RIPEFRYKT: Foretrekker du å vaske bilen i vaskemaskin på bensinstasjonen? Da bør du gå for en variant uten børster, for å hindre riper og merker i lakken.

Stor pristest:

Her får du den rimeligste bilvasken

En vinter med snø, slaps og salt sliter hardt på lakken. – Nå er det ekstra viktig å vaske bilen godt, sier NAF-ekspert. Sjekk vår prisoversikt på maskinvask.

Publisert Sist oppdatert

– Å vaske bilen er veldig viktig for å holde den ved like. Spesielt lurt er det å vaske den nøye etter en vinter med mye snø og godt saltede veier, forteller Jan Harry Svendsen i NAF.

Saltet fra vinterveiene setter sine spor og kan gjøre større skade på bilen din enn du tror.

Bremseskiver, bremserør, understell og hjuloppheng får raskt rustskader, og det kan gi deg dyre verkstedregninger dersom du ikke spyler bilen jevnlig gjennom vintermånedene. 

– Rust er den farligste konsekvensen om du slurver med bilvasken, mener Svendsen.  

Sjekk prisoversikten nederst i saken!

Så ofte bør du vaske

Så, hvor ofte bør du egentlig vaske bilen din, og hvordan bør du helst gjøre det?

Vær, føre, hvor du kjører og hvor mye du kjører, er med på å avgjøre det. 

NAF-eksperten mener det er fornuftig å legge inn en rutine med jevnlig rengjøring.

 – Hver fjortende dag er et veldig godt intervall. Noen vasker bilen oftere, men du skal huske at du sliter litt på lakken hver gang du vasker bilen, sier Svendsen.

HUSK BUENE: Det er viktig å spyle bilen godt inni hjulbuene etter en vinter med mye salt i veiene, råder Jan Harry Svendsen i NAF.

Når sesongen for tørr asfalt nå står for tur, bør du uansett ta en ekstra grundig vår­rengjøring av bilen din.

– Etter vinteren er det spesielt viktig å være nøye med bilvasken. Spyl på innsiden av hjulbuer, få vekk all skitt som har akkumulert og få den ordentlig ren, sier Svendsen.

Når du først er i gang med rengjøringen, må du også huske å vaske bilen innvendig. Her bør du se over interiøret, tørke støv, og fjerne smuss og møkk fra mattene.

NÆRKONTAKT: Ved å vaske bilen for hånd får du et nærere og bedre inntrykk av hvordan bilen din egentlig ser ut. Da er det også enklere å oppdage lakkskader og steinsprut tidligere.

Håndvask eller bensinstasjon?

Noen foretrekker å vaske bilen i maskin på bensinstasjonen, mens andre liker å gjøre det selv. Det beste, billigste og mest skånsomme alternativet er å vaske bilen for hånd, mener Svendsen.

– Vi anbefaler håndvask. Resultatet blir best, det gir bilen minimalt med slitasje og det er mye rimeligere enn med vaskemaskin, sier han.

Svendsen trekker også frem en annen stor fordel ved å vaske bilen for hånd; du studerer bilen og dens kriker og kroker fra nært hold.

– Ved å vaske den for hånd får du et helt annet inntrykk av bilen din. Da kan du oppdage lakkskader, steinsprut og riper på et tidlig tidspunkt – skader du ikke ville sett om du kjørte bilen gjennom en vaskemaskin, sier han. 

VÅRRENGJØRING: Enten du vasker bilen din ofte eller sjelden – en grundig vårrengjøring når vinteren er over, er et viktig vedlikeholdstiltak.

Dette bør du tenke på ved maskinvask

Om du likevel vil ta bilvasken i en maskin, anbefaler Svendsen deg å gå for en variant uten børster.

– Børsteløs bilvask er det mest skånsomme for bilen din, fordi du ikke har mekaniske børster som kommer borti lakken.

Likevel råder Svendsen deg til å ta en avveining. For med børsteløs vask i maskin blir ikke bilen din like ren som i en vask med børster. Dessuten er børstene i nye vaskemaskiner mye bedre og mer skånsomme enn hva de har vært tidligere.

– Mekanisk fjerning av skitt er mer effektivt enn bare å spyle, men om du er redd for riper og skader, så bør du absolutt droppe det, sier han.

Prisene for selvvask i bensinstasjonenes vaskehall varierer fra kjede til kjede, fra stasjon til stasjon og type vask. 

Går du for maskinvask? I tabellen under ser du prisene for bilvask hos de ulike bensinstasjonskjedene.

Prisene ble sist sjekket 11.03.2024.