KAN SPORES: Med appen FordPass Connect kan biler fra Ford følges geografisk, startes og låses opp. Data som registreres, lagres hos Ford.
KAN SPORES: Med appen FordPass Connect kan biler fra Ford følges geografisk, startes og låses opp. Data som registreres, lagres hos Ford.

Chassis-nummeret er nok:

Kunne overvåke bilens nye eier via appen

Har du sjekket e-posten din på en offentlig maskin og glemt å logge deg ut etterpå? Samme problemstilling gjelder for moderne biler. Sjekk bare historien til Knut Andersen…

Publisert Sist oppdatert

Ford er en av de mange bilprodusentene som har utviklet en app som gjør det mulig å styre mange av bilens funksjoner fra mobilen.

For Ford Kuga-kunden Knut Andersen ga det en spesiell opplevelse.

Han bestilte en Ford Kuga PHEV, den ladbare hybridversjonen av den helt nye modellen, i juli 2020. Han tastet inn chassisnummeret i FordPass-appen 16. juli og ventet på bilen over sommeren. 7. september, kort tid før planlagt levering, mottok Andersen melding om at bilen han hadde bestilt var aktivert i appen.

Men da begynte problemene…

Kunne spore eieren

Kuga-modellene ble rammet av leveringsproblemer på grunn av en feil med batteriene, som potensielt kunne medføre fare for brann. Leasingbilen Andersen hadde hatt fra tidligere måtte leveres tilbake 30. september, men Andersen kunne ikke overta noen ny bil som planlagt, og fikk da en lånebil fra Ford-forhandleren . Også denne ble lagt inn i FordPass Connect.

Leveringene av Kuga PHEV kom ikke i gang igjen før oppunder jul i fjor, etter at de massive batteriutfordringene var løst. Men etter at leveringene så smått hadde begynt, skjønte Andersen at den bilen han opprinnelig hadde fått «tildelt» var levert til en annen kunde.

Han ble ganske overrasket da han oppdaget at han fortsatt kunne følge bilen på appen.

Bilen han opprinnelig skulle hatt, lå fortsatt inne på mobilen. Det betyr at han fortsatt hadde muligheten til for eksempel å låse eller låse opp bilen på avstand. Ettersom det var en bil med automatgir, kunne den også fjernstartes med mobilen.

Det dukket opp en forespørsel om han ville autorisere tilgang til appen for en navngitt person. Dette viste seg å være den nye eieren.

Denne personen kunne han da spore via appen, adressen på Romerike der bilen befant seg ble vist på mobilen, og han kunne også velge om han ville gi vedkommende tilgang eller ikke.

– Jeg synes det er merkelig at det skal være så enkelt å få kontroll på en bil og at man kan spore den ved hjelp av appen, sier Andersen.

Ukjent hos Ford

Anne Sønsteby er informasjonsdirektør hos Ford i Norge. Hun har ikke hørt om dette før.

– Det høres ut som en glipp i reset/deaktivering av kobling mellom bil og FordPass etter utlån eller ved bilskifter, sier Sønsteby til Motor.

– Det blir litt som å lese epost på en offentlig datamaskin og ikke logge seg ut før man går, sier hun.

Kan låses

Det hører med til historien at den etter hvert nybakte Kuga-eieren ga tilgang til sin første bil i appen til den nye eieren.

Knut Andersen oppdaget for øvrig selv, i etterkant, at det finnes en måte for bilens eier å hindre adgang for uvedkommende på - og det er å låse systemet fra dashbordet ved å legge inn en firesifret PIN-kode man må taste inn for å låse det opp igjen.

Men det fordrer at man har fått informasjonen fra forhandler eller har lest seg opp i instruksjonsmanualen.

Appen FordPass Connect er tilgjengelig for nye Ford-modeller. I kapittelet om personvern som ledsager appen, listes det opp hvilke data som registreres på bilens fører og som lagres hos Ford.

Det er ikke spesifikt for Ford at kjøredata og lignende lagres om man gir sitt samtykke til det, men det er interessant å se hva det er som listes opp i beskrivelsen av systemet.

Det syntes i hvert fall Knut Andersen, som i mars omsider fikk levert en ny Kuga PHEV med friskmeldt batteripakke. For tredje gang har han lagt inn sitt chassisnummer i appen, men omsider er det riktig bil.

Vet hvor fort du kjører

Når du kobler deg på kommer først et spørsmål om å dele kjøreinformasjon med FordPass-appen. Ford oppfordrer til å trykke 'Ja' for å dra nytte av flere funksjoner.

«Ved å dele kjøreinformasjonen din, kan du få tilgang til alle FordPass-funksjonene, inkludert 'Mine reiser', som gir deg nyttig innsikt i kjørevaner og drivstoffbruk», heter det i bruksanvisningen.

Det kan da være greit å vite at informasjon som lagres om tilkoblet bil inkluderer bilens plassering, reiseretning og hvilke ladesteder som brukes. Annet som lagres er hvordan bilen manøvreres og brukes – hastighet, bruk av gasspedal, bremser, sikkerhetsbelter og så videre – i tillegg til data om dekktrykk, drivstoffnivå, batteritilstand.

Også informasjon om lading og stemmedata fra Sync-systemet lagres.

Datainnsamling fra bilen kan slås av med Sync Connectivity-innstillingene i bilen, noe som presiseres i appen.