STRENGT: Det skal normalt ikke mye til før du får bot på plasser reservert for forflytningshemmede.

Stoppet uten HC-bevis:

Hjalp bestemor, fikk P-bot

Barnebarnet skulle bare hjelpe bestemoren sin opp til leiligheten. Det skulle koste ham 1000 kroner.

Publisert

En yngre mann stoppet i fjor sommer på en parkeringsplass reservert for forflytningshemmede i Storgaten i Tønsberg – bare for å sette av bestemoren sin.

Men bestemoren var dårlig til beins, og hun trengte hjelp. 

Barnebarnet gikk derfor ut av bilen, og hjalp henne opp trappene og inn i leiligheten. Leiligheten lå i 2. etasje, like overfor parkeringsplassen.

Barnebarnet hevdet stansen kun var for å hjelpe bestemoren. Han lot nødblinken stå på, samtidig som han lot inngangsdøren stå på vidt gap.

Fikk bot

Parkeringsbetjenten som samtidig kontrollerte i området, sjekket i ett minutt at det ikke var noen ved bilen, og at det heller ikke var gyldig HC-bevis i frontruten, slik man skal ha når man står på slike plasser.

Dermed ble det 990 kroner i kontrollsanksjon. 

Parkerings­selskapet hevdet at man ikke kan sette fra seg bilen på en HC-plass for å assistere noen, så lenge man ikke har HC-bevis.

– Man kan kun sette av passasjeren, skrev parkeringsselskapet da de avslo klagen fra bilføreren som hjalp bestemoren sin.

– Nødvendig

Men i Parkeringsklagenemnda har den unge mannen fått medhold i klagen sin. Nemnda påpeker at det kun er lov med av- eller påstigning på slike plasser. Det er ikke engang tillatt med av- eller pålessing av varer.

Men i dette tilfellet ble assistansen ansett for å være nødvendig, samtidig som bilen kun sto parkert under assistansen.

Boten på 990 kroner ble dermed opphevet.

– Etter en konkret vurdering finner nemnda at det var lovlig avstigning i dette tilfellet. Nemnda viser til at stansen skjedde i forbindelse med avstigningen av en eldre dame, som trengte assistanse opp trappene til leiligheten, heter det i vedtaket fra Parkeringsklagenemnda.

De påpeker også at parkeringsbetjenten bare observerte bilen i ett minutt for det ble skrevet ut bot, og at parkeringsselskapet dermed ikke har dokumentert at barnebarnet brukte lenger tid enn nødvendig.

– Det er sannsynliggjort at det kun er foretatt en kortest mulig stans for lovlig avstigning, påpeker nemnda.