LUKSUS: Kina er et svært viktig marked for luksusbilene fra de tyske bilprodusentene, som BMWs 7-serie..

Tollbarriere: 

Kina vurderer tolløkning på premiumbiler fra EU

Det brygger opp til bilhandelskrig mellom EU og Kina.

Publisert Sist oppdatert

Kinesiske bilprodusenter skal ha oppfordret Beijing til å øke tollsatsene på bensinbiler importert fra EU, ifølge kinesiske medier, melder Just Auto

Tiltaket skal være et svar på de planlagte EU-importtollene som gjelder kinesisk-produserte elektriske kjøretøy.

EU-kommisjonen kunngjorde i forrige uke at det vil bli innført en såkalt midlertidig tilleggstoll på opp til 38,1 prosent på alle elbiler som er importert fra Kina. Bakgrunnen er at EU-kommisjonen har funnet bevis på det de mener er konkurransevridende subsidier av kinesiske bilprodusenter.

Det har ennå ikke kommet en offisiell reaksjon fra Beijing på de nye tollsatsene i EU. Men Global Times, en regimetro avis, rapporter at folk på innsiden av kinesisk bilindustri har foreslått at Kina bør vurdere å øke den midlertidige tollsatsen på importerte biler med store motorer. 

Et slikt tiltak vil påvirke importerte biler fra Europa i verdens største marked, spesielt premiummodeller. Den tyske bilindustrien har uttrykt bekymring over de nye tollsatsene, og faren for at det kan utøse en handelskrig mellom Kina og EU. 

Kinesiske myndigheter og bransjeorganisasjoner er skarpe i kritikken av EUs beslutning, og sier de vil at i bruk alle nødvendige tiltak for å forsvare interessene til kinesiske selskaper. 

Samtidig sier analytikere også at kineserne ønsker å unngå en eskalering av handelsspenningen med Europa, som kan skade Kinas økonomiske kjerneinteresser.