TID OG STED: For å slippe ladekø langs strekningene til de mest populære påskedestinasjonene må man velge riktig dag.

Påsketrafikk:

Slik unngår du ladekø i påsken

Påskeutfarten betyr ekstra trykk ved ladestasjonene og store muligheter for å støte på en ladekø. Statistikken viser at det er noen køfrie lommer.

Publisert

Ladeappen Elton dekker 30 ladeselskap og 45.000 ladepunkter, så å si alt utenom Teslas ladere, noe som gir dem et godt utgangspunkt for å si noe om ladetrafikken langs de mest populære utfartsrutene i påsken.

Elton har sett på hvor mange ladinger som ble gjennomført i appen deres i løpet av påsken i fjor, og sammenlignet påsketallene med antall ladinger som ble gjort to uker tidligere.

Starter tidlig

– Vår prognose er skapt ved å kombinere historisk data fra påsken med normal ladetrafikk, sier Charlotte Halle Roppen, markedssjef i Elton Mobility.

Charlotte Halle Roppen, markedssjef i Elton Mobility.

Tallene fra i fjor viser at påsken starter tidligere enn man skulle tro. Allerede på torsdagen før palmesøndag. Da ble det registrert en ladevekst på 22 prosent sammenlignet med en vanlig torsdag. 

Trenden tar av i dagene som følger. På fredagen med en økning på 50 prosent som vokser til 53 prosent på lørdagen.

Roer seg ned

Statistikken til Elton viser at på de ti mest brukte laderne, som ligger langs  strekninger mot populære hyttedestinasjoner, som Geilo, Hemsedal og Hafjell/Kvitfjel, må du vente kø fra klokka 10 til 20 på fredag og fra klokka 10 til 16 på lørdag.

Så dabber det litt av. Det er mer aktivitet på palmesøndag og mandagen enn normalt, men ikke nok til at det blir kødannelse. 

Men etter noen rolige dager så smeller det på onsdagen midt i påsken. 

Fra morgen til kveld

– Onsdagen har mye trafikk, også på de minst brukte ladestasjonene i appen vår. Det er tydelig at mange har måtte benytte disse for å unngå kø, sier Halle Roppen.

Hun legger til at ladetrafikken holder seg høy fra morgen til kveld.

-  Det tilsier at man bør prøve å unngå de verste utfartsdagene, hvis man ikke ønsker ladekø, sier Halle Roppen.

Mellom klokka 10 og 20 er det tett trafikk ved ladestolpene. Statistikken viser at det knapt var noen ledige plasser i dette tidsrommet på onsdagen, og at det var aller mest kø og trafikk mellom klokka 14 og 16.

Mye mot slutten

Det roer seg en smule på skjærtorsdag, men trafikken er fortsatt betydelig høyere enn på en normal torsdag. Mellom klokka 18 og 20 må man forvente kø på de mest populære plassene. 

Så kommer det et par dager med mer normalt trykk, før det drar seg til igjen på 1. påskedag. Det er dagen med nest mest trafikk, ikke så rart nå «alle» skal hjem samtidig. På 1. påskedag må man være forberedt på kø mellom klokka 10 og 20 langs de mest brukte hjemfartsrutene.