 prosent. 

Overført til kilometer – og veldig teoretisk: 200. Altså 20 mil. Ikke et helt korrekt regnestykke, men et tall som belyser problemstillingen godt.

Toyota har kjørt en rekke store annonsekampanjer for bZ4X. Én som heter «På tide å parkere rekkeviddeangsten». Der står det blant annet: «Rekkeviddeangsten kommer fra tanken om at elbiler ikke kan måle seg med rekkevidden til bensin- og dieselbiler. Tidligere en sannhet med modifikasjoner, i dag en gammel myte.»

Bekymring

Men hva om vi bruker det samme regnestykket på bZ4X med firehjulsdrift, som har opptil 467 km rekkevidde, altså på papiret litt mer enn utstyrsversjonene det selges flest av: 18,7 mil.

LITE IGJEN: Under krevende forhold reduseres den praktiske rekkevidden til modeller som Toyota bZ4X, til snaue 20 mil.

Nei, Toyota og enkelte andre – rekkeviddeangsten er muligens kurert som et hyppig brukt ord. Bekymring er kanskje mer dekkende. Men innholdet er fortsatt høyst relevant. 

Elbilene har helt klart en stor utfordring i det øyeblikket utfordringene løftes fra hverdagslig bruk, til lengre etapper med større vær- eller veimessige utfordringer.

Det er også slik at det tar uforholdsmessig lang tid å lade fra 80 til 100 prosent – for dem som velger å gjøre det. 

POPULÆR: I praksis alt av nybilkjøp i Norge er elektrisk, og mest populær er Tesla Model Y.

Nærmere en time

En optimal ladeøkt fra rundt 10 til 80 prosent går kanskje unna på 25 minutter, eller som elbilromantikerne sier – «tiden du likevel bruker på å ta deg en pause». Så tar det fort like lang tid å lade de resterende 20 prosentene opp til 100. 

Du bruker altså nærmere en time på å få maks rekkevidde. Det tar fortsatt rundt tre minutter å fylle opp en tank med diesel eller bensin – og ende opp med bedre rekkevidde. 

Nybilkunder på el

Elbilene utvikles med en lynladers hastighet. De overgår fossilbilene på mange felt, men henger langt etter i forflytningshastighet, altså kombinasjonen av rekkevidde og tiden det tar å fylle batteriet – eller tanken.

Når i praksis alle nybilkunder nå dreies mot elbil, og i ulik grad må forholde seg til denne problematikken, så blir det tøv å påstå at rekkevidde ikke er viktig.

Kanskje er rekkevidde viktigere enn noen gang for folk flest. Det er bare å spørre en hvilken som helst nybilselger. De er lært opp til å snakke med folk flest.