I FRONTRUTEN: På Volvoen til Torstein Vabo Ansari står identifikasjonsnummeret også nederst til venstre på frontruten.

Volvoen til Torstein ble stjålet:

Slik blir understells­numre forfalsket

Understellsnumre forfalskes på flere bilmerker, på dyre og billige, og på både nyere og eldre biler, forteller Statens vegvesen.

Publisert

Identifikasjonsnummeret, som gjerne kalles understellsnummeret, chassisnummeret eller VIN-nummeret, er dokumentasjonen på bilens identitet.

– Det er ikke uvanlig at understellsnummeret endres i forbindelse med bilkriminalitet, sier sjefingeniør Arne Amdahl Bakkevig i Statens vegvesen.

– Dette gjøres enten ved å fjerne den delen som understellsnummeret er innpreget i og erstatte den ved å sveise inn tilsvarende del fra annet kjøretøy, eller ved å slipe ned understellsnummeret og prege inn et annet understellsnummer.

Nyere biler

Samina og Torstein Vabo Ansari i Oslo leide ut bilen sin gjennom bildelingstjenesten Getaround. Etter leieperioden returnerte ikke leietakeren bilen.

Da Torstein gikk inn på appen sin, så han at bilen var i Belgia. Etter det han har fått opplyst, var bilen på vei til Egypt, med nytt understellsnummer og dermed ny identitet.

Understellsnummeret skal være preget inn på høyre side i kjøretøyets bærende konstruksjon. Utover det velger bilprodusentene selv hvor det skal stå. 

De fleste har det enten i motorrommet, i gulvet på passasjersiden, i bagasjerommet, eller ved eller mellom hjulene på høyre side.

Nyere biler har også gjerne understellsnummeret i frontruten. De har dessuten ofte mer identitetsmerking på deler og komponenter, som gjør at det er vesentlig mer arbeid med å fullstendig forfalske kjøretøyets identitet.

– Det er nok vanskeligere å prege inn falske nummer på nyere biler enn på eldre, sier sjefingeniør Arne Amdahl Bakkevig i Statens vegvesen.

– Dyre og billige

Statens vegvesen forteller at de årlig har flere saker hvor understells­nummer forfalskes. Formålet med forfalskningen er at bilen rett og slett «forsvinner» og får ny identitet. Dermed kan den trygt brukes av andre, eller selges.

– Vi opplever at det forfalskes understellsnummer på flere merker, både dyre og billige, samt på både nyere og eldre. Men de profesjonelle forfalsker nok i større grad på dyre premiumbiler, siden det nok er størst summer å tjene på slike kjøretøy, sier Bakkevig.

Oppfinnsomhet

Bilen til Torstein Vabo Ansari og kona er forsikret i If. Selskapet sier at de veldig sjelden opplever at understellsnumre blir endret på biler forsikret hos dem.

– Men vi kjenner til at kriminelle i enkelte tilfeller viser stor oppfinnsomhet med å endre understellsnummer, eller manipulere bilens registreringsskilter gjennom å bruke stjålne skilter fra tilsvarende bil med samme farge, merke og modell. Dette gjør det mulig å passere bomstasjoner og grenseoverganger i en tidlig fase etter et biltyveri, forteller kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If forsikring.