Samina og Torstein leide ut bilen sin:

Leietakeren stjal bilen og kjørte den til Belgia

– Vi har tapt flere hundre tusen kroner og brukte hundrevis av timer på å hente hjem bilen vår, sier Torstein Vabo Ansari. Nå advarer han andre mot bilutleie.

Publisert Sist oppdatert

I vinter leide Torstein Vabo Ansari og kona Samina i Oslo ut den nesten nye Volvoen sin gjennom bildelingstjenesten Getaround.

– Det var en svensktalende mann som kom med fly og skulle leie bilen vår i 10 dager.

Men da leieforholdet skulle avsluttes, dukket hverken leietakeren eller den nesten nye Volvo XC60-en opp.

– Jeg ringte og sendte ham melding, uten å få svar. Da jeg gikk inn på appen, så jeg at bilen vår var et sted i Belgia.

Det ble starten på et flere måneder langt mareritt for Samina og Torstein Vabo Ansari.

FUNNET I BELGIA: Bilen til ekteparet Samina og Torstein Vabo Ansari er nå tilbake i Oslo. Den lille familien med Alayah (3 måneder) får mer tid sammen.

– Skummelt

De politianmeldte tyveriet, og etter halvannen måned fikk de vite at belgisk politi hadde beslaglagt bilen, trolig da den var i ferd med å bli lastet om bord på en båt for å bli fraktet til Egypt.

Vabo Ansari fikk beskjed om at bilen kan hentes på en inntauingstomt utenfor Antwerpen i Belgia.

– Men forsikringsselskapet sa at vi er ansvarlig for å hente den hjem selv. Det var litt skummelt å dra alene til Belgia, og ta drosje ut til inntauingstomta. Jeg visste jo ikke hva som ville møte meg der.

Han brukte flere dager på turen, før bilen omsider var hjemme igjen i Oslo 24. april. Da hadde den vært borte siden midten av februar.

Tyveriet av bilen skjedde i samme periode som han og kona ble foreldre til vesle Alayah, som nå har blitt tre måneder gammel.

Mekaniker avdekket

Vel hjemme tok Vabo Ansari bilen på merkeverkstedet, som heldigvis ikke fant noen feil eller skader på bilen.

Men noe annet hadde skjedd med Volvoen:

– Mekanikeren vår avdekket at understellsnummeret i bilen ikke stemte overens verken med nummeret som sto i vårt eget system eller hos Statens vegvesen, forteller administrerende direktør Tom Bendiksen ved merkeverkstedet Volvo Car Stor-Oslo, hvor bilen ble kjøpt ny.

– Om lag halvparten av tallene og bokstavene var endret, forteller Vabo Ansari, og viser Motor det ene stedet hvor identifikasjonsnummeret står – i frontruta.

Identifikasjonsnummeret, som gjerne kalles understellsnummeret, chassisnummeret eller VIN-nummeret, er dokumentasjonen på bilens identitet. Når det endres, «forsvinner» rett og slett bilen. Den får ny identitet.

ALDRI MER: Samina og Torstein Vabo Ansari vil aldri mer leie ut bilen sin gjennom Getaround. Her sammen med datteren Alayah (3 måneder).

– Trygt

Getaround, som tidligere het Nabobil, er en bildelings­tjeneste hvor privat­personer leier ut bilen sin. Tjenesten har biler i åtte norske byer, samt i flere andre land.

De mener det er trygt å leie ut privatbilen sin gjennom dem.

– Vi har et strengt verifikasjonssystem for å unngå skade og svindel. Alle brukere på plattformen må verifisere seg med kredittsjekk, bank-ID og førerkort. Vi har også mekanismer som fanger opp om noen skulle bruke et annet betalingskort eller en annen påloggingsenhet enn den som er brukt ved bestilling, sier markedssjef Lotte Børnick-Sørhaug i den norske avdelingen til Getaround.

– Svært sjelden

Bildelingstjenesten forteller at de også har rutiner dersom det er mistanke om at det er en annen person som henter bilen.

– Hvilket ansvar har Getaround når bilen blir ødelagt og/eller ikke blir returnert til avtalt tid? 

– Blir bilen ødelagt, blir saken overført til If, som håndterer saken. Blir ikke bilen returnert til avtalt tid og leietaker ikke har gitt lyd fra seg, vil vi i Getaround gjøre det vi kan for både å komme i kontakt med leietaker og å lokalisere bilen. Lykkes vi ikke med det, vil vi be utleier melde bilen stjålet til politiet, som deretter håndterer saken videre.

– I hvilken grad opplever dere slike problemer i leieforhold?

– Skader på biler oppstår dessverre fra tid til annen. Men stort sett er vi forskånet for alvorlige skader. At biler blir stjålet, opplever vi heldigvis svært sjelden, sier Lotte Børnick-Sørhaug i Getaround.

IF FORSIKRING: Sigmund Clementz.

Ekstra forsikring

If forsikring forsikrer alle bilene som leies ut gjennom Getaround. De er også Vabo Ansaris forsikringsselskap.

Også If mener det er trygt for privatpersoner å leie ut bilen sin.

– Det skjer svært sjelden at utleiere har problemer med tyverier, eller at bilen ikke returneres som avtalt, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If forsikring.

Når du leier ut bilen din, får den en ekstraforsikring.

– Denne forsikringen legger seg som et ekstra forsikringsskall rundt bilen i utleieperioden. Skulle det skje noe med bilen, vil denne ekstraforsikringen dekke det som har hendt, uten at det påvirker bilens egentlige ansvars- eller kaskodekning, sier Clementz, og legger til:

– Det gjelder også slikt som bonustap og andre forhold som utleier har til sitt forsikringsselskap, enten det er If eller andre. Utleie har altså ingen effekt på ditt private forsikringsforhold, verken bonustap eller skadehistorikk. Den som leier bilen, må betale eventuell egenandel som du normalt skulle stått for selv.

– Mener If at det dermed skal være trygt for vanlige bileiere å leie ut bilen sin gjennom Getaround?

– Ja, leieforsikringen dekker etter vilkårene risiko som bilen kan bli utsatt for i utleieperioden. Det må selvsagt likevel være opp til hver enkelt å vurdere om de ønsker at fremmede mennesker skal kjøre og bruke bilen sin.

Fnyser

Torstein Vabo Ansari fnyser av uttalelsene til Getaround om at de har gjort alt de kan, og til If, om at utleie er trygt.

– Det er løgn, ren løgn. Getaround og If har ikke gjort noen ting. De har også vært vanskelige å få tak i og har bare skjøvet alt ansvar over på meg. Jeg har brukt hundrevis av timer, blant annet på å fly til et annet land for å hente bilen vår, som vi leide ut gjennom Getaround.

For ekteparet har det også vært overraskende å møte et forsikringsselskap som de mener ikke gjør jobben sin.

– Som ikke hjelper oss, eller dekker våre tap. Dette har vært en stor belastning, sier Torstein – mens kona Samina står ved siden av og nikker bekreftende, med babyen i armen.

– Var verifisert

Bilen, som bare er to år gammel og som ny kostet ca. 900.000 kroner, har fått lavere verdi, siden den har vært stjålet og utenfor eiernes omsorg.

– Vi vet jo ikke hvordan de som har brukt den, har behandlet den, og hva de har gjort med bilen vår. Vi har totalt tapt flere hundre tusen kroner. Vi er ikke ferdige med If. De skal dekke tapet vårt.

Familien fikk dekket utgiftene de hadde med å hente bilen i Belgia. De vet ikke hva tyven(e) har gjort med bilen, og frykter stort verditap ved salg.

– Var det noen bjeller som ringte da du møtte leietakeren?

– Nei. Han var verifisert gjennom Getaround. Det var ikke mulig for meg å vite at han ikke var redelig.

Avviser

Motor har spurt Getaround og If hva de synes om uttalelsene til Vabo Ansari, om dem.

If sier til Motor at de ikke vil svare på spørsmål om konkrete kundeforhold, men at kunder som er misfornøyde, kan klage – til If, deres kundeombud og til Finansklagenemnda.

Etter å ha fått referert uttalelsene, har Getaround gått gjennom denne saken og behandlingen av den på nytt. De påpeker at de har vært i kontakt med utleieren både på telefon og epost, og konkluderer med at de ikke har gjort noe galt. De oppfordrer kunden til å klage til Forbrukertilsynet dersom han er uenig i avgjørelsen.

– Ikke lei ut

Senere i sommer har Vabo Ansari avtale med Statens vegvesen, som skal endre det forfalskede understellsnummeret tilbake til det riktige.

– I de tilfellene kjøretøyets opprinnelige og korrekte identitet kan verifiseres, kan den rette identiteten tilbakeføres ved å innprege det riktige understellsnummeret igjen, opplyser sjefingeniør Arne Amdahl Bakkevig i Statens vegvesen.

Etter det skal Vabo Ansari legge ut Volvoen for salg igjen.

– Den lå for salg også da dette skjedde. Vi har egentlig ikke råd til å ha den.

Vabo Ansari har leid ut bilen sin også tidligere gjennom Getaround. De har sett på det som en fin ekstrainntekt. Men nå vil de ikke gjøre det mer.

– Det er ikke verdt risikoen.

– Hva er ditt budskap til andre som vurderer å leie ut privatbilen sin til totalt ukjente mennesker?

– Ikke gjør det, er mitt råd. Hvis den blir stjålet, kan du ende opp slik vi har gjort.