RIK, RIKERE ...: Teslas Elon Musk har en unik avtale, som nylig ble utfordret.

Hundrevis av milliarder:

Musk kjemper for tidenes høyeste lønn

Det står om summer det knapt er mulig å forestille seg når Elon Musk ber om kompensasjon fra Tesla. Avtalen ble stoppet i retten, og Musk er hevnlysten.

Publisert Sist oppdatert

Teslas toppsjef Elon Musk fikk lønnsutsiktene midlertidig ødelagt av dommer Kathaleen St. J. McCormick i Delaware i januar i år, etter et søksmål fra en aksjonær. I disse dager er det klart for runde to. 

Musk er kjent for ikke å ta ut lønn, og slik har det vært i seks år. 

Han har selvsagt penger nok, blant annet etter å ha solgt aksjer for 23 milliarder dollar i 2022, men statusen som verdens rikeste mann bygger i hovedsak på en avtale fra 2018.

Uhyre ambisiøs plan

Da godkjente aksjonærene en alt-eller-ingenting-pakke som savner sidestykke i forretningsverdenen: 

● Hvis en rekke ekstremt ambisiøse mål ble innfridd i løpet av en tiårsperiode, skulle Musk få 304 millioner aksjer til en pris av 23,34 dollar per stykk. 

● Selskapet var på den tiden verdt 59 milliarder dollar, ifølge New York Times. Musk ville først få betalt hvis verdien økte til 650 milliarder dollar.

Du skjønner hvor dette bærer. 

«Underdanige tjenere»

Teslas beregnede totalverdi er riktignok noe lavere enn de 650 milliardene i skrivende stund, etter noen turbulente uker med informasjon om sviktende vekst og nedbemanning, men det går utvilsomt i riktig retning – for Musk. Avtalen vil sikre ham intet mindre enn 55 milliarder dollar.

Enkelte mener derimot at det bærer helt galt av sted. Aksjonæren som tok avtalen til retten, kalte den ekstrem og altfor lite transparent. 

Dommer McCormick sa seg enig. Hun beskrev avtalen som svært mangelfull, og mente at aksjonærene aldri ble behørig informert om innholdet. 

McCormick ga også den øvrige Tesla-ledelsen det glatte lag, mens hun først var i gang: «en dominant herres underdanige tjenere», var karakteristikken. 

Tar «hevn»

Tesla ber nå aksjonærene stemme over kompensasjonen på nytt, denne gangen med bedre tilgang til informasjon – blant annet fra rettssaken. 

Og det er lite som tyder på at Musk har noe særlig å frykte. Ifølge Tesla har fire av de ti største investorene allerede gitt sin tilslutning. Tusenvis av småaksjonærer skal ha uttrykt støtte via epost eller brev.

Musk, på sin side, er ikke blid. 

Tesla-sjefen jobber aktivt for å ta Tesla ut av Delaware, der dommen falt. Han har, ikke overraskende, sett seg ut Texas. SpaceX følger etter. Neuralink har nylig meldt flytting til Nevada.

I en melding på X skriver han:

– Hvis bedriften din fortsatt har tilhold i Delaware, anbefaler jeg at du flytter så fort som mulig.

Milevis over alle andre

Det hører med til historien at Tesla i samme runde ber om at styre­medlemmene Kimbal Musk – Elons bror – og James Murdock, Robert Murdocks sønn, blir gjenvalgt. Begge er kritisert for å stå Tesla-sjefen for nær.

For ordens skyld: 55 milliarder dollar tilsvarer i dag noe over 600 milliarder norske kroner.

I tabellen under kan du se de høyest lønnede toppsjefene i USA per nå, ifølge én beregning. Musk ikke medregnet. Men merk at her er det altså millioner dollar det dreier seg om. Ikke milliarder, som i Musks tilfelle:

Ledere og deres kompensasjon i USA

# Selskap Sjef Millioner dollar
1Alphabet (Google)Sundar Pichai225,99*
2BroadcomHock Tan161,83
3AppleTim Cook63,21
4MicrosoftSatya Nadella48,51
5Eli LillyDavid Ricks26,57
6MetaMark Zuckerberg24,4
7VisaRyan McInerney22,6
8NvidaJensen Huang21,36
9AmazonAndy Jassy1,36
10Berkshire HathawayWarren Buffet0,41

* Pichai-tallet er fra regnskapsåret 2022. Kilde: Reuters / LSEG data