FORSVARER SEG: Stellantis-sjef Carlos Tavares mener lønnsnivået ikke er urimelig. Bildet er fra 2023.

Stellantis-sjefen:

Får krass kritikk for lønn på over 400 millioner kr

Carlos Tavares' kompensasjon synes upåvirket av salgsnedgangen, men toppsjefen er klar på at han fortjener pengene.

Publisert

I februar fikk Stellantis' toppsjef en hyggelig lønnsøkning på 60 prosent – opp til 36,5 millioner euro, eller nesten 426 millioner norske kroner.

Nå skal vedtaket få sin endelige godkjenning av selskapets generalforsamling. Det vil ikke skje uten kamp.

Kritikken målbæres først og fremst av rådgivningsselskapene Glass Lewis og Proxinvest, skriver skriver Automotive News. I forkant av generalforsamlingen har rådgiverne oppfordret alle investorer til å stemme nei. 

Nedbemanner

Bakgrunnen er todelt. 
Selskapet noterte en tilbakegang i bilsalget på 24 prosent i 2023 og er inne i en nedbemanningsperiode. I løpet av de to siste årene har tusener av tidligere ansatte vært nødt til å finne seg noe annet å gjøre, verden over.

– Investorer, særlig de europeiske, blir stadig mer opptatt av sosiale aspekter. Det kan til og med føre til at de aksepterer lavere utbytte, sier Charles Pinel, leder av Proxinvest. 

Kollegaene i Glass Lewis var enda tydeligere i en fersk rapport: «Nedbemanning, sammen med høyere utbytte og økte lederlønninger, kan svekke selskapets renommé», het det.

«Vi gjør det ikke så verst»

Rådgivningsfirmaene reagerer særskilt på en insentivpakke på 10 millioner euro, som blir utbetalt hvis selskapet når sine mål for elektrifisering og programvareutvikling. 

De mener dette rett og slett hører med til jobbeskrivelsen og derfor ikke bør bli belønnet med bonusutbetaling.

Men nedbemanninger fører til færre røde tall i regnskapet, og det er antakelig denne logikken som ligger bak lønnsforslaget.

Tavares forsvarer seg i tråd med dette:

– 90 prosent av lønnen min fastsettes på grunnlag av selskapets resultater. Det viser at vi ikke gjør det så verst, sier han.