POPULÆR: Etterspørselen overgår antall tilgjengelige Ford F-150 Lightning. Det utløser noen merkelige krav fra Ford.

Ford stiller spesielle krav:

NAF advarer mot å signere på F-150 Lightning-klausul

Ford håndplukker kunder til sine Ford F-150 Lightning, og stiller helt spesielle krav. Både NAF og Forbrukerrådet reagerer.

Publisert Sist oppdatert

Den svært etterspurte elektriske pickupen kommer endelig til Norge – som første land utenfor Nord-Amerika (les mer her). Men etterspørselen er vesentlig høyere enn antall biler som vil komme til Norge.

Bilbransje24 skriver at dette har ført til at Ford ønsker å håndplukke kundene sine. Ifølge Ford er dette for å unngå spekulanter.

Utsilingen skal gjøres ved hjelp av et spørreskjema som ble lagt ut på Fords hjemmesider på lanseringsdatoen 20. april.

Må selges til Ford

Den potensielle kjøperen blir blant annet spurt om hvor mange følgere vedkommende har på sosiale medier, hvordan bilen vil bli brukt, og hvor langt man kjører i året. Motor har hittil kjørt den en time, og blitt imponert (les mer her).

I et av punktene skal også kunden forplikte seg til ikke å selge bilen på det åpne markedet de første 12 månedene av eierskapet. Salg kan kun skje til en forhandler i Fords nettverk.

NYSKAPENDE: Her har du 400 liter bagasjerom der man vanligvis finner en diger forbrenningsmotor. Ikke rart denne vekker oppsikt i pickupens hjemland.

NAF Advarer

Vigdis Svennungsen i NAF Advokat reagerer på denne klausulen og sier følgende til Motor:

– Vi synes dette er veldig spesielt, og advarer mot å signere på en slik avtale. Her må man selge til Ford, hvis man kommer i en situasjon hvor bilen må selges de første 12 månedene, og Ford dikterer prisen. Avtalevilkåret fremstår etter vårt syn som urimelig, ogdet blir spennende å se om en slik avtale i det hele tatt vil stå seg, der hvor bilen er solgt til en forbruker.

REAGERER: NAF-advokat Vigdis Svennungsen advarer mot å signere kontrakter med den type klausul som Ford bruker.

Aldri sett før

Også Forbrukerrådet reagerer. Juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen sier til Bilbransje24 at han ikke har sett en slik klausul i bilmarkedet tidligere, derimot noe som kan minne om dette i forbindelse med videresalg av uferdige leiligheter.

Iversen sier det vil bli interessant å se hva Ford gjør, hvis noen forbrukere faktisk velger å selge bilen i strid med klausulen.

Ingen spekulanter

– Det tar seg åpenbart svært dårlig ut å reise søksmål mot egen kunde for noe som dette. Da må også en dommer ta standpunkt til om klausulen står seg rettslig, sier Iversen.

Fords informasjonsdirektør Anne Sønsteby presiserer overfor Bilbransje24 at de bare vil tilby bilen til kunder som ønsker å beholde den, ikke til noen som vil spekulere i videresalg.

Samtidig ser hun at det kan oppstå forhold som gjør at kunden ikke er i stand til å beholde bilen.

– I slike tilfeller vil Ford, via vårt forhandlernettverk, kjøpe bilen tilbake til veiledende pris, fratrukket normalt bruksfradrag, sier hun.